Dani Filth: ”Black metal – puristien suhtautuminen Cradle Of Filthiin on säälittävää”.

Kuva: Jutun yhteydessä mainittu yhtye/artisti/levy-yhtiö/tiedottaja ja/tai sen lähettämä lehdistö- tai promootiokuva tai kuvassa ilmoitettu valokuvaaja

Viktoriaanisia kauhutarinoita ja mietteitä black metalista

Juuri kahdennentoista täyspitkän studioalbuminsa ”Cryptoriana – The Seductiveness Of Decay” julkaisseen Cradle Of Filthin keulahahmo Dani Filth kertoo tekevänsä uuden levyn tiimoilta yli 300 haastattelua, mutta on Metalliluolan soittaessa puheliaalla tuulella ja erityisen tyytyväinen bändinsä nykyiseen tilanteeseen sekä kokoonpanoon. Levyn teossa päästiin hyvin alkuun, kun Tsekkeihin levyntekotalkoisiin kokoonnuttaessa jokainen jäsen oli työstänyt materiaalia jo runsaasti ennakkoon.

“En muuttaisi bändissä mitään”, toteaa Filth yhtyeensä kokoonpanosta.

“Minusta tuntuu että yhtyeellä on nyt vahva identiteetti ja näkemys tavoitteistamme sekä ajatus siitä, kuinka haluamme ihmisten näkevän meidät. Esimerkiksi millaisia videoita teemme, millaista visuaalinen taide on ja millaiseksi live show muodostuu”.

Goottilaisromanttisia kauhutarinoita ja viktoriaanisen Lontoon pimeää puolta

Levyn nimi “Cryptoriana” tulee sanojen “crypt” ja “victoriana” yhdistelmästä. Albumin teema nousi Filthin levyn teon aikaan lukemista viktoriaanisista kauhutarinoista. Cradle Of Filthin aiempien teosten tapaan biisit ovat kerronnallisia, vaikka kyseessä ei teemalevy olekaan.

”Goottilaiselle romanssille tyypillisesti tarinoissa rakkaustarinoihin kietoutuu kuolema, itsemurha, spiritualismi sekä muut yliluonnollisuudet. Esimerkiksi “Heartbreak And Séance” kertoo tarinan suuren sodan erottamista rakastavaisista, jotka koittavat tavoittaa toisiaan elämän ja kuoleman rajan ylitse. He saavat toisensa lopulta kuolemassa, jäljelle jääneen rakastetun päätettyään päivänsä oman käden kautta”.

“Kappaleen tarina on oikeastaan hyvin perinteinen viktoriaaninen kummitustarina,” kertoo Filth biisin juonesta.

Häijympiä juonenkäänteitä levyllä tarjoaa “Vengeful Spirit”, jolla Danin kanssa laulaa duettona aikanaan myös ”Nymphetaminen Fixillä” kuultu norjalaislaulaja Liv Kristine.

“Tällä kertaa hän on hyvin erilaisessa roolissa. Myös tämä on rakkaustarina, mutta vertatihkuva”, kuvaa Filth.

Levyllä tarjoillaan myös Cradlemaista aikalaiskuvausta viktoriaanisesta Englannista.

“’The Seductiveness Of Decay’ on kappale kunniallisuuteen ja moraalisuuteen naamioituneen Lontoon alamaailman houkutuksesta. Biisi kosiskelee kauheuksia ja listaa useita nimiä Jack The Ripperista Penny Dreadfuliin”, valottaa Filth.

Cradle Of Filthin ytimestä ja black metal -liikkeestä

Cradle Of Filth leikittelee musiikissaan paljon provosoivilla aiheilla, kuten seksillä ja väkivallalla, mutta bändin imagossa on myös kieli poskessa tekemisen meininkiä. Kuinka vakavasti suhtaudut näihin aiheisiin?

“Sanoituksissani olen aina vakavissani, vaikka bändinä saatamme olla humoristisiakin. Me vain olemme sellaisia tyyppejä. Olen kasvanut opiskellen okkultistisia aiheita, rakastan kauhuelokuvia ja asun alueella, joka on kuuluisa yliluonnollisuuksista, kuten noituudesta. Se ei tee minusta kuitenkaan satanistia”, täsmentää Filth.

“Yleensä ihmiset huomaavat meissä heti eron verrattuna muihin äärimetallibändeihin. Emme edes sano olevamme black metalia, koska siitä nousee hirveä haloo. Muutenkaan minusta ei ole enää mitään järkeä luokitella bändejä sillä tavalla, koska ei ole enää levykauppoja, joista etsisit musiikkia tietystä kohtaa”, Filth nauraa.

“Meille on paljon parempi, että ihmiset tuntevat meidät vain Cradle Of Filthinä, ja voivat muodostaa mielipiteensä täysin bändin perusteella.”

Cradle of Filth on joillain black metal -fanisivustoilla kiellettyjen puheenaiheiden listalla. Mitä vastaa Lord Filth tähän?

“Monet sananvapauden puolesta liputtavat tahot musiikissa muuttuvat täysin uusnatseiksi aiheesta puhuttaessa. Se on säälittävää”, napauttaa Cradle Of Filthin nokkamies.

“Emme ole koskaan oikeastaan kuuluneet mihinkään, koska ei ole oikeastaan olemassa muita yhtyeitä, jotka tekisivät samanlaista juttua. Olemme kuitenkin aina olleet hyvissä väleissä esimerkiksi Emperoriin ja kiertäneet paljon Dissectionin kanssa. Olemme soittaneet Dimmu Borgirin kanssa ja Gorgorothin King sekä minä olemme tehneet yhteisen bändiprojektin. Tunnen paljon alan ihmisiä eri yhteyksistä, mutta asiasta ei oikeastaan ole koskaan varsinaisesti puhuttu. Ei taustalla ole mitään suunniteltua black metal -liikettä”, Filth toteaa.

Maailmankiertuetta odotellessa

Cradle Of Filth valmistautuu valloittamaan maailman jälleen kerran tulevalla maailmankiertueellaan. Bändi nähdään myös Suomessa 7.3.2018, kun he nousevat Helsingin Nosturin lavalle.

Settilistalle on luvassa sekä uutta että vanhaa, niin fanien kuin omiakin toivebiisejä. Tarkemman kuvan saadaksesi sinun lienee tultava paikalle itse.

Kuuntele koko haastattelu alta:

Haastattelu: Raisa Krogerus & Ville Krannila

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here