Yli 20 vuoden kokemuksella paahtava ruotsalainen Fatboy julkaisi helmikuussa pitkään ja hartaasti työstetyn albuminsa “Diggin’ The Scene”. Kymmenestä biisistä ja lukuisista vierailijoista koostuva levy on rakennettu bändille tuttuun tapaan rockabillystä, rautalangasta, tarttuvista biiseistä ja iskevistä riffeistä.

Tavoitin puhelimitse kiireestä ja kovasta flunssasta kärsivän, suomalaissyntyisen kitaristin Hannu “rockabillyn Kerry King” Kiviahon, jonka mukaan uudet tuulet puhaltavat yhtyeessä. Fatboyn pitkäaikainen jäsen Joakim Lindahl jättäytyi “eläkkeelle” ja ohjaksissa on uusi levy-yhtiö Psykbunkern.

Uuden levyn kehittyminen luonnoksista valmiiksi paketiksi ei ollut – harvinaista kyllä – tuskaisa taival.

– ”Diggin’ The Scenen” biisit kävivät läpi melko rutiininomaisen prosessin ja normaalit synnytysvaikeudet. Työstämme kappaleita yhdessä Peggen (laulaja/kitaristi Thomas Pareigis) kanssa pitkään ennen kuin viemme ne treenikämpille testattavaksi.

– Tätä levyä varten sävelsimme melkein valmiiseen kuntoon 20 kappaletta, joista äänitimme 14. Loppujen lopuksi levylle päätyi kymmenen kokonaisuuteen parhaiten sopivaa.

Fatboyn oli tarkoitus julkaista levy jo vuoden 2018 puolella ja ensimmäinen sinkku “Aila” julkaistiinkin jo kyseisen vuoden juhannuksena, mutta bändi tarvitsi lisää aikaa kokonaisuuden hiomiseen.

– Levy-yhtiön vaihtaminen ja tutustuminen uuteen studioon vei aikansa. Lisäksi levyllä on paljon vierailijoita, joiden panos hieman lisäsi odotusaikaa. Äänitimme “Diggin’ The Scenen” legendaarisella Park Studiolla, jonka omistaa Kentin jäsenet. Studiolla on äänitetty muun muassa Backyard Babiesin, Hanoi Rocksin ja Hypocrisyn tuotantoa. Ja nyt Fatboyta!

– Studiolla on laaja valikoima vanhaa ja uutta tekniikkaa ja halusimme ottaa siitä kaiken irti, Hannu jatkaa.

Uusi levy-yhtiö ei ladannut kokeneelle bändille paineita.

– Saamme mellastaa mielin määrin ja luovan vapauden, josta otimme ilon irti. Edellisessä levy-yhtiössämme ei ollut mitään vikaa, mutta nyt oli aika kokeilla tätä. Soitimme myös ensimmäistä kertaa viisikkona, kun Joakim Lindahl jättäytyi eläkkeelle näistä hommista.

Yhtye ponnistaa Ruotsin Eskilstunasta, jossa on laaja suomenruotsalaisväestö ja vahva musiikkikulttuuri. Fatboyn lisäksi ruotsalaiskaupungista maailmalle on ponnistanut HIMin Mika Kristian ”Kaasu” Karppinen ja ABBAn laulaja Anni-Frid Lyngstad. Alueen rock-skene elää ja voi hyvin. Fatboyn kuudes täyspitkä sisältää lukuisia vierailjoita ja esimerkiksi “Aila”-kappaleessa kuullaan suomalaista naislaulua.

– Heidi Kaarto on mukana yhdessä kappaleessa. Olen tuntenut hänet jo jonkin aikaa. Hän on alunperin myös Eskilstunasta, vanhemmat Kinnulasta, josta minä ja veljeni Heikki olemme myös lähtöisin. Meillä oli aikoinaan Mäntysoopa Bändi, jossa veljeni lisäksi kanssani soitti Kentin kitaristi Harri Mänty ja Heidi Kaarto lauloi.

– Heidi ei kuullut “Aila”-kappaletta edes kokonaan, vaan lähetimme hänelle pieniä pätkiä, johon Heidi sitten sovelsi ja improvisoi omaa lauluaan. Lopputulos on todella hyvä, Hannu hehkuttaa.

Heidin lisäksi suomalaisväriä antaa legendaarinen Esa Pulliainen ja Jo’ Buddy.

– Sekä Esa että Jo’ Buddy ovat kovia Fatboy-faneja ja vice versa! Yhteistyö lähti hyvin käyntiin. Esa nahoitti omat osionsa omalla studiollaan, joka on täysin analoginen. Meni hetki, ennen kuin saimme ne digitaaliseen muotoon, mutta työ kannatti.

