Illusions Dead – Illusions Dead 2013 (Demo)

MAINOS:[three_fourth] Vuonna 2009 perustettu extreme metal yhtye Illusions Dead kertoo saatesanojensa mukaan musiikillisiksi vaikuttajikseen mm. Gorgorothin, Dissectionin, Insomnium:in sekä vielä rapakon takaisen 90-luvun newyorkilaisen death metallin. Näistä aineksista kasattu musiikki kuulostaa mielikuvissa kieltämättä erittäin kiinnostavalta.

Ensimmäisten pyöräytysten jälkeen yhtyeen esikuvat ovat kuultavissa mutta eivät niin vahvoina elementteinä kuin viitesanat antavat ymmärtää. Vaikka black metallista jäänyt erittäin kireä laulu onkin demon parasta antia, niin musiikillisesti poljetaan ajoittain paikoillaan, joilla pyritään tuodaan suomalaista lohduttomuutta ja synkkyyttä. Kitarasoundi on yllyttävänkin kliininen ja terävä. Ensimmäisen biisin “Irrational Bloodlustin” riffi tuo mieleen Gojiran “From the Sky:n” ja muutenkin yhtyeen otteissa on ripaus groovaavaa menoa.

Demon keskitempoinen raastaminen on ihan kelvollisen kuuloista, mutta kokonaisuutena vielä aavistuksen keskeneräinen. Yhtyettä ei voi ainakaan rohkeuden puutteesta syyttää, koska demon viidesta kappaleesta kolme kellottaa yli kuuden minuutin ajan. Biisit pohjautuvat mättämisen sijasta vahvoihin riffeihin ja melodioihin, joita kasvatellaan vähintäänkin tyydyttävällä tavalla. Olisin kaivannut kappaleisiin lisää aggressiivisempia osioita, koska laulaja Johannes Katajamäen kähinä olisi sitä rinnalleen kaivannut.  Vaikka biisit ovatkin omalla tavallaan toimivia, niin ongelmaksi muodostuu niiden erottautuminen toisistaan. Sovituksellisesti tulevaisuudessa vahvempia ratkaisuja ja vähän lisää poweria, niin hyvä tulee.

Tuotannollisesti demo on hiukan epätasapainoinen. Kitarat ovat jaettu vahvasti omille puolilleen, mikä on paikoitellen vähän irrallisen kuuloista. Rummut ja basso ovat myös aavistuksen liian alhaalla. Tosin kun kyseessä on demo, niin näitä asioita ei kannata liikaa tuijottaa ja eikä soundit häiritsevän huonot todellakaan ole. Viidestä biisistä “Irrational Bloodlust” sekä “Shadow And Flame” ovat omat suosikkini. Demon perisynti on lopulta hyvin tavanomainen eli biisien turha venyttäminen, joka ei vielä ihan kulje sävellystaidon kanssa käsi kädessä. Illusiond Deadin demo parin vuoden takaa on lupauksia antava ja mielenkiinnolla jään odottamaan mihin suuntaan yhtye matkaa seuraavalla julkaisullaan.

2 ½/ 5

Juha Karvonen

[/three_fourth]
[one_fourth_last]
illusions
1. Irrational Bloodlust
2. Shadow And Flame
3. A Dying Lineage
4. Devoured By Hatred
5. Marrasyö
[/one_fourth_last]

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-