Mörbid Vomit haastattelu

MAINOS:Lahtelainen Mörbid Vomit on noussut lyhyessä ajassa yhdeksi suomen lupaavimmista death metal yhtyeistä. Edellinen ep I Breathe Hell oli menestys ja jatkoa seuraa. Otimme yhteyttä yhtyeen kitaristi / solisti Röstiin kysyäksemme yhtyeen kuulumisia.

Teillä on ollut kiireinen alkuvuosi uuden albumin parissa. Miten nauhoitus-sessiot ovat menneet ja milloin uusi levy saadaan ulos?

Sävellystyötä ollaan tehty viime vuodesta lähtien ja nyt näyttäisi siltä, että menemme kesäkuussa nauhoittamaan täyspitkää levyä. Levyn julkaisu kohdistetaan syksylle 2015, julkaisijasta ei ole vielä tietoa. Tässä välissä (Toukokuun 5.pv) ilmestyy “Return To The Crypts”- nimeä kantava kokoelma jonka julkaisijana toimii kanadalainen Blast Head Records. Levylle on ympätty ensimmäinen demomme vuodelta 2012 sekä I Breath Hell-EP ja yksi cover-bonari. Kokoelma julkaistaan vain Pohjois-Amerikassa, mutta saimme hyvin rajoitetun määrän myytäväksi Suomeenkin.

mörbid3

Jatkaako Mörbid Vomit edellisen ep:n viitoittamalla tiellä vai onko musiikkiin tuotu uusia elementtejä?

Uusissa kappaleissa tuntuisi olevan ripaus demoa ja EP:tä. Pyörää ei keksitä uudelleen mutta omaan korvaan uudet kappaleet ovat iskevämpiä ja tarttuvampia. Laulun osalta olen innokas kokeilemaan myös muunlaista tulkintaa örisemisen ja rääkymisen lisäksi. Puhtaita lauluja ei silti tulla kuulemaan.

Minkälaiset ovat Mörbid Vomitin sävellysrituaalit ja miten kappaleet kasataan lopulliseen muotoon?

Kitaristimme Löndgren tekee suurimman osan kaikesta musiikista kotonaan. Biisit tulevat meille muille kotidemoina joissa on konerummut. Yleensä kappale on sävelletty kokonaan valmiiksi mutta treeneissä moni asia saattaa muuttua, varsinkin jos joku soittaa vahingossa väärin ja tämä kuulostaa paremmalta. Minä hoidan enimmäkseen sanoituspuolen ja laulujen sovituksen, tosin Löndgren on ruvennut tekemään myös loistavia sanoituksia.

Onko yhtyeenne sanoituksissa syvempää merkitystä? Sanoitukset vai sävellys, kumpi tulee ensin?

Sävellys tulee lähes poikkeuksetta ensin. Koen vokaalien rytmityksen hyvin tärkeäksi osaksi musiikkiamme joten kun kappale on sävelletty, usein mietin ensin laululle rytmityksen ja tämän päälle alan tavaamaan sanotuksia. Hullun hommaa. Sanoituksissa ei ole suurempaa merkitystä, pääasiassa mennään goreteemalla. Täyspitkän piti olla teemalevy mutta tulin siihen tulokseen ettei älyni riitä tuottamaan tarpeeksi järkevää kokonaisuutta.

Nähdäänkö Mörbid Vomit ensi kesän festareilla suomessa tai ulkomailla?

Kesän keikat ovat vielä täysin auki. Muutamia keikkoja suunnitellaan mutta niistä lisää syssymmällä.

Mitkä ovat parhaat keikkamuistonne? Onko mitään legendaarisia ”Mörbid Vomit tien päällä” tarinoita lukijoille jaettavissa?

Norjan Blastfest 2014 oli mahtava kokemus. Oli hienoa päästä soittamaan niin kovien bändien seuraan. Toki Nummirock ja Six Feet Under lämppäys Virgin Oilissa jäi erityisesti mieleen. Meidän kaikki keikkareissut on aina uskomatonta mähellystä ja hölmöilyä, joka reissulla sattuu ja tapahtuu kaikenlaista.
mörbid2

Millaista yleisöä nykypäivänä näkyy bändin keikoilla, millaisesta fanikunnasta yleisönne koostuu?

Yleisön joukossa näkyy kaikenkarvaista hahmoa, pääasiassa perus pitkätukkahevijantteria ja mukavana yllärinä myös jonkin verran naisia.

Miten näette bändien ja hevimedioiden yhteistyön? Kuinka tarkasti luette levyarvosteluja?

Kyllä nuo levyarvostelut tulee kahlattua läpi kun sellainen osuu vastaan. Mielestäni yhteistyö hevimedioiden kanssa toimii hyvin, mukavaa että myös pienemmät yhtyeet noteerataan monissa medioissa.

mörbid

Mörbid Vomitin musiikilliset vaikutteet ovat syvästi naapurimaan Ruotsin puolella. Mitkä muut yhtyeet ovat vaikuttaneet musiikilliseen suuntaukseenne?

Ruotsin death metal on se suurin vaikuttaja, mutta vaikutteita tulee varmasti monista eri genreistä. En itse kuuntele juurikaan death metallia muutamaa yhtyettä enempää, lähinnä vanhaa heviä ja jotain kasarikonemusaa.  Hönski ja Löndgren taitavat kuunnella enemmän Sunn o))):a, Ulveria ja muita ääniefektejä.

Miten koette perinteisen death metallin nykytilan, millainen tulevaisuus tyylilajilla mielestänne on?

Perinteinen death metal säilyttää paikkansa varmasti. Suomessakin on onneksi paljon yhtyeitä jotka eivät ole lähteneet urheilemaan tuplabasareilla ja matematiikkariffeillä. En juurikaan seuraa “sceneä” mutta nyt vaikuttaisi siltä että varsinkin swenskatyylinen death metal on nostamassa päätään, ei välttämättä Suomessa mutta muualla Euroopassa.

Kiitoksia haastattelusta! Haluatteko vielä sanoa terveisiä faneille?

Iso kiitos kaikille jotka ovat keikoillamme käyneet ja muutenkin bändiä tukeneet. Täyspitkä levy on tulossa ja ei varmasti tuota pettymystä!

Haastattelu: Juha Karvonen
Kuvat: Yhtyeen facebook-sivut ja promokuvat

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-