[three_fourth]1349 on jäänyt monille vähän pimentoon, vaikka on musiikillisesti tehnyt kohtuullista tuhoa jo vuodesta 2003, jolloin yhtyeen debyyttilevy julkaistiin. Nyt arvostelussa oleva Massive Cauldron Of Chaos on yhtyeen kuudes täyspitkä. Moni varmasti miettii, että mikä bändi tämä on ja miksi nimi 1349? Nimi perustuu vuoteen jolloin musta rutto levisi Norjaan ja surmasi noin puolet maan väestöstä. Yhtye on saanut paljon mainetta rumpalinsa Frostin (Satyricon) ansiosta, mutta jostain syystä bändi yhdistetään norjan kakkos- tai kolmoskenttään, eikä ole noussut suurimpien nimien joukkoon. Edellinen albumi Demonoir vuodelta 2010 oli keskinkertainen julkaisu ja nyt olisi aika tartuttaa faneja kuin musta surma aikoinaan.
1349:n musiikki on tiukkaa paahtoa ja kaasu pohjassa painetaan lähes koko ajan. Hidasteluita ja tunnelmallisia kohtiakin tarjoillaan, mutta pääpaino on nopeassa ja brutaalissa pieksennässä. Ehkä musiikillisesti voisi vertauskuvia hakea vanhempaan Marduk:iin.
Ensikosketuksella voi huomata Frostin olevan voimissaan rumpusetin takana. Blast beatit jauhavat sen verran voimakkaasti, että uskon Frostin olevan mukana koko sydämellään ja purkamassa vähän Satyriconin hempeilystä saatuja paineta. Albumi edustaakin nopeaa black metallia parhaimmillaan, äärimmäisen brutaaleja ja kaaosmaisia riffejä, sopivasti melodiaa sekä laulaja Ravnin demonisen raskasta kuiskailevaa kähinää. Bassoraidat seuraavat tiukasti kitaroiden rytmiä eikä siellä päässä olisikaan tilaa sooloilulle. Ensi kuuntelulla albumi jyrähtää nopeasti ohi ja tarjoilee yllättävänkin hengittävää black metallia.
Levyn käynnistävä ”Cauldron” laittaakin heti niskat koetukselle. Biisi jyrähtää käyntiin lyhyen intron säestämä ja sen jälkeenkin poljetaan 4 minuuttia täysillä. Vaikka meno onkin nopeaa, niin riffeissä on sopivasti raskaampia osiota, jotka pitävät kappaleen mielenkiintoisena. Musiikki on nopeudestaan huolimatta tasapainoista ja harmonista, eikä kuuntelukokemus ole raskas kuin joidenkin vastaavanlaisten yhtyeiden kohdalla. Levyltä julkistettu single ”Slaves” sisältää hienoja temponvaihteluita sekä myös erottuvan kertosäkeen. Ravn rääkyminen on mielestäni ehdottomasti parasta mihin on urallaan pystynyt ja tuo sopivasti mystisyyden ja pahan läsnäolon levyn ilmapiiriin.
Levyn alku tarjoileekin todella menevää ja hyvää black metallia. Järkevästi rakennettu biisijärjestys takaa sen että puutumista ei tapahdu. Levyn viides kappale ”Mengele`s” on oma suosikkini, jonka hitaampi temporakenne ja painostava tunnelma sisältävät äärimmäisen taidokkaasti rakennetun kappaleen. Biisissä kuullaan erittäin hieno kitarasoolo, joka on nostettu hyvin pinnalle. ”Golem” sitten palauttaakin levyn yleisteeman kohdalleen nopealla thrash-pyrähdyksellä. Levyn päättää kuusi minuuttinen ”Godslayer”, jossa on nopeuden lisäksi hitaampia tunnelmaa nostattavia puheosuuksia. Kappaleen riffit ja kaaosmaisuus muistuttaa Satyriconin Rebel Extravaganzan aikaista tulitusta.
Täytyy sanoa, että 1349 on tehnyt hyvän levyn ja nostanut tasoaan huomattavasti parista edellisestä. Jos vertaa esimerkiksi Mayhemin uutukaiseen, niin tämä levy piekseen sen maanrakoon. Levyn tunnelma on kylmä ja aavistuksen futuristinen. Massive Cauldron of Chaos on ehdottomasti yksi vuoden parhaita black metal albumeita.
8 ½ / 10
Juha Karvonen
[/three_fourth]
[one_fourth_last]
1. Cauldron
2. Slaves
3. Exorcism
4. Postmortem
5. Mengele’s
6. Golem
7. Chained
8. Godslayer[/one_fourth_last]
Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-