Yhden kaikkien aikojen suurimmista konserttitapahtumista, LiveAidin toteutumisesta tulee tänään kuluneeksi 30 vuotta.
Konsertit pidettiin 13.7. 1985 saman aikaisesti Philadelphian JFK-stadionilla sekä Lontoossa Wembley-stadionilla. Lisäksi päätapahtumaa tukevia konsertteja järjestettiin muissa maissa. Bob Geldofin organisoima tapahtuma Etiopian nälkää näkevien avuksi keräsi aikanaan 170 000 ihmistä paikan päälle ja peräti 1,9 miljardia katsojaa 150 eri maasta TV-ruutujen ääreen. Kyseessä oli aikansa suurin kansainvälinen satelliittilähetys. Esiintyjät tulivat suurimmaksi osaksi pop- ja rock-maailmasta, mutta joitakin raskaamman musiikin edustajiakin nähtiin ja kuultiin.
Kaksi suurta heavymaailman reunion-tapahtumaa ajoittui LiveAidin yhteyteen. Led Zeppelin kasasi rivinsä ensimmäistä kertaa yhtyeen viisi vuotta aikaisemmin tapahtuneen hajoamisen jälkeen ja soitti kolme kappaletta Philadelphiassa. Tosin sillä nimellä he eivät esiintyneet, vaan lavalla olleiden jäsenten nimet yksinkertaisesti lueteltiin perä jälkeen. Bändin esiintyminen ei jäänyt legendaariseksi, laulaja Robert Plantin ääni oli melko huonossa kunnossa, kitaristi Jimmy Page ei ollut parhaassa terässä ja edes kaksi sijaistavaa rumpalia Phil Collins ja Tony Thompson eivät kyenneet yhdessä korvaamaan menehtynyttä John Bonhamia. Bändi on kieltänyt esiintymisen julkaisun konsertin virallisilla DVD-tallenteilla, mutta alkuperäisestä nauhoituksesta pyörii kuitenkin erilaisia YouTube-versioita, joista yksi katsottavissa alta:
Myös toinen heavytitaani Black Sabbath palasi kuusi vuotta hajoamisensa jälkeen alkuperäisessä kokoonpanossaan Philadelphian lavalle. Black Sabbathia ei virallisesti tuolloin ollut olemassakaan kitaristi Tony Iommin valmistellessa ensimmäistä sooloalbumiaan, joka sitten seuraavana vuonna julkaistiin kuitenkin Sabbath-nimen alla nimellä ”Seventh Star.”
Sabbath oli ollut telakalla julkisuudesta aina vuoden 1984 keväästä lähtien ja basisti Geezer Butler oli jättänyt uppoavan laivan viimeiseksi kaikessa hiljaisuudessa saman vuoden loppupuolella. Yhteistyö laulaja Dave Donaton kanssa ei onnistunut ja Tony Iommi päättikin siirtyä soolouralle.
Iommi on kertonut kärsineensä setin aikana pahasta krapulasta, joten piti tummat aurinkolasinsa päällä. Iommin managerina tuolloin toiminut Don Arden oli sotajalalla tyrrärensä Sharonin kanssa, joka puolestaan hoiti Ozzyn asioita. Kaksikko piti taustalla huolen siitä, ettei Sabbathin uudelleen kokoamista tapahtunut, ja Iommin mukaan koko asiasta ei edes keskusteltu. Tuolloin alkoholisminsa huippukautta elänyt Ozzy Osbourne ei myöskään lämmennyt ajatukselle Sabbathin uudesta tulemisesta ja jatkoi soolouraansa ”The Ultimate Sinillä.”
Black Sabbathin kolmen kappaleen setti katsottavissa alta:
Lisäksi metallifaneja viihdytti Philadelphiassa Judas Priest, joka oli edellisen vuoden lopussa päättänyt menestyksekkään ”Defenders Of The Faith” – maailmankiertueen ja valmistautui shokeeraamaan metallimaailmaa syntetisaattorikitarat peliin mukaan tuovalla ”Turbo-” albumilla vuonna 1986.
