Black Sabbathin alkuperäinen vokalisti ja yksi heavy metallin tunnetuimpia hahmoja, Ozzy Osbourne on täyttänyt 70 vuotta.
John Michael Osbourne on antanut kasvot monelle metallin ilmiölle, aina Black Sabbathin uskoliikkeitä ja vanhempia 1970-luvulla vavisuttaneesta pelosta myöhemmin lavalla tapahtuneisiin lepakon syöntiin, virtsaamiseen Alamon muistomerkin päälle, Mötley Crüen kanssa vuoden 1984 kiertueella tapahtuneisiin sekoiluihin sekä tämän vuosituhannen The Osbournes tosi-TV sarjaan. Ja musiikista, jota erityisesti 1970- ja 1980-luvun aikana syntyi lukuisten klassikkolevyjen verran. Vaikka Ozzyn taipumus itsetuhoon on dokumentoitu, ja useat eri sattumat ovat lähes päättäneet miehen uran eri vuosikymmenten aikana, jo vuoteen 1985 mennessä hänellä oli kaapissaan 11 platinalevyä.
Osbournen ääntä ei voi teknisesti pitää genren parhaimpana ja viime kesänä Hyvinkään Rockfestissä laulajalla oli jo suuria vaikeuksia pysyä nuotissa. Vokaali on kuitenkin yksi metallin tunnistetuimpia. Ozzyn hullun esiintyjän maine on auttanut häntä selviämään ja toisaalta ylittänyt rajat ja vienyt hänet myös muun kuin metallifanikunnan suosioon. ”Let’s go crazy!” – huudosta muodostui nopeasti laulajan vakiorepliikki jokaisella paikkakunnalla, jossa hänen shownsa nähtiin.
Ozzy liittyi basisti Geezer Butlerin kanssa Rare Breed -yhtyeeseen vuonna 1967, mikä merkitsee aktiiviuran jatkumista yli 50 vuoden ajan. Osbourne lauloi jo vuonna 1970 Black Sabbathin debyyttilevyllä kuolemasta vakuuttavammin kuin moni moderni metalliyhtye 40 vuotta myöhemmin, ja monet pitävät ihmeenä miehen hengissä oloa vuonna 2018 kun esimerkiksi Ronnie James Dio ja Lemmy Kilmister ovat jo joukosta poistuneet. Varhaisessa vaiheessa Ozzy totesi viehätyksensä perustuvan ihmisten kokemaan viehätykseen hulluutta kohtaan:
Jokaisella on tietty määrä hulluutta sisällään, miksi muuten he menisivät ja maksaisivat päästäkseen katsomaan jotain hullusti käyttäytyvää lavalla?
Vuoteen 1980 saakka Ozzy oli Black Sabbathin laulaja, mutta hänen persoonansa uhkasi ajoittain nousta nelikon johtavaksi imagoksi aiheuttaen säröjä erityisesti laulajan ja kitaristi Tony Iommin väleihin. Lähdettyään bändistä viimeisen kerran kokaiini- ja alkoholikoukussa ollut Osbourne harkitsi jopa päiviensä päättämistä masentuneena, kun Sabbathin manageri Don Ardenin tytär Sharon otti miehen huostaansa. Pariskunta avioitui vuonna 1982 ja sai kolme lasta, 20 vuotta myöhemmin koko perhe esiintyi suursuositussa The Osbournes- showssa. Tämä suututti joitain puristeja, joiden mielestä Ozzy teki itsestään pellen. He unohtivat, että Ozzy itse kertoi aina olevansa ensisijaisesti viihdyttäjä ja vasta toissijaisesti muusikko. The Osbournes ei merkinnyt sen enempää tässä jatkumossa kuin vokalistin 1980-luvun alkupuolella lavalla puremansa lepakon pää tai Alabama-episodi.
Vuosina 1980-1983 ilmestyneet albumit ”Blizzard Of Ozz”, ”Diary Of A Madman” sekä ”Bark At The Moon” olivat kaikkia loistavia teoksia, joiden soundi nosti Ozzyn aikakauden heavy metallin johtotähdeksi. Edes vokalistin rinnalla loistaneen Randy Rhoadsin traaginen kuolema maaliskuussa 1982 ei pysäyttänyt Ozzyn karavaania, joka jatkoi vain kaksi viikkoa myöhemmin ensin Bernie Tormen ja myöhemmin Brad Gillisin kanssa. Gillisin soittoa esitelleen livealbumin ”Speak Of The Devil” jälkeen kitaristiksi saapui Jake E.Lee ja vuonna 1988 ”No Rest For The Wicked” -levylle Zakk Wylde. Wylden kanssa Ozzy solmi uransa pisimmän työsuhteen, joka joidenkin vuosien taukoa lukuun ottamatta jatkuu edelleen.
