Tornado – Commitment To Excellence (2018)

0
243
Kuva: Jutun yhteydessä mainittu yhtye/artisti/levy-yhtiö/tiedottaja ja/tai sen lähettämä lehdistö- tai promootiokuva tai kuvassa ilmoitettu valokuvaaja.

Tuhansien ja taas tuhansien thrash-pumppujen keskeltä edukseen erottuu suomalais-yhdysvaltalainen Tornado kolmannella pitkäsoitollaan ”Commitment To Excellence”. Aggressiivisen thrashin peruskaavan pohjalle yhtye on saanut rakennettua yksityiskohtaisen melodioiden ja rytmien viidakon. Paikoittain myös albumin sanoitustekninen puoli herättää ajatuksia, vaikka sanat eivät erityisen runollisia olekaan.

Sävellykset levyllä ovat huolellisesti kasattuja, mutta eivät liian pikkutarkkoja. Meno tuntuu yhtä innokkaalta ja hyväntuuliselta alusta loppuun. Vaikka tempo vaihtelee hitaasta nopeaan, mitään kappaletta ei ole selkeällä väkipakolla lähdetty pitkittämään. Mukaan ympätty S.O.D-cover ”United Forces” sopii myös levyn tunnelmaan kuin nappi otsaan.

Sanoitukset levyllä ovat välillä hyvin poliittisesti värittyneitä: niiden seasta voi löytää esimerkiksi sellaisia käsitteitä kuin Pohjois-Korea, jihadistit ja antifasistit. Onpa yhtye uskaltautunut päästämään erään pahamaineisen n-kirjaimella alkavan sanan pariinkin otteeseen. ”Global Pandemic” -kappaleen toisessa säkeistössä haistatetaan samalla pitkät myös kahden eri uskonnon edustajille sekä homoseksuaaleille. Kun loppuihin kappaleen sanoituksiin kuitenkin tutustuu ajatuksen kanssa, nämä mielipiteet kuuluvat jollekin täysin muulle ja bändi jää asiassa neutraaliksi. Kuuntelijan ajatuksia yhtye herättelee siis karskisti, mutta samalla rohkeasti.

Tornadon jäsenillä soittotaidot ovat perusvarmaa kastia, ei mitään ihmeellistä, mutta instrumentteja on selkeästi tullut rääkättyä jo useampi vuosi. Vokalisti Superstar Joey Severancen suoritus on tosin paikoin hyvin väritön. Bändi on saanut levylleen myös kovan joukon vierailijoita, listalta löytyy mm. Nile-yhtyeen Karl Sanders, Immolationin Ross Dolan sekä Megadethin ja King Diamondin kanssa työskennellyt Glen Drover. Erityisesti Karl Sandersin soolo ”White Horse Of The Apocalypse”-biisissä lämmittää mieltä, mies kun on nopeudestaan tunnettu.

Muutamista valituksenaiheista huolimatta ”Commitment To Excellence” on piristävä kokemus, joka osoittaa thrash metalilla olevan vielä vahva jalansija myös kotimaassa.

8/10

Aleksi Hurme

1. A Minute Of Nothing
2. White Horse Of The Apocalypse
3. Global Pandemic
4. Spirit And Opportunity
5. The Flight Of Yuri Gagarin
6. Endless Forms Of Torment
7. Through Difficulties To Victory
8. Supremacy
9. Chaos Among The Ruins
10. United Forces (S.O.D. Cover)
11. At The Chapel Of Rest

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here