Hallatar – No Stars Upon the Bridge (2017)

Hallatar on monella tapaa erikoinen superkokoonpano. Se on Swallow the Sun -yhtyeen kitaristin Jani Raivion henkilökohtainen suruprojekti, jonka muusana on ollut Raivion edesmennyt puoliso, Aleah Starbridge (1976-2016). Rummuissa on HIM:in Gas Lipstick ja vokaaleissa Amorphiksen Tomi Joutsen, jotka Raivion mukaan saatiin projektiin mukaan ilman ylimääräisiä tivaamisia. Vastuu kaveruksilla on Raivion edessä ollut suuri, mutta tuskinpa isompaa kunniaa voisi muusikolle suoda kuin soittaa levyllä, jossa on paljon keskivertoa enemmän sydänverta mukana.

”No Stars Upon the Bridge” on teoksena musertavan surullinen, täynnä huutavaa kaipuuta, mutta samalla se on käsittämättömän kaunis rakkaudenosoitus Starbridgelle, joka joutui lähtemään aivan liian nuorena. Tyylilajiltaan levy ei ole mitenkään helposti määriteltävissä, vaikka siinä on läsnä funeral doomille sekä death metallille tyypillisiä piirteitä. Joutsen onnistuu laulullaan taltioimaan hämmentävän tarkasti, miltä surevan miehen päässä ja muualla kehossa tuntuu. Tahti on hidas ja mukaan on otettu myös Starbridgen ääntä, joka entisestään korostaa läpi levyn vallitsevaa melankoliaa.

Tuotanto on hoidettu äärimmäisen laadukkaasti, jota näiltä tyypeiltä sopii odottaakin studiossa. Hiomattomuutta on jätetty juuri sopivasti, jotta kuulijalla pysyy mielenkiinto yllä, vaikka äänilevynä tämä on todella raskas. Ei suinkaan millään tyypillisellä metallimusiikkiin kuuluvalla tavalla, vaan raskaus tulee aivan muualta kuin tappiinsa rääkätyistä särökitaroista tai blastbeateista. Näin persoonallisen materiaalin purkittaminen on jo lähtökohtaisesti kulttuuriteko, joka on vaatinut Raiviolta valtavasti rohkeutta toteutuakseen.

”No Stars Upon the Bridge” ei kuitenkaan ole täytetty täysin toivottomalla ja sysimustalla murheella vaan mukana on myös valonpilkahduksia. Ei tätä voi kuvitella päivittäiseen kuunteluun, mutta ehdottomasti sille on paikkansa suuria menetyksiä kokeneiden ihmisten elämässä. Jää nähtäväksi, tuleeko Hallatar olemaan vain tämän yhden taltioinnin ja kiertueen mittainen projekti vai voiko konseptin ympärille rakentaa vielä muuta.

9/10

Joonas Hynninen

1. Mirrors
2. Raven’s Song
3. Melt
4. My Mistake (feat. Heike Langhans)
5. Pieces
6. Severed Eyes
7. The Maze
8. Spiral Gate
9. Dreams Burn Down (feat. Aleah Starbridge)

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here