Accept – Restless And Wild (1982)

MAINOS:




Alun perin 40 vuotta sitten julkaistu ”Restless And Wild” oli omalla kohdallani ensimmäinen tutustuminen saksalaisen metallin pioneeriyhtyeeseen nimeltä Accept. Siitä muodostui nopeasti myös yksi nuoruuteni hevihistorian peruspilareista. Levy hankittiin C-kasettina lahtelaisesta divarista lähes puhtaasti kansikuvan perusteella, vaikka bändin nimi oli jo entuudestaan joistain yhteyksistä tuttu.

Kansi liekehtivine kitaroineen on edelleen heavy metallin historian paras, ja kuvaa sisältä löytyvää musiikkia täydellisesti. Kun kasetin sujautti soittimeen, ensireaktio oli lievä hämmennys. En varmasti ollut ainoa, joka luuli vanhan lastenlaulun kuullessaan nauhan kanssa pilailtavan ennen kuin avausraita ”Fast As A Shark” pääsi kunnolla vauhtiin Udo Dirkschneiderin päästäessä ilmoille vertahyytävän kirkaisun. Biisi oli aikanaan nopeiden tuplabassareiden saattelemana prototyyppi speed metallille ja saa yhä jokaisen hevimiehen puimaan nyrkkiä.

Acceptin julkaistessa neljännen studioalbuminsa bändi oli suuren läpimurron kynnyksellä, tämä todentuisi lopullisesti seuraavalla ”Balls To The Wall” – kiekolla 1983. Jo Breaker (1981) oli ollut loistava näyte täyteen voimaan kasvaneelta viisikolta ja ”Restless And Wildilla” kaikki musiikilliset palaset loksahtivat kohdalleen.

Albumi oli yhtyeen ensimmäinen Dieter Dierksin studioilla työstetty julkaisu ja miksauspöydän takana istui lukuisia 1980-luvun hevilevyjä tuottanut Michael Wagener. Lisäksi salanimellä Deaffy sanoituksia kappaleisiin tehnyt kitaristi Wolf Hoffmannin vaimo Gaby Hauke oli ensimmäistä kertaa mukana kuvioissa osallistuen luovaan prosessiin parin biisin osalta.

Vaikka kakkoskitaristi Jörg Fischer oli vielä virallisesti yhtyeen jäsen, hän oli lähtenyt kävelemään juuri ennen levytysten aloittamista, korvaajaksi saapui Jan Kömmet. Vaikka Kömmet todistettavasti studiossa nähtiin, Hoffmann on kertonut soittaneensa itse ”Restless And Wildille” kaikki kitaraosuudet. Kiertueelle puolestaan kakkoskitaristiksi liittyi Herman Frank. Hän pysyi remmissä seuraavat kaksi vuotta kunnes Fischer palasi kehiin.

Hoffmann on yksi hevimaailman aliarvostetuimpia kitaristeja ja hänen soittonsa on jokaisella Accept-levyllä ollut sen kohokohta. ”Restless And Wildilla” kitarasoundista on vaikea löytää moitteen sijaa Wolfin loistavien klassisesta musiikista vaikutteensa ammentavien soolojen sekä riffien noustessa sovitusten keskiöön. Tuotannossa on myös astuttu askel eteenpäin ja jossain määrin kylmä sekä kirkas soundimaailma tuntuu pusertavan jokaisen saatavilla olevan energiatipan lataukseen, purkautuen kappaleiden kautta suoraan kuulijan sydänalaan.

Udo laulaa repivästi ja vimmalla rytmikoneiston tikittäessä saksalaisen koneen tarkkuudella. Levyltä ei täytekappaleita löydy ja biisit ovat edelleen ajattomia sekä hienosti vaihtelevia rakenteiltaan. Skaalaa löytyy niin nopeasta hitaaseen kuin kaupallisesta raskaampaan poljentoon. Välissä hehkutellaan eeppisissä sekä kylmäävissä tunnelmissa.

Nimikappale on loistavien riffiensä myötä bändin klassikkoja ja yhä vakiotavaraa liveareenoilla. ”Ahead Of The Pack” ja ”Shake Your Heads” ovat keskitempoisia kaiken altaan jyrääviä tankkeja. ”Don’t Go Stealing My Soul Away” herättää jälleen huomion melodisempana sovituksena, joka ”Restless And Wild”-singlen B-puolena ei saanut ansaitsemaansa huomiota. ”Neon Nights” puolestaan edustaa sitä ajatonta uhkaavuutta ja jossain määrin surumielistä germaanista tunnelmaa, jonka välittämisessä Accept oli parhaimmillaan. Hoffmannin kitarakuviot tekevät sovituksesta ainutlaatuisen.

Kirsikka kakun päälle tulee lopussa. ”Princess Of The Dawn” on edelleen yksi universumin parhaista metallibiiseistä. Kappaleen dynaamisuus ja bändin täydellinen yhteen soittaminen ovat häikäisevää kuunneltavaa yhä neljä vuosikymmentä myöhemmin. Wolf sai mukaan ainutlaatuisen kitarasoundin kokeiltuaan nauhoitusta eri nopeuksilla. Biisin ja koko levyn lopetus on yhtä yllättävä kuin sen alku.

Monet nostavat tätä levyä seuranneen ”Balls To The Wallin” Acceptin kovimmaksi teokseksi ja vuoden 1985 ”Metal Heart” on myös loistava osoitus bändin taidosta säveltää metallisia ja yhtä aikaa tarttuvia melodioita. Kiistatta näillä levyillä yhtye operoi uskomattoman kovalla tasolla. ”Restless And Wild” on kuitenkin aina ollut se henkilökohtainen Accept-suosikkini. Se on yksi heavy metallin historian kulmakivistä ja seisoo itseoikeutetusti levykirjaston kunniapaikalla.

10-/10

Ville Krannila

1. Fast As A Shark
2. Restless And Wild
3. Ahead Of The Pack
4. Shake Your Heads
5. Neon Nights
6. Get Ready
7. Demon’s Night
8. Flash Rockin’ Man
9. Don’t Go Stealing My Soul Away
10. Princess Of The Dawn

Profiili | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.