Barathrum – Legions Of Perkele (1998)

MAINOS:[three_fourth]Nyt kun Barathrum on kerännyt demonijoukkonsa kasaan ja alkanut heittämään keikkoja, on aika ottaa käsittelyyn yksi heidän tunnetuimmista ja suosituimmista albumeistaan Legions Of Perkele vuodelta 1998. Barathrum on siinä mielessä erikoinen olento suomen black metal genressä, että bändin tunnistaa lähes kaikki. Voisi sanoakin, että Barathrum on suomen tunnetuin black metal orkesteri Impaled Nazarenen ohella. Vaikka musiikilliset työnäytteet ovatkin hajanaisia, niin kiinnostus Demonos Sovan johtamaa orkesteria kohtaan ei ole kadonnut.

Legions Of Perkele käänsi uuden verenpunaisen lehden yhtyeen historiankirjassaan. Primitiivinen ja nopeampi mättö oli saanut väistyä ja tilalle tuli selvästi yksinkertaisempia sävellyksiä ja biisirakenteita. Levy oli ensimmäinen Spinefarm Recordsin tallissa julkaistu tekele, jonka myötä myös rahaa virtasi runsaammin joka näkyy etenkin paremmassa tuotannossa. Soundillisesti levy on kirkas ja erittäin selkeä mikä teki selvän pesäeron edellisenä vuonna julkaistuun Infernaliin. Legions of Perkelettä voisi kuvailla black metallin, rockin ja heavyn metallin sekoitukseksi, joka tekee levystä helposti lähestyttävän. Vaikka sisimmissä virtaa black metallin saatanallinen veri, niin jollain tapaa musta huumori ja hilpeä asenne paistavat lävitse.

Albumi käynnistyy hienolla marssi-introlla, jonka jälkeen helvetin joukot laittavat rähinäksi ”Revenge By Magick” biisin voimin. Heti alkuun isketään tarttuvaa rock-pohjaista riffiä ja Demonos Sova päästetään valjaistaan vapaaksi. Sovan eläytyminen suhteelliseen simppeliin sävellykseen tekee biisistä erittäin toimivan, joka on varmasti muuttanut monien käsitystä yhtyeestä kuin myös black metallista. Levy jatkaa vahvoja otteitaan myös kappaleissa ”Angelburner” sekä ”Dark Sorceress” kunnes isketään levyn tunnetuin kappale ”Last Day in Heaven”. Kyseisestä kappaleesta Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus teki coverin ”Viimenen päivä Taivaan”(kevyemmillä sanoituksilla). Täytyy todeta, että Barathrumin versio pieksee Rautiaisen version verille eikä pelkästään sanoitusten puolesta. Ne ketkä eivät ole alkuperäistä kappaletta kuulleet, niin nyt on korkea aika korjata asia.

Levyn loppupuolen parasta antia tarjoilee bassovoittoinen nimikkokappale ”Legions of Perkele”. Bonuksena kuullaan vielä uudelleen äänitetyt versiot vanhemmista kappaleista ”Deep From The Depths” sekä ”Warmetal”, jotka biiseinä ovat ehdottomasti bändin parhaimmistoa.

Legions of Perkele on tasainen kokonaisuus joka tarjoilee suhteellisen yksinkertaista metallia saatanalla ja rockilla maustettuna. Levy kannattaa kokoelmiin hommata jos ei vielä sieltä löydy, koska palanen suomimetallin historiaa on kiinni tässä albumissa. Barathrum on parhaimmillaan livenä, eli jos lähipitäjässä yhtye vierailee, niin paikalle meno on lähes pakollista.

8 / 10

Juha Karvonen
[/three_fourth]
[one_fourth_last]

bara

1. Intro: Barathrum – 1.29 (Instrumentaali)
2. Revenge by Magick – 3.00
3. Angelburner – 4.00
4. Dark Sorceress (Autumn Siege) – 6.08
5. Last Day in Heaven – 4.52
6. The Force of Evil – 3.16
7. Necromantical Ritual – 5.31
8. SaLuBeLe – 2.36
9.Legions of Perkele – 5.08
10. Pause – 0.12 (Instrumentaali)
11.Pause – 0.12 (Instrumentaali)
12. Deep from the Depths – 3.16
13 Warmetal – 2.54[/one_fourth_last]

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-