Musiikillisesti Ozzy ei ole tehnyt mitään merkittävää 1990-luvun ”No More Tears”- sekä ”Ozzmosis” –levyjen jälkeen. Pääpaino on TV-esiintymisten lisäksi keskittynyt kiertämiseen, ja Osbourne on viettänyt jokaisen vuoden tien päällä joko oman yhtyeensä tai Black Sabbathin kanssa. MS-tautiepäilyjen vuoksi ensimmäinen jäähyväiskiertue toteutui jo vuosina 1991-1992 ja 1995 laulaja käveli takaisin lavalle ”Retirement Sucks” –teeman alla. Grungen huippuvuosien taitekohdassa ja Kurt Cobainin tapettua itsensä 27-vuotiaana tässä oli käsinkosketeltavaa ironiaa.
Alkuperäinen Black Sabbath palasi lopulta yhteen ja konserttilavoille vuonna 1997. 2006-2010 välin bändi toimi Heaven And Hell –nimellä Ronnie James Dion kanssa aina Dion kuolemaan saakka, tätä jaksoa lukuun ottamatta Sabbath pysyi aktiivisena vielä 20 vuotta paluunsa jälkeen. Taival päättyi viimeiseen konserttiin kotikaupungissa Birminghamissa helmikuussa 2017. Kuten arvata saattaa Ozzy suuntasi ensimmäiselle soolokiertueelleen jo seuraavana kesänä ja on jatkanut tasaiseen tahtiin keikkailua sen jälkeen.
Laulaja aloitti No More Tours 2 –jäähyväiskiertueensa viime kesänä. Hän palaa jo kerran viimeisen Suomen keikkansa soittaneena tavoilleen uskollisesti jälleen ja esiintyy yhdessä Judas Priestin kanssa Hartwall Arenalla Helsingissä helmikuussa 2019. Kiertueen on kerrottu jatkuvan aina vuoteen 2020 saakka. Tuolloin tulee kuluneeksi 10 vuotta Ozzyn edellisestä soololevystä ”Scream”. Uutta materiaalia on jonkin verran varastossa, mutta puheet vain viimeistelyä vailla olevasta albumista saataneen haudata ainakin käynnissä olevan kiertueen loppuun saakka.
Kuinka kauan Ozzy jaksaa? Edes No More Tours 2 ei, mikäli laulajan omiin sanoihin uskoo, merkitse uran loppumista vaan satunnaisia esiintymisiä voidaan ilmeisesti nähdä vielä 80-vuotisjuhlissakin. Väite ei enää ole niin uskomaton, kuin joskus vuosia sitten.
Black Sabbath esiintyi alkuperäisellä kokoonpanollaan Helsingin Jäähallissa vuonna 1999. Tuolloin 50-vuotias Ozzy kulki lavalla maalarinteippien ohjaamana ja roudarien avustamana, rumpujen edessä seisoi apteekin kokoinen lääkevarasto ja teleprompterin hajottua ämpäristä vesikasteen saatuaan, laulaja toisti robottimaisesti ”Into The Voidin” ensimmäistä säkeistöä. Tuolloin mielessä kävi väkisin ajatus viimeisestä kiertueesta. 20 vuotta myöhemmin moni hevilegenda on poistunut keskuudestamme, mutta niin vain Ozzy jatkaa edelleen.
Ozzyn suosion salaisuus on se, ettei hän ole koskaan pelännyt oman tien kulkemista, reunustivat sitä sitten maalarinteipit, muurahaisjonot tai kaupallinen menestys. Ozzyn sitoutuminen rock’n’rollin sanomaan ei ole koskaan horjunut. Joidenkin mielestä laulajan musiikki ei ole kehittynyt, mutta kovakaan kriitikko ei voi sulkea korviaan siitä tosiasialta, että pelkästään kitarasoundi on ollut eri vuosikymmenten välillä levytyksillä radikaalisti erilainen – riippuen siitä onko riffien ja soolojen takana seisonut Tony Iommi, Randy Rhoads, Jake E. Lee, Zakk Wylde tai viimeisimmällä Ozzyn levyllä soittanut Gus G.
Prince Of Darkness, Madman, The Ozzman. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Viimeinen sana jää Ozzy Osbournelle vuodelta 1983:
When it’s all boiled down and the days at the end
I’ll give you no bullshit and I’ll never pretend
Cause I’m a rock ’n’ roll rebel
I’ll tell you no lies
Teksti: Ville Krannila
Onnea 70-vuotias Ozzy Osbourne! Alta katseluun Ozzyn uran hienoimpia esityksiä Black Sabbathin päivistä nykyhetkeen:
Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.