[three_fourth]Progressiivisen metallin amerikkalaisen pioneeri Fates Warningin ura on saavuttanut jo kolmen vuosikymmenen rajapyykin. Yhtye tosin piti lähes 10 vuoden tauon julkaisuista palaten kehiin vuoden 2013 ”Darkness In A Different Lightilla.” Bändi ei ole vuosien varrella saanut työstään samankaltaista arvostusta ja suosiota kuin esimerkiksi Dream Theater, mutta yhtyeen tinkimätön sekä monipuolinen tyyli on kuitenkin kerännyt uskollisen joukon seuraajia.
Henkilökohtaisen osaamisen puuttumisesta ei yhtyeen menestys ainakaan ole kiinni. Laulaja Ray Alder on kannuksensa 20 vuoden aikana Fates Warningissa ja toisessa yhtyeessä Redemptionissa hankkinut ja äänensä todella hyvin säilyttänyt mestari. Pääasiallisessa säellysvastuussa vaikuttavan kitaristin Jim Matheosin lisäksi bassossa on niin ikään monet meriitit omaava Armored Saint-mies Joey Vera. Rumpuja puolestaan takoo Rob Halfordin sekä Sebastian Bachin sooloyhtyeestä ja Riotista tuttu Bobby Jarzombek. Vakuuttava kokoonpano soittaa levyllä mainiosti yhteen, erityisesti Matheosin melodinen ja paikoitellen raskas kitarointi sekä samalla tavalla sopivissa kohdissa raskautta mukaan tuova Jarzombekin rumpusuoritus nostavat mielenkiintoa.
Bändin yhteydessä puhutaan paljon Dream Theaterista, mutta tyyliltään Fates Warning on lähempänä samoihin aikoihin läpimurtonsa tehnyttä Queensrÿcheä. Myös Alderin vokaalit tuovat paikoitellen mieleen Geoff Taten parhaimmillaan. Seattlelaisyhtyeen 1990- ja 2000-luvulla kuulluista musiikillisista harha-askelista tällä levyllä sen sijaan onneksi vältytään. Yhtyeen musiikillisen kolikon kääntöpuolet muodostavat yhtä aikaa nautittava melodisuus ja progressiiviset elementit. Viime heinäkuussa ilmestynyt ”Theories Of Flight” on haastava, mutta useamman kuuntelun jälkeen palkitseva kokonaisuus.
Avausraita ”From The Rooftops” alkaa rohkeasti pidätellen ja varsin seesteisesti yltyen raskaampaan poljentoon vasta kahden minuutin kohdalla. Alderin laulu on samanaikaisesti tunteikasta ja voimakasta. Videona ja singlenä julkaistu ”Seven Stars” on levyn tarttuvinta antia ja muistuttaa Queensrÿchen klassisimmista hetkistä. Kyseessä on ehkä koko levyn helposti lähestyttävin esitys. Toinen suoraviivainen sävellys ”White Flag” loistaa alun hienolla riffittelyllä kasvaen myöhemmin mahtavan vanhan henkiseksi metallibiisiksi. Yksilösuoritukset ovat vakuuttavia, vaikka jatkuvasti mennään kappaleen ehdoilla. Huomiota tuli silti kuuntelukertojen kasvaessa kiinnitettyä jokaisen soittajan esitykseen.
Kautta linjan biiseissä tapahtuu paljon, vaikka pituudet pidetään suurimmaksi osaksi maltillisina. “The Light And Shade Of Things” sekä “The Ghosts Of Home” ovat eeppiset mittasuhteet saavuttavia progressiivisen heavyn monoliitteja. Erityisesti ensin mainittu nousee koko albumin kohokohdaksi ja antaa Iron Maidenille mallia miten progressiivista sekä melodista metallia tehdään samalla antaen kappaleiden keriytyä luonnolliseen mittaan keinotekoisesti niitä venyttämättä.
”Theories Of Flightin” tuotanto on pehmeä ja kirkas antaen tilaa vokaaleille, monipuoliselle kitarasoundille ja pohjalla kumiseville rummuille. Levyllä on oma, jopa unenomainen tunnelmansa, joka kuitenkin yltyy välillä melkoiseen myrskyyn. Olisikin todella mielenkiintoista päästä todistamaan näitä kappaleita livenä. Tunnelman saavuttaminen tässä ympäristössä ei varmasti ole helppoa, mutta livepätkiä katsottuaan bändi vaikuttaa olevan täysin tilanteen tasalla. Rajoitetulla kahden CD:n mediabook-versiolla on mukana bonuslevy, jolla kuullaan reilun 20 minuutin verran akustista materiaalia. Omien kappaleiden lisäksi yhtye tarjoilee kolme cover-vetoa, joista päätöksenä kuultu kaunis versio Uriah Heepin vuoden 1972 klassikosta “Rain” sulkee levyn musiikillisen ympyrän mainiosti.
”Theories Of Flight” on tyylilajissaan erittäin hyvä levy. Se ei aivan yllä kilpailemaan vuoden 1991 ”Parallelsin” tai äskettäin uudelleen julkaisun saaneen ja kuusi vuotta myöhemmin ilmestyneen ”A Pleasant Shade Of Grayn” kanssa, mutta vuonna 2016 se on kiistatta genressään parasta mitä tämä arvioija on levylautaselleen saanut.
9-/10
Ville Krannila
[/three_fourth] [one_fourth_last]
CD 1
1. From The Rooftops
2. Seven Stars
3. SOS
4. The Light And Shade Of Things
5. White Flag
6. Like Stars Our Eyes Have Seen
7. The Ghosts Of Home
8. Theories of Flight
CD2
1. Firefly
2. Seven Stars
3. Another Perfect Day
4. Pray Your Gods (Toad The Wet Sprocket cover)
5. Adela (Joaquin Rodrigo cover)
6. Rain (Uriah Heep cover)[/one_fourth_last]
Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.