Djevel – Blant Svarte Graner (2018)

Mainos:
Saarihelvetti

Vuonna 2009 perustettu norjalainen Djevel on pysynyt tiukasti levytyskannassa kiinni. Pari vuotta sitten julkaistu ”Norske Ritualer” ravisteli perinteisen black metalin peruspilareita vahvalla otteellaan. Nyt julkaisuvuorossa on yhtyeen viides kokopitkä nimeltä ”Blant Svarte Graner”.

Hyvää ei kannata lähteä muuttamaan, joten tuore albumi luistelee musiikillisesti hyvin pitkälle samoja latuja kuin aikaisemmatkin levytykset. Vokaaleissa edellisellä levyllä rääkynyt Hjelvik (Kvelertak) astui syrjään ja vetovastuun otti Mannevond (Koldbrann).  Rumpupallille istutettiin ex-Emperor Faust.

Djevelin 90-luvulle peilaava black metal muistuttaa jossain määrin Taakea, mutta vertauskuvia voi hakea myös Satyricon ”Shadowthrone-aikakaudelta”. 52-minuuttinen albumi on aavistuksen tasapaksu ja tuntuukin, että temput ovat jo nähty, ja etenkin kuultu. Nostaisin kumminkin esille ennakkoon julkaistun kakkosraidan ”Her Er Ikke Spor Af Menneskar” sekä erinomaisen ”De danser rundt sopelimet som om den var deres morin”. Tunnelmaltaan levy seilaa pimeyden ytimessä, mutta ajoittaiset folk-sävelet tuovat myös viikinkiteemaa esille.  Albumin loppupuoli tuntuu kiertävän samaa kehää, ja viikinkihauta vetääkin kuuntelijaa tiukasti ikuiseen lepoon.

Djevelin perusosaaminen on kumminkin parempaa keskitasoa, joten fanit tuskin levyyn tulevat sen suuremmin pettymään. Uusille kuuntelijoille suosittelen kuitenkin ensikosketusta ”Norske Ritualeriin” tai ”Saa Raa Og Kaldiin”. Soundillisesti ”Blant Svarte Graner” on kylmää ja pahuuttaa huokuvaa. Melodiat tuovat raikkautta ja turha kiillottelu on jätetty pois. Vielä kun sävellys- ja sovituspuoli olisivat viimeistellympää, niin Djevel voisi jatkaa edellisten julkaisujen viitoittamalla tiellä. Nyt nousukäyrään tuli pieni notkahdus. Valitettavasti.

7½/10

Juha Karvonen

 

1. Saa begynner det
2. Her er ikke spor af mennesker
3. I denne gamle falne kirke
4. Paa vintersti skal hun synge en gravsang som aldrig ender
5. De danser rundt sopelimet som om den var deres mor
6. Det svartner paa likbleik hud
7. Naa er hele livet paa ravnens bord
8. Banker som doedningeknoker
9. Alt som her var er naa borte

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän