KVAL – LAHO (2019)

Kotimainen yhden miehen black metal -projekti KVAL nostatteli pari vuotta sitten alan harrastajien kulmakarvoja erinomaisella debyytillään, ja iskee nyt muutaman vuoden hengähdystauon jälkeen mustan tikarinsa kuulijan sieluun uudella ”LAHO”-nimeä kantavalla albumilla. Sitä tietää myös olevansa tekemisissä ehdan underground-materiaalin kanssa, kun arviointipöydälle tipahtaa poltettu CD-levy ja saatetekstin virkaa toimittaa paperilapulle käsin kirjoitettu kappaleluettelo.

”LAHO” on musiikillisesti suoraa jatkumoa edelliselle teokselle. KVAL sylkee ilmoille sysimustaa tunnelmallista metallia, joka ei anna kuulijalle pienintäkään armoa, onnistuen kuitenkin olemaan kaikessa raakuudessaan äärimmäisen kaunista ja koskettavaa. 38 minuuttia kellottava eepos on jaettu neljään kappaleeseen, joidenka ruotiminen yksittäin on melko turhaa, sillä tämän tyyppinen maalaileva sekä hiljalleen rakentuva materiaali ansaitsee tulla kuunnelluksi kokonaisuudessaan.

Koukuttavat kitaramelodiat kuljettelevat musiikkia kappaleesta toiseen kaikessa hartaudessaan, eikä tätä konseptia ole rikottu turhilla kikkailuilla. Raivokas vokalisointi sekä kaihoisa kitarointi tuovat biiseihin kaivattua dynamiikkaa. Edellisestä levystä on otettu pieni petraus tuotannon selkeyden puolella, mutta mistään liian sliipatusta materiaalista ei voi vieläkään puhua. KVALin musiikissa on läsnä tyylille tunnusomainen vahva maakellarin tuoksu.

KVAL on loihtinut tukevan annoksen kotimaista mustaa metallia, ja uskallan väittää, että käsillä on yksi alkuvuoden 2019 kovimmista black metal-julkaisuista. Suosittelen ottamaan yhtyeen kuuntelulistalle pikimmiten – etenkin jos kuulut siihen ihmisryhmään, joka ei sen kummemmin perusta ”kaupallisesta p*skasta”.

8+/10

Markus Salmela

1.Valosula
2.Laho
3.Pohjanriitti
4.Kaihon Kuiskaus

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here