Priestin setti katsottavissa alta (huom. alussa kuullaan Rob Halfordin haastattelu ja itse keikka alkaa kohdasta 2:15):
Queen tarjosi mahtavan shown Wembley-stadionilla Freddie Mercuryn ollessa huippuvireessä. 20 minuuttia kestäneen setin aikana yleisö oli täysin laulajan lumoissa ja lopetukseksi kuultiin hieno versio kappaleesta ”We Are The Champions.”
Tapahtuman loppuvaiheessa Mercury palasi vielä lavalle yhdessä kitaristi Brian Mayn kanssa ja kaksikko esitti tunteikkaan version kappaleesta ”Is This The World We Created,” joka oli lohkaistu tuolloin viimeisimmältä Queen-albumilta ”The Works” ja kirjoitettu aikanaan nimenomaan Afrikan nälänhädän inspiroimana.
Queenin sekä Mercuryn ja Mayn esitykset julkaistiin myös yhtyeen ”Queen Rock Montreal” DVD:n sekä BluRayn bonusmateriaalina vuonna 2007 ja se edustaa parasta laatua kuvan ja äänen tasoltaan, mitä tästä tapahtumasta saatiin taltioitua. Lisäksi mukana on kuvamateriaalia yhtyeen Live-Aid-harjoituksista.
Valitettavasti Queen tulisi lopettamaan konsertoinnin seuraavana vuonna, jolloin palattiin Wembleylle tekemään vielä yksi huippuesiintyminen.
Queenin setti sekä ”Is This The World We Created” katsottavissa alta:
Status Quo sai puolestaan avata koko shown Wembleyllä. Brittibändi oli lopettanut kiertueuransa edellisen vuoden ”End Of The Road” kiertueen myötä, mutta palasi lavoille LiveAidin kunniaksi. Välit basisti Alan Lancasteriin olivat tulehtuneet, ja Lancaster lensi paikalle suoraan Australiasta pahemmin keskustelematta johtokaksikko Rossin ja Parfittin kanssa.
LiveAid konsertti jäisi kolmikon viimeiseksi yhteiseksi esiintymiseksi lähes 30 vuoteen, kunnen Frantic Four reunion todellistui vuonna 2013. LiveAidin jälkeen bändi kuitenkin palasi seuraavana vuonna kehiin uuden kokoonpanon ja massiivisen ”In The Army Now” – hitin saattelemana. Bändi palasi myös Wembleyn lavalle lämmitellen Queenia siellä vuonna 1986. Rossi ja Parfitt ovat myöhemmin kertoneet olleensa koko LiveAidin ajan täysin pihalla alkoholin ja kokaiinin yhteisvaikutuksesta. Näkyykö se esiintymisestä, päättäkää itse:
Alunperin Geldof oli sitä mieltä, että tapahtuma oli ainutkertainen elämys ja mitään videojulkaisuja siitä ei tulisi. Virallinen DVD-boksi ilmestyikin vasta vuonna 2004. Se sisälsi 10 tuntia materiaalia konserttien 16 tunnin kestosta eli kaikkea ei syystä tai toisesta saatu mukaan. Lisäksi erilaiset haastattelut ja mainokset alkuperäisillä tallenteilla rikkoivat jonkin verran kokonaisuutta.
Geldof on järjestänyt myöhemmin muitakin hyväntekeväisyyskonsertteja, joista tunnetuimpana Live 8-tapahtuman 10 vuotta sitten. Edes Pink Floydin odotettu reunion ei kuitenkaan tuolloin yltänyt ylittämään alkuperäisen LiveAidin kulttuurimerkitystä. LiveAid onkin jo nimensä puolesta painunut syvälle populäärimusiikin historiaan ja imagoon, ja se elää vahvasti muistoissa yhä nyt 30 vuotta myöhemmin.
Teksti: Ville Krannila
Mikä on mielestäsi LiveAidin ylläolevien bändien esityksistä paras? Kerro mielipiteesi ja osallistu Metalliluolan kilpailuun. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan palkinto. Arvonta suoritetaan ke 15.7. klo 21.
Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.