“Persian Black Metal Story” -dokumentti katsottavissa

Persian Black Metal Story
MAINOS:Janne Vuorelan ohjaama “Persian Black Metal Story” -dokumentti kertoo iranilaisen metallimuusikon Magus Faustoos Crowleyn tarinan.

Vuodesta 2017 tekeillä ollut dokumenttielokuva taiteen vapaudesta, pakolaisuudesta ja yhden taitelijan tarinasta julkaistaan vihdoin. Elokuvaa on työstetty Saksan Berliinissä täydellä tee-se-itse-mentaliteetilla ja ilman varsinaista budjettia ja nyt se myös julkaistaan kaikille ilmaisena Creative Commons-lisenssin alla.

Elokuvan päähenkilöä Magus Faustoos Crowleytä voidaan kuvailla monin sanoin kuten orpolapsi, tohtori, poliittinen pakolainen ja metallimuusikko. Tänä päivänä Magus asuu Berliinissä ja työskentelee joka päivä saadakseen Saksan kansalaisuuden. Miten hän ajautui Berliiniin on sekasortoinen tarina täynnä henkilökohtaista tragediaa ja historiallisia tapahtumia, kuten Iranin ja Irakin välinen sota vuosina 1980-1988 ja Iranin vallankumous vuonna 1979. Menetettyään vanhempansa sodassa, Magus löytää väylän purkaa tunteitaan taiteesta ja varsinkin black metallista.

Pian käy kuitenkin selväksi että hänen taiteensa on lainvastaista vallankumouksen jälkeisessä Iranissa ja Magus joutuukin jättämään rakkaan kotimaansa ja etsimään turvapaikkaa poliittisena pakolaisena. Turvapaikka myönnetäänkin Intiasta jossa kamera tallentaa hänen uutta kapinallista elämäntapaansa. Riehakas elämä johtaa jälleen suruun kun ranteiden viiltäminen ja huumeiden yliannostus vievät hänet tehohoidon kautta pyörätuoliin.

Haastatteluissa Magus avaa syvälle haudattuja muistojaan ja kamera toimiikin terapeutin roolissa kipeiden asioiden palatessa mieleen ja tunteiden tulviessa pintaan. Elokuvassa esitetään myös äärimmäisen harvinaista ja ennen näkemätöntä kuvamateriaalia taidenäyttelyistä, keikoista ja äänityksistä 90-luvun Iranissa ja myöhemmin Intiassa.
Maguksen muistelot tarjoavat uudenlaisen tarinan pakolaisuudesta ja muistuttavat että jokaisen pakolaisen tarina on erilainen ja tärkeä. Elokuva on myös hyvä muistutus siitä miten taiteen vapaus perusoikeutena ei toteudu joka puolella maailmaa tänäkään päivänä. Taiteen vapaus on nyt tärkeämpi kysymys kuin pitkään aikaan, koronatilanteen ajaessa taiteilijat ympäri maailmaa ahtaalle. Maguksen tarina yllättää, kauhistuttaa ja toivottavasti pistää myös ajattelemaan.

Elokuva on esitetty tähän mennessä Modern Heavy Metal Conferencessa, joka järjestettiin koronan vuoksi vuonna 2020 netin välityksellä sekä Doc’n Roll Film Festivalilla, joka myös siirrettiin suurimmaksi osaksi nettiin samana vuonna.

Tekijät
Magus Faustoos Crowley
Käsikirjoitus, ohjaus ja tuottaja: Janne Vuorela
Kuvaus, leikkaus ja jälkituotanto: Karo Riikola
Kertoja: Shanese Zee

 

Katso dokumentti alta:

 

https://jvuorela.com/in-depth/persian-black-metal-story

Persian Black Metal Story


Kuva ja lähde: Persian Black Metal Story/Janne Vuorela

 

+ artikkelit

Metalliluolan uutistoimitus. Tällä hetkellä uutisia ja tiedotteita julkaisevat Ville Krannila, Pete Alander, Mikko Huuhka ja Joni Renko.