The Haunted – rEVOLVEr (2004)

Ylettömän aikuisviihteen lataamisen välissä kovalla käytöllä ollut Kazaa toimitti hyvin rajallista ADSL-yhteyttä käyttäen koneelleni myös musiikkia. Tärkeimpinä löydöksinä oman henkisen kehitykseni saralla olivat erään ruotsalaisyhtyeen raidat kuten ”Shadow World”, ”D.O.A” ja etenkin ”Downward Spiral”, joka edelleen kuuluu eittämättä omalla listallani kaikkien aikojen parhaiden teosten joukkoon. Ujo kuherteluni bändin tuotannon kanssa kääntyi miltei palvonnaksi kun erään ruotsalaisen verkkokaupan toimittamana postiluukusta kolahti yhtyeen tuorein albumi ”rEVOLVEr”.

Elettiin vuoden 2004 Mikkeliä kun päätäni komisti juuri hartioiden päälle laskeutuva musta tukka, jota huolsin säännöllisesti Erittäin Hienolla Suomalaisella-shampoolla. Tänä aikana käytin aivan liikaa alkoholia kaatopaikkaa muistuttavassa poikamiesboksissani, jossa sekavassa mielentilassa laajensin ymmärrystä maailmankaikkeuden ihmeellisyydestä, mutta sitä merkittävämpänä, myös musiikista. Viikonloput menivät Mikkelin torin ympäristössä, osuvasti arviossa olevan levyn teemaan sopivaan, ”Random Acts of Violence”-tekstiä kantavaan t-paitaan sonnustautuneena tapellen ja paheksuntaa aiheuttaen. Arkena kaahailin piittaamattomasti takapotkubemarillani pitkin kylän raitteja ja ajoittain ihmettelen edelleen, kuinka selvisin noista ajoista hengissä. Tätä kaikkea ruokki ja osaltaan myös hillitsi The Hauntedin uusin saavutus, jonka olin vastikään saanut hyppysiini.

Hiipien alkava ”No Compromise” lähettää lopulta levyn lentävään lähtöön ja virittää pulssin heti oikealle taajuudelle. Levyltä puuttuu muuten yhtyeeltä totuttu intro, mutta eipä sitä jää kaipaamaankaan, kun avausraidan puolessa välissä huomaa vierustoverin hammasrivin jo harventuneen. Kakkosraitana turpaan vetoa ylläpitää yksi levyn suosikkiraidoistani ”99”, jonka riffit ja rakenne soljuvat sujuvasti Peter Dolvingin aggressiivisen tulkinnan saattelemana. Dolvingin vokaaleista täytyy se mainita, että vaikka hänen johdollaan yhtye hairahtui sittemmin vahvasti clean-hoilailuihin parilla vähemmän pätevällä julkaisuillaan, tuo hänen laajempi ääniskaalansa ja nopea, rytmikäs sovituksensa aivan omanlaisensa väkivaltaisen lisänsä ”rEVOLVErin” jo muutenkin väkivaltaisiin riffeihin.

”Abysmalissa” heitetään kuitenkin vähän vähemmän vettä kiukaaseen jatkaen vähän painostavammalla ja rokkaavammalla tunnelmalla, ollen myös yksi levyn parhaista raidoista. Barrikaadeille noustaan taas ”Sabotagen” myötä eikä sitä kuunnellessa vielä tässäkään iässä meinaa kyetä pitämään nyrkkiänsä erossa kaverin naamasta. Myös videobiisiksi päätynyt ”All Against All” on enemmän hittibiisin makua, mutta jälleen kerran vokaalityöskentely on timanttista rytmittelyä ja vaahtoavan syljen voi melkein tuntea pisaroivan ihollaan. Levyn loppupuolisko pitää hyvin yllä kehon jo vallannutta väkivallan tarvetta, vaikkakin yhtye astuu hieman jo hairahduksen polulle ”Burnt to a Shellilla” ja ”Nothing Rightilla”, ainakin jos levyn muuhun antiin niitä vertaa. Levystä on tarjolla myös versio, joka pitää sisällään kaksi bonusraitaa, ”Fire Alive” ja ”Smut King”, jotka ovat kyllä mahdollisen muutaman euron lisäpanostuksen arvoisia ennen kuin levyn päättää tunnelmallinen ”My Shadow”, joka on myös yksi levyn timanteista.

Edellä kerrotun perusteella ei liene epäselvää, että ”rEVOLVEr” kuuluu allekirjoittaneen suosikkilevyihin, ellei ole jopa se kaikkein rakkain. Vielä tänäkin päivänä sitä kuunnellessa pääsee nostamaan muuten jo alentunutta testosteronitasoaan ja kuvittelemaan pystyvänsä mihin vaan, kunnes huomaa ettei rapistunut, jauhosäkkiä muistuttava ryhti enää sovikaan tuohon koinsyömään, satunnaisiin väkivallantekoihin yllyttävään paitaan. Siitä huolimatta, nuo sekunteja kestävät harhakuvitelmat paluusta viriiliin ja vaaralliseen nuoruuteen tulevat pitämään tämän levyn miehittämässä allekirjoittaneen levylistan kärkisijaa vielä pitkään.

10 / 10

Tore Pedersen

Tracklist:
01. No Compromise
02. 99
03. Abysmal
04. Sabotage
05. All Against All
06. Sweet Relief
07. Burnt to a Shell
08. Who Will Decide
09. Nothing Right
10. Liquid Burns
11. Fire Alive (*)
12. Smut King (*)
13. My Shadow

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here