Melodisen metallin kotimaisen tähden Stargazeryn keulamies Jari Tiura julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa ”King Of Lions” kaksi vuotta sitten.

Myös Michael Schenker Groupista sekä Snakegodista tuttu vokalisti kertoi Metalliluolalle levyn taustoista sekä omista jatkosuunnitelmistaan.

Onnittelut ensimmäisen soololevysi julkaisusta! Kuinka albumi on otettu fanien keskuudessa vastaan?

Kiitos. Vaikuttaa että rockväki on ottanut sen varsin hyvin vastaan.

Onko ulkomailla ollut kiinnostusta?

On hienosti otettu vastaan myös siellä. Etelä-Amerikan väki on löytänyt artisti Jari Tiuran, joten se voisi olla tulevaisuudessa yksi paikka tehdä kiertue.

Kappaleet ovat ilmeisesti pidemmältä ajanjaksolta? Millaisella aikavälillä saitte ”King Of Lionsin” kasaan?

8-10 vuoden aikana työstettiin koko homma, josta vuosi tehokasta työaikaa – tai viisi kuukautta. Tämä soolo ajatus oli suora jatkumo Michael Schenker Group -kauden jälkeen ja ajattelin, jos tuolla näytöllä ei tukiryhmää saa kotimaassa niin ei millään. No, elän Suomessa, päätelkää siitä. Onneksi muusikot levyllä olivat hienoja soittajia, joten homma saatiin kasaan hyvin loppujen lopuksi. Tästä huolimatta oli aika, jolloin harkitsin, haluanko julkaista jotain omalla nimelläni, sillä kokonaisuus oli hyvin henkilökohtainen. Loppujen lopuksi Pukkilan Marko (Stragazeryn basisti) kysyi asiasta ja totesimme että laitetaan levy ulos.

Levy on tehty yhteistyössä kitaristi Sammy Dean Bayn kanssa. Miten luova prosessi eteni, teittekö kappaleet alusta loppuun yhdessä vai työstittekö erikseen omia osuuksia?

Tein Sammyn kanssa omat ideat ensin lihaksi, jonka jälkeen hänellä oli vapaat kädet säveltää loput levylle. Minulle on tärkeää saada ne omat ehkä kauan mielessä olleet ajatukset levylle. Esimerkiksi ”London”-biisi, jonka idea/tarina syntyi ihme kyllä Lontoossa, missä olin MSG:n kanssa kiertueella.

Levy on todella melodinen ja kunnioittaa kasarisoundia. Mitkä olivat omat vaikutteesi ja tavoitteesi levyä tehdessä?

Selvää tavoitetta ei ollut muuta kuin saada levy soundaamaan Jarilta hyvillä biiseillä ja erityisesti hienoilla kitarasooloilla, mitkä Ykä Ella toimittaa kyllä todella upeasti levyllä. Nautin suuresti niistä. Olin kuitenkin saanut nauttia maailman kiertueella Michael Schenkerin kitaroinnista, joten se oli erittäin tärkeä osio tätä albumia. Ja mitä olen kuullut myös rockfanit arvostavat Ykän kitarasooloja maagisella juonella varustettuna tällä levyllä. Olen niihin todella tyytyväinen.

”King Of Lions” on julkaistu AOR Heaven-merkin kautta ja AOR-soundi myös kuuluu erityisesti koskettimissa? Paljonko kiinnititte huomiota sovituksiin ja soundin hiomiseen studiossa?

Kyllä niitä hiottiin ja fiilattiin. Kuunneltiin ja tehtiin muutoksia, mikäli oli tarve. Sammy on hyvin pedantti kaveri, joten käsistä ei lähtenyt mitään puolihuolimatonta.

”King Of Lions” kestää vajaat 40 minuuttia. Tehdäänkö CD- ja digitaalisen musiikin kaudella mielestäsi liian pitkiä raskaan musiikin levyjä?

Periaatteessa kyllä. Useimmiten tuntuu siltä että 6-8 biisiä riittäisi varsin hyvin albumille. Vaatii jo poikkeuksellisen hienoa juonta ja otetta pidempikestoiseen levyyn, jotta se todella kestää läpikuuntelun useammin kuin kerran. Ehkä aikakausi on lyhytjänteisempää, mutta yleensä ideat vain haalistuvat pitkäkestoisella levyllä eikä jäljelle jää nälän tunnetta.

