Blues Pills ja Hexvessel @The Circus, Helsinki 19.11.2016

Ruotsalainen Blues Pills tarjoili yleisölle psykedeelistä blues rockia ja sielukasta tunnelmaa marraskuun toiseksi viimeisenä lauantaina yhdessä illan lämmittelybändinä toimineen folkrock yhtye Hexvesselin kanssa.

Elokuussa ilmestynyttä albumiaan “Lady In Goldia” promotoivan Euroopan kiertueen lopuksi Blues Pillsillä oli Suomessa yhteensä kolme keikkaa, Oulussa, Seinäjoella ja Helsingissä. Illan esiintyjät nousivat lauteille mukavan hyvissä ajoin huolimatta keikan osumisesta viikonlopulle. Hexvessel aloitti jo 20.45 ja pääesiintyjän vuoro oli jo kymmeneltä. Bändien välissä oli mukavasti kolmen vartin tauko jonka aikana ehti jutella seurueen kanssa tai juoda tuoppinsa istuallaan.

Hexvesselin aloittaessa oli Circus suunnilleen puolillaan. Aikaisesta aloitusajankohdasta huolimatta lavan edessä oli jo yleisöä odottelemassa. Hexvesselin letkeän mystinen psykedeelinen folkrock sai osan kuuntelijoista hieman keinahtelemaan tahdissa, mutta enimmäkseen väki seisoskeli paikoillaan kuuntelemassa. Parhaimmillaan Circucsessa Hexvessel oli rauhallisemmissa tunnelmoinneissa, joissa solisti Mat McNerneyn kuulas ääni pääsi edukseen. Esimerkiksi “Cosmic Truth” viime tammikuussa julkaistulta “When We Are Death” -albumilta sai aikaan ihan kylmiä väreitä.

Circuksessa lavalle nousi vieraileva muusikko paikkaamaan aikaisemmin selkänsä loukannutta viulisti Tuuli Jarttia. Illan kokoonpanossa soittanut David Pioro on kuitenkin yhtyeen uraa seuranneille jo tuttu, koska hän on soittanut Hexvesselin ensimmäisellä levyllä.

Esiintyjien välisen tauon aikana Circus täyttyi ja Blues Pillsin aloittaessa permanto oli jo tiiviisti kansoitettu. Energinen aloitus tuoreen levyn nimibiisillä ja “Little Boy Preacherilla” potkaisi voimalla setin käyntiin avausbändin rauhallisen tunnelmoinnin jälkeen. Solisti Elin Larssonin mieletön lavaenergia ja karisma sai yleisön heti mukaan. Elinin lavaliikkuminen myös antoi esimerkkiä permannolle, ja yleisökin innostui jammailemaan sen verran, mitä tungoksessa mahtui. Elin veti koko täysimittaisen setin “I Felt A Change” -biisiä lukuunottamatta lähestulkoon enemmän ilmassa kuin jalat lattiassa.

Livenä Blues Pillsin ihon alle menevä kosketus oli tuntuva. Parhaiten bändi kolahti tällä kertaa aloitusbiisien kombolla, jäätävän kauniilla “Astralplanella”, hittibiisi “High Class Womanilla” sekä “I Felt A Changella”. Yleisöön upposi tehokkaasti myös esimerkiksi “Devil Man”, joka sai porukan villiintymään.

“I Felt A Changen” tulkinta Elinin jäädessä yksin lavalle koskettimien ääreen oli vahvuudessaan lähes käsinkosketeltava. Sen jälkeen oli vaikea palata nykyhetkeen ja keskittyä vielä viimeisiin biiseihin. Toisaalta keikan päättäminen tähän biisiin olisi lähettänyt kuulijat kotiin iloisen bilemielen sijasta sydän vereslihalla. Parempi ehkä näin.

Myös Blues Pillsin äänentoisto toimi moitteettomasti. Livenä esimerkiksi taidokkaat kitarat ja soolot tulivat paremmin esiin kuin minulle levyä kuunnellessa. Elinin ääni kuulosti aavistuksen verran väsyneeltä setin puolivälissä, mutta huolimatta syksyn rundaamisesta kokonaisuutena ääni kesti ja kuulosti juuri niin vahvalta ja upealta kuin olin odottanutkin.

Ajoissa päättyneen keikan jälkeen väki ehti vielä hyvin kotiin nukkumaan tai viettämään iltaa valitsemaansa kohteeseen, mieli täynnä hippirokkia.

Teksti & kuvat: Raisa Krogerus ©Metalliluola
Raisa

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here