Tuulen viemää ja hengästyttävä lineup

Yleisöennätyksensä lyönyt Tuska-perjantai lähti tänä vuonna käyntiin tuulisesti. Väki vyöryi merituulen mukana alueelle rysäyttämään festariviikonlopun käyntiin reippain soundein.
Jo heti ensi hetkistä alkaen väkeä piisasi hieman uudistuneella festariaueella. Sekä Rotten Soundille, että lähes samaan aikaan aloittaneelle Huoralle riitti innokasta yleisöä. Jälkimmäisenä mainittu näistä olisi tajunnan räjäyttävä iloinen yllätys, ellei yhtyeen energinen lavakarisma olisi tullut tutuksi edellisenä viikonloppuna.

Kokonaisuudessaan perjantain esiintyjäkaarti oli tänä vuonna mielenkiintoinen, eikä tarjonnut juuri taukoja esimerkiksi runsaisiin ruokakojuihin tutustumiseen. Onneksi anniskelualueet sijaitsivat käytännöllisesti Väkevä-teltan ja päälavan tuntumassa, joten ainakaan janoon ei artisteja seuratessa kenenkään tarvinnut nääntyä.

Itse odotin Huoran lisäksi perjantailta eniten Brother Firetriben, Mayhemin ja Sabatonin keikkoja. Tarjontaa kuitenkin piisasi Suicidal Tendenciesin ja Brujerian reippaasta mätöstä Helsinkiin ilmiselvästi tykästyneen Devin Townsend Projectiin, sekä kotimaisiin sydämenvaltaajiin Wintersuniin ja Insomniumiin saakka.

Päälavan avannut Brother Firetribe ei vielä täyttänyt koko permantoa illan ja viikonlopun myöhempien bändien tavoin, mutta keikan meininki oli letkeä ja hyväntuulinen. Myös viime vuosina yhtyettä vähän huonommin seurannut kuulija löysi settilistasta tuttuja, meneviä ja yhtyeelle tyypillisiä kuulijaystävällisiä rokkiralleja. Harmillisesti kova tuuli vaikutti äänentoistoon, mutta huojuvat laulut korvautuivat muun muassa “I’m on Firessa” yleisön osalistumisella.

Illan edetessä reippaasti yleisöä kuulolle vetivät mm. Wintersunin eeppiset sävelet, Suicidal Tendenciesin huulijumppa, Insomnium sekä Devin Townsend Project, Anneke van Giersbergenin vieraillessa lavalla. Yleisön kiinnostuksen isolla kädellä herätti kuitenkin varsinkin Väkevä Tent Stagella “De Mysteriis Dom Sathanas” -settinsä vetänyt black metal klassikko Mayhem.

Teltan täytyttyä Mayhemin aikana yleisöä parveili laajasti teltan ulkopuolellakin. Sen kummemmin hyytävällä energialla rumpuja takovaa Hellhammeria, kuin mukana chanttaavaa yleisöäkän ei tuntunut haittaavan muutaman ensimmäisen biisin pulmat vokalisti Attila Csiharin mikin kanssa. Mayhemin näyttävä ja tunnelmaa upeasti tukien valaistu show tuli nähtyä viime kesänä, eikä tämän kesän kokemus tuottanut mikkipulmia kummempia yllätyksiä.

Illan riehakkaimman metallidiscon Tuskan väelle järjesti tuon tuostakin Suomen keikkapaikoilla vieraileva Sabaton. Hyväntuulisissa välispiikeissä vokalisti Joakim Brodén muun muassa mietiskeli, mitä Tuskan yleisölle voi enää esittää, kun kaikki biisit on Suomessa vedetty jo niin moneen kertaan. Valoilla, pyroilla ja epäilyksettä kaikille Tuska-vieraille tutuilla biiseillä kansan villinnyt metallijyrä veti tuhdin setin taattua tavaraa. Tulipa taas todettua, että Sabaton on livenä ihan yhtä hyvää sing-along -kamaa, kuin yksin autoillessakin.

Kaikille päivän päätteeksi metallinnälkää vielä tunteville tarjolla oli myös jatkoklubeja mielenkiintoisin artistein. Omat askeleeni suuntasin Suvilahdesta keskustaan Virgin Oiliin, mutta siitä lisää toisessa raportissa!

Teksti: Raisa Krogerus
Kuvat: Raisa Krogerus & Hannu Juutilainen (c)Metalliluola

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here