Pysytkö nimeämään oman suosikkikappaleesi levyltä?

Pystyn. Ja mikäli haluat tietää, niin se on tuo ”London”-biisi. Se on hyvin henkilökohtainen ja liittyy MSG-kiertueeseen Britanniassa. Hetkeen milloin tiedät mitä tulee tapahtumaan.

Urheilijoilla on monesti kilpailuihin tai otteluihin valmistautuessaan joitain tiettyjä maneereita. Onko sinulla artistina jotain tuollaisia?

Joitain ehkä, vaikka fyysinen venyttely, jotta saan kropan heräämään. Oma rauha on hyvä. mutta luksusta ja toki harvinaista.

Lauloit MSG:ssä muutaman vuoden 2000-luvulla. Millaiset muistot kiinnityksestä jäi ja oletko vielä yhteyksissä entisiin bänditovereihisi?

Tietysti jäi hienot muistot ja kirjoittelemme silloin tällöin kuulumisia. Oli todella etuoikeutettua olla keulamiehenä yhdessä maailman legendaarisimman rock kitaristin bändissä, tehdä juhlalevy, maailmankiertue ja saada kokea se elämä mistä lähes kaikki vokalistit haaveilevat. Voin kertoa, että se oli kovaa työtä, mutta onneksi vain pari tuntia päivässä (sarkasmia). Samalla sain tavata suuren joukon niitä legendoja, joita oli pitänyt rockin jalustalla ja sai todeta heidän olevan upeita ihmisiä sekä artisteja.

Miten lähestyit soolokeikkojesi biisivalintaa ja millaiset kiertuesuunnitelmat jatkon osalta on?

Soitimme kiertueella ”King of Lionsin” materiaalia maustettuna MSG :n biiseillä sekä pari muuta cover- kappaletta. Toivottavasti uuden soololevyn myötä pääsee toteuttamaan ulkomaan kiertueen Euroopassa. Yhdysvaltoihin on mahdollisuus lähteä tekemään kiertue myöhemmin tämän epidemiakauden jälkeen tietysti. Sieltä on mukavat muistot ja Amerikka on mieluinen paikka mennä.

Laulat myös Century Lost – projektissa. Onko levyä tulossa sieltä suunnasta piakkoin?

Sen julkaisuajankohdasta ei ole vielä tietoa mutta toivon mukaan 2021.

Mitä kuuluu tällä hetkellä Stargazerylle?

Yhtyeeltä on juuri tulossa albumi nimeltään ”Constellation”, joka ilmestyy 29.5.2020. Levyltä on julkaistu kolme singleä ja luvassa on hieno levy melodisen metallin ja heavyn faneille.

Minkälaista musiikkia olet itse kuunnellut viime aikoina?

Wanhaa, hyvin vanhaa. 1960-70- luvun artisteja. Satunnaisesti uusia, mutta jokin alitajunnassa ohjaa kuuntelemaan vanhaa musiikkia. Ehkä se on sen aikakauden autenttisuus ja maailman musiikki oli murrosvaiheessa. Silloin biisit vain olivat aitoja ja niissä oli useimmiten sielu ja fiilis. Vaikea selittää.

Jos saisit vapaasti valita kaksi bändiä, joiden kanssa tekisit kiertueen, mitkä nämä olisivat?

Mitä luultavimmin bändit olisivat Whitesnake ja Scorpions.

Millaiset tulevaisuuden haaveet Jari Tiuralla on? Saadaanko lisää soololevyjä kuunteluun myös jatkossa?

Uusi soololevy tulee kyllä. Sen verran vähemmän masokisti olen nykyään, että se tulee nopeammin kuin ensimmäinen.

Viimeiset terveiset Metalliluolan lukijoille?

Jos nämä todella jäisivät viimeiseksi niin toivotan voimia ja iloa metallimusiikin parissa sekä hetkiä mitä ehkä kadut ensin mutta tajuat myöhemmin, sehän oli suurenmoista heittäytymistä!

Metalliluolan ”King Of Lions” -arvion saa lukuun linkistä. Stargazeryn ”Constellation”-albumi ilmestyy 29.5.2020.

Haastattelu: Ville Krannila & Miika Manninen
Kuvat: Hannu Juutilainen ©Metalliluola

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here