Mörbid Vomit haastattelu

MAINOS:

Suomen death metal kärkikahinoihin tasaisesti nousua tekevä Lahtelainen Mörbid Vomit on julkaisemassa debyyttialbumi “Doctrine Of Violencea” 23.pvä lokakuuta. Otimme yhteyttä yhtyeen laulaja / kitaristi Ville Ryötiin haastattelun merkeissä.

Tervehdys ja onnittelut debyyttialbuminne johdosta! Minkälaiset tuntemukset ovat tällä hetkellä, uusi levynne näkee päivänvalon 23pvä lokakuuta ja pientä kuumotusta on ollut jo fanien puolelta havaittavissa?– Kiitos! Fiilikset on loistavat ja odottavat. Levyn jo kuulleet ovat tykänneet kuulemastaan ja mielenkiinnolla odottelemme miten levy otetaan vastaan.

mörbid

Albuminne ”Doctrine Of Violence” käsittelee sanoituksellisesti väkivaltaa. Minkälaista sanomaa haluatte välittää kappaleittenne sanoituksilla?
- En yritä juurikaan välittää mitään varsinaista sanomaa kenellekään, mutta sanoituksellisesti levyllä liikutaan goren ja omien mietteiden välillä. Löytyy niin perinteisempää death metal sanoitusta ja sitten on mm. levyn avauskappale The Seed Of Human Scum joka eroaa täysin muista teksteistä sisältäen suoraan omaa ajatusmaailmaani. Pääasiassa mennään kuitenkin perinteisellä tappomeiningillä. Lyriikat löytyy bookletista, siitä vain ottamaan tekstit haltuun!

Nostitte edelliseltä ”I Breathe Hell” EP:ltä kappaleen ”Engulfed By The Plague” täyspitkällenne. Miten päädyitte tähän ratkaisuun ja oliko kappaleen valinnan suhteen bändin sisällä erimielisyyksiä?
- Itse asiassa molemmilta aiemmilta julkaisuilta nostimme yhdet kappaleet debyytille. Demolta mukaan mahtui Another One To Die. Tätä ratkaisua hetki kyllä mietittiin, mutta päätös oli yksimielinen. Halusimme jengille, jotka vasta löytää Mörbid Vomitin tämän levyn myötä, tarjoilla parhaat palat edellisiltä levyiltä. Kappaleiden valinta oli helppo ja kivuton – kaikilla kun oli jo sama visio.

Teillä oli huhujen mukaan ongelmia äänitysprosesseissa. Kertoisitteko faneille studiotyöskentelyn varjopuolia ja miksi asiat lähtevät hyvin usein etenemään juuri päinvastaiseen suuntaan kuin on tarkoitettu?– Jos olisimme tehneet levyn kokonaan studiossa, tuskinpa mitään varsinaisia teknisiä ongelmia olisi ilmaantunutkaan. Nauhoitimme rummut Helsingissä Let/Go/Studiolla ja se menikin ihan mallikkaasti. Kielisoittimet ja vokaalit nauhoitimme Damngodin treenikämpällä ja teknisiä ongelmia oli kyydissä koko ajan. Kitararaitoihin oli jäänyt jotain rutinaa ja ne piti tehdä uusiksi. Itse asiassa kahteen kertaan. Lauluraitoihin oli myös jäänyt jotain sinne kuulumatonta ja nekin tehtiin uusiksi. Kyseessä oli jonkinlainen laitevika tai vioittuneet tiedostot. Äänittäjämme Mika Ojala kävi Helsingissä päivätöissä ja äänitimme levyä Lahdessa aina kun hänelle sopi ja illat venyivät aina pitkälle yöhön. Onneksi saimme kuitenkin levyn valmiiksi ja vielä ajallaan.

ville ryöti

Olen ollut etuoikeutettu ja päässyt tutustumaan levyynne ennakkoon. Voisi sanoakin, että se on suora ja luonnollinen jatkumo kehityskaaressanne. Koetteko bändinä, että levyllä olisi jotain uusia elementtejä mitä ei ole aikaisemmin musiikistanne kuulunut?
 Sanotaanko näin, että pyörää ei lähdetty keksimään uudelleen. Tiettyjä vähemmän läsnäolleita elementtejä on ehkä tuotu enemmän valokeilaan, kuin että oltaisiin nostettu mitään täysin uutta pöydälle. Kappaleet ovat aiempaa pidempiä ja dynamiikkaa ja painostavaa fiilistä on koitettu saada enemmän pintaan.

Miten näette Mörbid Vomitin kehittyneen alkuajoista tähän päivään?
- Livekuntomme on ainakin huomattavasti tiukempi kuin ennen. Demolla ja EP:llä toki haettiin vielä omaa tyyliä, mutta nyt tuntuu että vaikuttajabändit ovat entistä kauempana soundistamme ja hyvä niin.

Soundissanne on vahva Sunlight Studion tuulahdus.. Kuinka helposti tämän päivän tekniikalla soundinne on saatu aikaiseksi ja oletteko tyytyväisiä albuminne tuotantoon?– Nappuloita oli vääntämässä samat kaverit (Mika Ojala, Paavo Härkönen) kuin aikaisemmillakin julkaisuilla joten soundi löytyi melko helposti. Kuten sanottua, rummut nauhoitimme studiossa ja kitaroiden ja vokaaleiden nauhoittamiseen käytimme jotain perus M-Audion äänikorttia ja Macbookia. Hyvää soundia saa hienosti kotikonsteinkin, kunhan tietää mitä on tekemässä. Olemme tyytyväisiä albumin soundimaailmaan.

Minkälaiset kiertue-suunnitelmat teillä on uuden albumin tiimoilta ja kuka livenä istuu rumpalin paikalla?– Keikkoja on tulossa satunnaisesti tälle vuodelle, Joulukuussa taitaa olla kuitenkin jopa kolme keikkaa. Ensi vuodelle on sovittu Steelfest, mutta tietenkin yritämme saada heti ensi vuoden alkuun niin paljon keikkaa kuin mahdollista. Sessiorumpalina toimii Aki Kuusinen joka soittaa myös Doctrine Of Violence albumilla.

mörbid vomit

Onko Mörbid Vomitia kosiskeltu ulkomaille ja missä maissa ”Doctrine Of Violenceen” voi törmätä levykaupassa?– Ulkomailta tulee jonkin verran tiedusteluja, mutta emme ole vielä lähteneet reissun päälle. Tämäkin asia tulee varmasti muuttumaan ensi vuoden aikana. Doctrine Of Violence julkaistaan ensin kotimaassa ja marraskuussa Saksassa ja Itävallassa.

Kiitos haastattelusta. Minkälaisia terveisiä haluatte lähettää faneillenne?– Kiitos kaiklle jotka ovat yhtyettämme tukeneet ja käyneet keikoilla. Doctrine Of Violence löytyy tuota pikaa levykaupoista joten ostoksille siitä! Uutta paitaakin on pian saatavilla, lisätietoja saa facebook-sivultamme.

Toimittaja: Juha Karvonen
Kuvat: Mörbid Vomit, Janica Lönn

Website | + artikkelit

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-