– Jo’ Buddy tuli kerran Tampereen keikkamme jälkeen juttelemaan. Hän oli ollut todistamassa ensimmäistä keikkaamme. Hänet oli helppo houkutella mukaan vierailulle, Hannu naurahtaa.

Muita vierailijoita ovat The Boppersin Matte Lagerwall ja Stefan Boman, joka toimi myös tuottajana. Levyn kirjoittamissessiossa oli Hannun ja Thomasin lisäksi mukana Sharon Vaughn ja Peter Kvint, jolta syntyi päivässä kaksi kappaletta “Mercy Mercy” ja balladi “Siren Call”.

– Koputimme Peterin oveen ja klo 14 oli ensimmäinen biisi valmis. Päivän päätteeksi toinen ja myös tekstit kumpaankin, Hannu äimistelee tiimin työvauhtia.

Bändi valmistautuu keikkailemaan Ruotsissa ja Suomessa. Tarkoituksena on tehdä keikkoja myös levykaupoissa ja radio-ohjelmissa. Kiertuetta pyritään viemään Englantiin, Saksaan, Espanjaan ja vaikka vanhainkoteihin.

– Vedimme juuri 20 keikkaa vanhainkodissa kymmenessä päivässä. Erittäin vastaanottavaisessa yleisössä oli paljon vanhoja rokkareita. Yhdessäkin paikassa 94-vuotias pappa jorasi lavan edessä rollaattorin kanssa. Huikeaa!

Bändi on niin ylpeä uudesta levystään, että aikoo soittaa sen tulevalla kiertueella alusta loppuun.

– Tämä on meiltä harvinainen päätös, mutta näin aiomme tehdä! Olemme levystä niin ylpeitä ja haluamme, että yleisö kuulee sen kokonaisuudessaan. Toki soitamme myös vanhoja hittejämme. Uuden levyn jokaiselta biisiltä löytyy vähintään yksi sisarbiisi vanhemmasta tuotannostamme.

Mikä biisi syntyi uudelle levylle helpoiten?

”You Owe Me Nothing At All”. Levyn vika biisi tuli neljä päivää ennen kuin menimme studioon. Biisi vain muljahti ulos. Periaatteessa kaikki biisit olivat jo valmiina, joten mitään paineita tuottaa uutta ei ollut.

Haastavin biisi?

”Touch of Blue” oli oikea äkäpussi. Sen kanssa taistelimme aika pitkään, ennen kuin saimme sen toimimaan. Tarpeeksi, kun hieroo, niin jossain vaiheessa kaikki vain klikkaa. Biisistä tulikin yksi levyn hienoimmista, vaikka meinasinkin jo jossain vaiheessa hylätä sen.

Levyn merkityksellisin biisi?

– On vaihdellut prosessin aikana, mutta ”Backbone Girl” on oma suosikkini. Se on niin suora ja selkeä. ”Diggin’ the Scene” on myös kova.

Suomeen bändi saapuu jälleen. Tällä kertaa Helsinkiin, Jyväskylään, Tampereelle ja Järvenpäähän.

– Toivomme, että yleisö taas kiehuu. Suomessa on ihan huippua soittaa ja suomalaiset ottavat meidät aina hyvin vastaan. Emme malta odottaa!

Fatboy Suomessa:

Ti 9.4.2019 / Tavastia-klubi / Helsinki
Ke 10.4.2019 / Klubi / Tampere
Pe 12.4.2019 / Eikan Pub / Järvenpää
La 13.4.2019 / Lutakko / Jyväskylä https://www.jelmu.net/melrose-francine-fatboy-swe-1342019

Fatboyn TOP-3 metallisimman makuiset levyt:

Thomas Pareigis:

 1. Elvis Presley-Hits from the movies
 2. Black Sabbath-Paranoid
 3. Kiss-Alive

Janne Lissnils:

 1. Alice Cooper-Billion Dollar Babies
 2. Van Halen-Van Halen 2
 3. Thin Lizzy-Live & Dangerous

Marcus Källström:

 1. Deep Purple-Made In Japan
 2. Sweet-Sweet Funny Adams
 3. Van Halen-Van Halen

Thomas Schuldt:

 1. The Haunted-rEVOLVEr
 2. Clutch-Earth Rocker
 3. Defleshed-Reclaim the beat

Hannu Kiviaho:

 1. Sparks- Kimono My House
 2. Judas Priest- Brittish Steel
 3. Tomahawk- (2001 album)

TEKSTI JA KUVAT: PETE ALANDER

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here