Darkthrone – Under A Funeral Moon (1993)

Darkthronen kolmas täyspitkä ”Under a Funeral Moon” julkaistiin black metallin legendaarisimpien vuosien aikana 1993. Edellinen albumi ”A Blaze In The Northern Sky” avasi saatanalliset portit olemalla yhtyeen ensimmäinen black metal – albumi death metalliin kallistuvan debyytin ”Soulside Journeyn” jälkeen. Vuosien 1992 – 1995 aikana Darkthrone julkaisi neljä albumia, joiden vaikutusta black metallin kehitykseen ja nykytilaan ei voida missään määrin väheksyä.

Ensimmäinen biisi ”Natassja In Eternal Sleep” sytyttää puukirkot liekkeihin ja saa pahuuden leijailemaan sakeana sumuverhona pohjoisen taivaan ylle. Heti alkuun huomio kiinnittyy erittäin raakaan ja karuun soundimaailmaan. Nocturno Culton rääkynä on käsittämättömän hienon kuuloista. Raastinraudalla viritetty kurkkukorina muistuttaa kuolevan korpin viimeisiä tuskanhuutoja. Itseään toistavat kitarariffit luovat albumille hypnoottisen ja erittäin synkän tunnelman. Toinen kappale ”Summer Of Diabolical Holocaust” lukeutuu ehdottomasti yhtyeen kovimpiin saavutuksiin. Biisin eri osiot sulautuvat mustaan massaan ja saavat alkukantaisen vihan heräämään varmasti jokaisessa kuuntelijassa. Nakuttava rumpukomppi ja erittäin pahansuovat melodiat yhdessä ikimuistoisten riffien kanssa tekevät jopa Darkthronen kaltaisesta musiikista kaunista. Levyltä on selvästi kuultavissa Bathoryn, Hellhammerin sekä varhaisen Mayhemin vaikutus.

Albumin kahdeksasta kappaleesta ei heikkouksia löydy. Biisit kuten ”Unholy Black Metal”, ”Under A Funeral Moon” tai ”Inn I De Dype Skogers Favn” voisivat kaikki toimia norjalaisen black metallin kansallislauluina sekä porttina tutustua tähän mystiseen musiikin alalajiin. Punkmainen rosoisuus ja likainen äänimaailma ei ole ensimmäisenä herättämässä perusjantterin mielenkiintoa,  mutta jos sydämessä sykkii tummempi veri niin levy imee itseensä kuin mädäntynyt ruho raatokärpäsiä. Biisit ovat yksinkertaisuudessaan selkeitä ja niistä ei voi sanoa löytyvän mitään turhaa. Riffit vaihtuvat lennosta toiseen ja Fenrizin rumpaloinnistakaan ei löydy mitään ylimääräistä jos ei massiivisia lattiatomin jysähdyksiä oteta huomioon.

”Under A Funeral Moon” on ”Transilvanian Hungerin” ohella parasta Darkthronea. Levyn kylmä ja erittäin primitiivinen tunnelma loistavien kappaleiden tukemama tekee albumista black metal – klassikon. Pelkästään kansikuvan vilkaisu todistaa käsissämme olevan jotain normaalia suurempaa – ”True Norwegian Black Metal”.

9½/10

Juha Karvonen

1. Natassja In Eternal Sleep
2. Summer of the diobolical holocaust
3. The dance of eternal shadows
4. Unholy black metal
5. To walk the infernal fields
6. Under a funeral moon
7. Inn I de dype skogers favn
8. Crossing the triangle of flames

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here