Olutarvio: Nils Oscar Ghost Grale

IMG_0255

Ruotsalaisyhtye Ghost oli itselleni miltei täysin tuntematon vielä joitakin viikkoja sitten, mutta yksi olut voi muuttaa paljon asioita. Ghost Grale on Motörhead Imperial Pale Lagerin tavoin synnytetty Ruotsissa Nils Oscar panimolla Brands For Fansin kätilöimänä. Olut lanseerattiin Ruotsin ”Alkossa” eli Systembolagetissa joulukuun alussa vuonna 2014 ja kirjoitushetken saldotietojen perusteella näyttäisi jäljellä olevan enää joitakin hajapulloja. En tiedä onko kyseessä ollut kertaerä, mutta on mahdollista, että olut on saanut ”asettua” pullossa jo oikeastaan kohtuuttoman pitkään. Oman yksilöni tilasin ranskalaisesta Saveur-Biére nettikaupasta ja se toimitettiin kotiovelleni joitakin viikkoja sitten. Katselin pulloa jääkaapissa muutaman päivän ajan kunnes mieleeni tuli tsekata minkälaisesta bändistä Ghostin tapauksessa itseasiassa on kyse. Spotifysta kuunneltuna ensivaikutelma oli varovaisen positiivinen, mutta kun pääsin Youtuben ja livetallenteiden pariin niin koin jonkinlaisen herätyksen – tarttuvat biisit yhdistettynä mystiseen imagoon – jumalauta tämähän toimii! Aiemmin olen ajatellut, että bändioluet voivat omalta osanaan toimia bulkkilagerien lipittäjille hyvinä porttioluina runsasmakuisempien oluiden pariin, mutta ovi käy näemmä tässäkin asiassa molempiin suuntiin.

ghost-olut

Ghost Gralen tyylinä on Scotch Ale, joka on nimensä mukaisesti lähtöisin Skotlannista. Scotch Alet ovat tyypillisesti vahvoja, keskitummia ja maultaan enemmän mallaspuolta kuin humalaa painottavia. Nils Oscarilla ollaan kuitenkin ainakin raaka-aineluettelon perusteella lähestytty tätäkin tyyliä hieman humalavoittoisemmin, sillä valmistukseen kuuluu kuivahumalointi, joka hoidetaan kolmella eri jenkkihumalalajikkeella El Doradolla, Citralla ja Amarillolla, jotka kaikki tunnetaan voimakkaan hedelmäisistä aromeista ja mauistaan. Mallaspohjassa kerrotaan olevan kuutta eri mallasta – Pilsneriä, Viennaa, suklaamallasta ja kolmea eri karamallimallasta. Bändin mahdollisesta osallistumisesta oluen suunnittelemiseen tai tekemiseen millään tavalla ei löydy julkista tietoa, eikä se ehkä heidän imagoonsa niin istuisikaan. Nokkamies Papa Emeritus III on kyllä ollut esillä Papastrello viiniä promoamassa. Gralen lisäksi Ghost on julkaissut toisenkin oluen, Grale Lincopian kesällä 2015, mutta se on jo loppuunmyyty.

Rubiininpunainen kirkas olut, joka vaahtoaa melko maltillisesti. Tuoksussa on monipuolinen ja tukeva kattaus maltaisia aromeita – kevyttä paahteisuutta, karamellimaista toffeeta, limpunkuorta ja leipäisyyttä. Lisäksi löytyy tumman marjaista hedelmäisyyttä, mutta pääpaino on ilman muuta maltaalla. Tuoreempana humalointi olisi varmasti hieman hedelmäisempi, mutta itse pidän kyllä tästä maltaisesta otteestakin – kokonaisuutena tuoksu toimii hyvin. Maku on myös tuhdin maltainen ja olut on suussa melko täyteläinen. Toffeemaista ja karamellimaista maltaisuutta alkumaussa. Sitten paahteisuutta, hieman marjaisuutta ja lopussa keskirunsas katkero, joka kuivattaa loppumaun hieman lakritsaiseksi. Maltaista makeutta jää hieman jälkimakuunkin. Maittava ja tasapainoinen mallasjuoma, mutta sellainen wow-efekti tästä jää puuttumaan – scotch ale on toki tyylinäkin jo hieman hillitympi ja kyllähän tämä tyylikuvausta melko hyvin vastaakin.

”Monipuolisen maltainen olut”

ARVOSANA: 8

Panimo: Nils Oscar, Ruotsi
Oluttyyli: Scotch Ale
Alkoholipitoisuus: 6,66%
Saatavuus: Systembolaget, nettikaupat (Ostopaikka: Saveur-Biére)

Teksti ja olutkuva: Harri MetsäjokiReittausblogi
Papa Emeritus III – kuva: Markus Salmela, Metalliluola (c)

Metalliluola tekee yhteistyötä oluiden osalta raumalaisen Harri Metsäjoen kanssa. Harri on olutharrastaja, joka on harrastanut vuodesta 2008 alkaen. Vuonna 2009 mukaan astuivat olutarviointi ja laajempi syventyminen oluen valmistukseen, sekä historiaan. Lempioluttyylejä ovat Imperial Stout, India Pale Ale, Barley Wine ja luostarioluet, joita myös keräilee kellariin ikäännytystarkoituksella (poislukien India Pale Alet, jotka nauttii mahdollisimman tuoreena). Valittiin vuoden olutarvioijaksi vuosina 2010, 2011, 2012 ja 2013 Olutopas.info -verkkoyhteisön avoimella yleisöäänestyksellä.

 

Website | + artikkelit

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-