Casket Soil – Reptilian Verses (2014) EP

[three_fourth]

Muhokselta lähtöisin oleva Casket Soil on varmasti monille täysin tuntematon yhtye. Suhteellisen kiltin näköiset bändin jäsenet ja Muhoksen kaltainen pikkukylä on vaarallinen yhdistelmä, mikä tulee esille yhtyeen kolmannella julkaisulla. Jos yhtyeen kaksi edellistä demoa vielä haki suuntaansa, niin nyt palaset ovat loksahtaneet paikoilleen ja tulos on suomen mittakaavassa musertavan kovaa luokkaa.

Yhtyeen tyyli moukaroida death metallia voi alkuun kuulostaa varsin perinteiseltä. Biisit avaavat kumminkin lisäkuunteluiden myötä varsin moniulotteisen maailman, jossa haudankaivajat ja mätänevät ruumiit saavat kontrastia väripaletista, joka ulottuu myös sinne arkun pohjalle.

Viiden biisin ep on harvinaisen valmiin kuulosta tavaraa. Biisien sovituksellinen työ on velkaa niin perinteisille heviyhtyeille kuin modernille metallille. Sävellyksissä on pientä progressivista sävytystä mukana, mikä tuo mukavaa lisäväriä kokonaisuuteen. Yhtyeellä ei ole kiire minnekään , vaan kappaleista huokuu kunnioitus omaa musiikkiaan kohtaan. Parhaiten tässä onnistuu biisi ”Serpent Of Today”, joka groovaa raskaista riffeistä aina tyylikkäisiin melodioihin. Nykyaikaisempaa menoa tarjoilee lievillä deathcore mausteilla ”Maelstrom Chains”, jonka kimurantti sävellystyö kietoo kuuntelijan otteeseensa ja tukehduttaa uhrinsa kalmanhajuisella henkäyksellä. Morbin Angelin ja Gojiran välimaastoissa poukkoileva ”Nil Tolerance” päättää levyn ansiokkaasti.

Casket Soil sekoittaa musiikkiinsa eeppisempiä, jopa vähän Iron Maiden – tyylisiä hitaampia osiota, jotka sopivat erittäin hienosti kappalekokonaisuuksiin. Näitä toivoisi jatkossa lisää ja erityistä kiitosta Petri Viinikanojan hienoille bassokuvioille. Tuotannollisesti kotistudiossa nauhoitettu ja Nikke Kukin masteroima sekä miksaama ep on vahvaa jälkeä. Casket Soilin tyyli on huoliteltua ja nuoreksi yhtyeeksi kypsän oloista. Jos jotain jää kaipaamaan niin vähän enemmän tarttuvuutta ja kitarakuvioiden hiomista, niin tämä voisi olla täysien pisteiden julkaisu. Paljosta ei nytkään jäädä paitsi ja näin jälkikäteen nostan Casket Soilin Reptilian Verses`in vuoden 2014 parhaimpien ep:den joukkoon.

4 + / 5

Juha Karvonen

[/three_fourth]

[one_fourth_last]
cover
1. Writhe In Spite
2. Below The Abyss
3. Maelmstrom Chains
4. Serpent Of Today
5. Nil Tolerance[/one_fourth_last]

Website | + artikkelit

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-