Hanoi Rocks – Two Steps From The Move (1984)

MAINOS:[three_fourth]
Two Steps From The Move nosti jo aiemmin vahvan kulttibändimaineen rakentaneen Hanoi Rocksin suurempaan liigaan. Levy oli heidän ensimmäinen suurella kansainvälisellä levymerkillä (CBS) tehty levy ja tuottajaksi saatiin legendaarinen Bob Ezrin, joka oli aiemmin tehnyt yhteistyötä mm. Alice Cooperin, Kissin ja Pink Floydinkin kanssa. Myöskään Hanoi Rocksin kanssa Ezrin ei tyytynyt pelkkään tuottajan rooliin, vaan osallistui lisäksi biisintekoon.

Levy julkaistiin vuoden 1984 elokuussa ja Hanoi Rocks lähti valloittamaan Yhdysvaltojen markkinoita kovalla tohinalla. Kiertue päättyi kuitenkin traagisesti ennen aikojaan jo joulukuussa, kun yhtyeen englantilainen rumpali Razzle menehtyi auto-onnettomuudessa. Turma-auton ratissa istui rattijuoppoudesta mitättömän rangaistuksen saanut Mötley Crüen laulaja Vince Neil. Kaksikko oli matkalla hakemaan lisää viinaksia ja törmäsi vastaantulevaan autoon, jossa olevat kaksi matkustajaa loukkaantuivat myös vakavasti.

Levyn aloittava CCR:n” Up Around The Bend” on hieman surullistakin kyllä Hanoin tunnetuin hitti, vaikka bändillä on omiakin hittejä iso liuta. Toisaalta on melkoinen suoritus ottaa CCR:n kaltaisen legendaarisen bändin biisi omakseen korottamalla sen energiatasoa toiseen potenssiin. Biisi oli kitaristi Nasty Suicide alias Jan Stenforsin vanha jammailusuosikki, johon Hanoi sovitti yhden kokonaan uuden säkeistön. Biisistä tehtiin MTV:lle video, jossa yhtye saapuu helikopterilla hienostobileisiin köytettyään ennen paikalle kutsutun orkesterin. “Highschool” yhdistää punkraivoa hevivaikutteisiin, vaikka Hanoi Rocks oli tarkka siitä, ettei tullut ”haukutuksi hevibändiksi”. Biisi on yhtyeen kimuranteimpiin kuuluvia ja pitää sisällään erikoisia tahtilajivaihdoksia. Soolossa Andy McCoy loistaa itämaisessävytteisellä bluesrevittelyllä.

“I Can’t Get It” jatkaa uudella hieman hevimmällä linjalla ja biisintekijöinä on Andyn lisäksi Ian Hunter ja Bob Ezrin. Sanoituksissa lauletaan siitä kuinka tavallisen elämän perusasiat, kuten vaimo, lapset ja talo, jäävät päähenkilöitä saamatta. Biisi on pienien yksityiskohtien juhlaa. “Underwaterworld” on psykedeelistä ja hieman funkahtavaa rokkia, joka räjähtää tarttuvan kertosäkeeseen, jossa lauletaan enteellisesti ”Welcome to the jungle” ja epäilemättä Guns N` Roses:in jäsenet ovat ottaneet kyseisestä biisistä muitakin vaikutteita. Erityisen kiinnostavaa biiseissä on kuunnella Andyn ja Nassen yhteistyötä rytmiosissa.

“Don’t You Ever Leave Me” on Andyn pakkomielle ja biisistä löytyy lukuisia erilaisia sovituksia, ja joka on julkaistu hieman eri nimellä jo Hanoin ensimmäisellä levyllä. Omasta mielestäni paras versio löytyy livelevy All Those Wasted Yearsiltä, joka myös videoitiin. Balladi “Million Miles Away” osoittautui pahaenteiseksi lauluksi, jonka kipsi jalassa esiintynyt Michael Monroe omisti Helsingin Kulttuuritalolla 3. ja 4. tammikuuta pidetyssä konsertissa Razzlelle. Razzlen kuolemasta oli tässä vaiheessa vasta vajaa kuukausi, eikä yhtye salaa liikutustaan esittäessään tätä kappaletta. Kyseinen konsertti kuvattiin ja lyhennetty kooste niistä esitettiin 4. tammikuuta Europe A-Go-Go –televisioshow’ssa. Rumpalina keikalla esiintyi pikakomennuksen saanut entinen Clash rumpali Terry Chimes ja myös Mötley Crüen Tommy Lee oli tarjoutunut auttamaan yhtyettä.

“Boulevard Of Broken Dreams” on energinen ja melodinen hardrock biisi, joka Andy McCoyn mukaan kertoo allegorisesti huumeista ja jossa olisi ollut ainesta isommaksikin hitiksi. Biisissä on hienot intrumentaaliosat, joissa Andy pääsee esittelemään myös slide taitojansa. Levyn kolme viimeistä biisiä ovat vahvaa alkupäätä heikommat “Boiler”,  “Futurama” ja “Cutting Corners”. “Boiler” on Andyn mukaan biisi kunnianosoitus Lontoon cockneyn pubikulttuurilla, minkä takia onkin kohdallaan, että cockneyn murteella puhuva Razzle laulaa biisin päälauluosuudet.

Two Steps From The Move jäi Hanoi Rocksin viimeiseksi varsinaiseksi studiolevyksi ennen reunionia. Läpimurron kynnyksellä olleen yhtyeen tulevaisuudesta ilman Razzlen kuolemaa on spekuloitu paljon, mutta tosi asia on myös se, että yhtye oli jo ennen sitä hajoamisen partaalla ja esimerkiksi basisti Sami Yaffa oli jo sitä ennen päättänyt lähteä yhtyeestä. Myös Micheal Monroen ja Andy McCoyn välit olivat huonolla tolalla.

Two Steps From The Move kuuluu ehdottomasti hardrockin merkkipaaluihin ja on täynnä toinen toistaan vahvempia biisejä. Kolme viimeistä biisiä olisivat ehkä sopineet paremmin jollekin muulle Hanoin levylle tyyliltään, mutta varsinaisia täytebiisejä levyltä ei löydy.

9 / 10

Miikka Merikoski

[/three_fourth]
[one_fourth_last]
hanoi
1. Up Around the Bend
2. High School
3. I Can’t Get It
4. Underwater World
5. Don’t You Ever Leave Me
6. Million Miles Away
7. Boulevard of Broken Dreams
8. Boiler (Me Boiler ‘n’ Me)
9. Futurama
10. Cutting Corners
[/one_fourth_last]

Profiili | + artikkelit

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-