Amorphis – oluen lanseeraustilaisuus @ The Riff, Helsinki 24.11.2016

bmd

Bändioluiden, -viinien, sekä muiden musiikkiaiheisesti brändättyjen jalojuomien kirjo on tänä päivänä ilahduttavan suuri, ja uusimpana tulokkaana kyseiseen joukkoon liittyy kotimainen metallipioneeri Amorphis, jonka Maku Brewingin kanssa yhteistyössä tutettu (ja hyvin nimetty) Lager From the Thousand Lakes laskettiin markkinoille 24.11.2016 Helsingin the Riffissä asiaankuuluvien juhlallisuuksien saattelemana. Paikalla oli itse bändin sekä panimon edustajien lisäksi tuvan täydeltä niin kutsuvieraita, mediaa kuin olutharrastajia.

Metalliluola nappasi Marku Brewingin makujohtajan Jussi Tammisen, sekä Amorphiksen Esa Holopaisen ja Niclas Etelävuoren kertoilemaan kuulumisia sekä valottamaan tarinaa oluen takana. Amorphiksen osalta vuosi oli ollut työntäyteinen, viimeiset keikat painetaan vielä Eclipse-levyn tiimoilta, ja alkuvuodesta siirrytään Under the Red Cloud-levyn tunnelmiin aina kesään asti. Maku Brewingin vuosi oli ollut vahvan nousujohtoinen: sekä tuontantomäärät että henkilökunta ovat tuplaantuneet.

Näkyykö Suomi 100-juhlavuosi Amorphiksen toiminnassa?

Esa: No jaa.. (naurua)

Niclas: Eihän sitä koskaan tiedä, nyt on nämä Eclipse-juhlakeikat ja se on niinku ensi vuonna. Ehkä sitä loppuvuodeksi keksii jotain…

Esa: Suomi sata vuotta ja sikana!

Amorphis täyttää 27 vuotta. Kyseinen ikä on ollut rokkipiireissä jokseenkin kohtalokas, kuinka yhtye aikoo päästä tästä yli?

Esa: Se voi olla että yhtye tekee itsemurhan..

Niclas: Hah …juo itsensä hengiltä!

Esa: Ei sitä koskaan tiedä..

Miten nyt käsillä oleva olutprojekti sai alkunsa?

Esa: No näiden kahden (Niclas ja Jussi) baarijutustelusta

Niclas: Baarissa jutusteltiin useampi kerta, ja olisiko ollut jotkut kantisbileet kun homma lyötiin lukkoon. Siinä se pienessä sievässä lähti liikkeelle ja samalla linjalla se on myös jatkunut…

Baarissa kuten parhaat ideat yleensä?

Jussi: Nimen omaan just näin! Siinä tutustuttiin että mitä kumpikin tekee ja vähän pohdittiin ja palloteltiin että voisko se (yhteistyö) lähteä ja olisiko kiinnostusta. Homma näytti hyvälle ja lyötiin kättä päälle.

Niclas: Se oli sillä tavalla vielä rohkea veto lähteä tekemään Pale alea (Aiemmin lanseerattu Ale From the Thousand Lakes), kun se on aika voimakas, eikä välttämättä ole kaikille se juttu… Mutta ne jotka diggaavat, tykkäävät siitä. Olut on laadukas, mutta Pale ale on yleensä aika stydiä, joten kaikki eivät ehkä tykkää. Tämä (Lager From the Thousand Lakes) on kuitenkin vähän ehkä iisimpi.

Tästä päästäänkin siihen, että miten päädyttiin juuri tämän tyyppiseen olueen (Premium Lager)?

Niclas: Itsekin tykätään siitä, mutta sitä on muidenkin helpompi juoda ja ehkä enemmän kohdeyleisön makuun. Pale ale on ehkä enemmän kaljahifistelijän juttu.

Jussi: Maku on tosiaan ehkä hieman tutumpi, eikä Suomessa ole tällä hetkellä saatavilla juurikaan pienpanimoiden käsityönä tekemää lageria. Se on myös hyvä muistutus, että kaikki pienpanimo-oluet eivät ole hirveätä tykitystä, vaan voi tehdä laadukkaasti myös tutumman tyyppisen oluen.

Niclas: Molemmissa (Amorphis-)oluissa on myös joku tuttu maku mikä yhdistää niitä..

Jussi: Kyllä, tietty hedelmäisyys.

Oliko yhtye miten tekoprosessissa mukana?

Niclas: Käytiin me maistelemassa kerran..

(naurua)

Jussi: Tyylitoiveet ja makuprofiilia tuli bändiltä, ja koko porukka oli myös teon aikana maistelemassa että mennäänkö oikeaan suuntaan vai ei.

Mihin markkinoille olut on suunnattu?

Niclas: Varmasti ulkomailla tätä haluttaisiin, mutta kun Suomen lainsäädäntö vähän hankaloittaa sitä myymistä. Ja se on taas yksi osoitus että hurraa! Toivottavasti kuitenkin joku päivä.. Japanissa olutta oli viimeksi, mutta eihän se hyödytä ketään sellainen pieni erä.. Olis kiva että sitä on.

Jussi: Ensimmäinen tavoite on, että Suomen suosituin bändi-olut. Siitä lähdetään rakentelemaan.

Minkä ruoan kanssa parittaisitte kyseisen oluen?

Esa: Kyllä tämä jonkun makkaran kanssa toimii..

(naurua)

Niclas. Hah! Olin juuri sanomassa että tämä varmasti toimii myös kasvisruoan kanssa.. Seitanin kanssa! Seitanin ja soijanugettien kanssa.

Esa: Joku rasvainen slerssi..

Niclas: Kyllä siis sekin toimii! Yritin nyt myydä tätä kasvissyöjille..

(naurua)

Jos kay niin hassusti, että löytää itsensä kalsarit jalassa sohvalta juomassa tätä olutta, niin mikä musiikki siihen pitäisi parittaa?

Niclas: Kyllä tätä Pink Floydin kanssa olisi hyvä maistella.

Esa: Slayerin tahtiin voi myös kiskoa!

Niclas: Miksei myös rapin tahtiin..

Mikä Amorphiksen levyistä menisi parhaiten tämän oluen sielunmaisemaan?

Niclas: Luulisin, että tämä uusin (Under the Red Cloud) menee hyvin.

Esa: Kyllä se aika hyvin matchaa! Etiketin on itseasiassa suunnitellut sama kansitaiteilija kun uusimman levyn.

Jussi: Uusinta levyä on kuunneltu paljon tekoprosessin aikana.


 

Pikaisen juttutuokion jälkeen oli päästettävä herrat jatkamaan iltaa ja valmistautumaan akustiseen esiintymiseen, sekä siirryttävä itsekin tutustumaan Lager From the Tousand Lakesiin Amorphiksen musiikin siivittämänä. Ennen postumistaan miehet toimittivan Metalliluolan lukijoille huurteiset terveiset, sekä kehottivat tutustumaan rohkeasti uuteen tuotteeseen!

Toimittaja & kuvat: Markus Salmela ©Metalliluola

Website | + artikkelit

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-