Clandestine Blaze – New Golgotha Rising (2015)

MAINOS:

[three_fourth]Vuodesta 1998 asti toiminut Clandestine Blaze on saavuttanut pienemmissä piireissä vankkumattoman suosion. Julkaisuja on tippunut tasaiseen tahtiin ja muottia ei ole lähdetty juuri muuttamaan. Ne ketkä yhtyettä eivät tunne, niin sanottakoon se että yhtyeen ainoana jäsenenä toimii Mikko Aspa, joka tunnetaan myös Deathspell Omegasta sekä levy-yhtiöstään Northern Heritagesta.

Jos edellinen levy Harmony of Struggle oli yhtyeen kulminaatiopiste omassa rosoisuudessaan, niin uusin albumi tuntuu suoranaisesti pettymykseltä.  Vaikka levyn kontrasti nopeamman mättämisen ja lähes doomimaisen laahauksen kesken on omalla tavallaan turvallisen kuuloista, niin kappaleiden sävellyksien taso heilahtelee pahemman kerran. Musiikillisesti vertailukohtia voi  varovasti hakea Darkthronen tai jopa Deathspell Omegan ensimmäisten levyjen parista.  Mitään helposti lähestyttävää musiikkia Clandestine Blaze ei ole ikinä tehnyt, joten jos lukija mieltää black metallin valtavirtojen isoihin nimiin, niin tämä menee sitten sinne “kellariosastolle”.

Vaikka Aspan matala äänenkäyttö onkin maailmanluokkaa, niin hänen ”puhtaammat” lauluosuudet eivät kyllä istu levyn minimalistiseen tunnelmaan.  Pahiten edellä mainittu tulee esille kappaleessa ”Culling Species”, joka kuulostaa viiden minuutin mitassaan rasittavalta lähinnä juuri vokaalien osalta.

Kyllä levyltä onneksi löytyy pari kovempaakin vetoa, joista paras on avausbiisi ”Evocation Under Starlit Sky”, jossa yhtyeelle tuttu rumputulitus nakuttaa konekiväärin tavoin. Kylmät kitarariffit viiltävät haavoja korvakäytäviin ja pakkasviima saa hengittämisen vaikeaksi. Myös ”Consumed By Flames” saa primitiivisellä otteellaan kuuntelijan hetkeksi mustan metallin perusasioiden äärelle. Vaikka tuotannollisesti kitaraleadit ovatkin karua kuultavaa, niin ne istuvat biisiin kuin verinen jeesus ristille. Valitettavasti nämä kohokohdat jäävät vähiin ja jatkossakin Golgotalla uskovaiset saavat huutaa jumalansa nimeä.

Tuotannollisesti on turha odotella mitään hienouksia. Clandestine Blazen New Golgotha Rising on raakaa ja kylmää black metallia, jolle ei haeta minkäänlaista hyväksyntää. Vaikka albumi omissa listoissani sijoittuukin yhtyeen häntäpäähän, niin levyn primitiivinen tunnelma näyttää keskisormea teknisille hienouksille ja valtavirtojen black metallille muovisuudelle.

6+  / 10

Juha Karvonen

[/three_fourth]
[one_fourth_last]
clandestine
1. EVOCATION UNDER STARLIT SKY
2. FRACTURED SKULL
3. CONSUMED BY FLAMES
4. NEW GOLGOTHA RISING
5. CULLING SPECIES
6. PASSAGE TO NEW CREED
7. FINAL HOURS OF SACRIFICE[/one_fourth_last]

Website | + artikkelit

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-