Solution .45 – Nightmares In The Waking State: Pt.1 (2015)

[three_fourth]Viisi vuotta ehti kulua melodisen death metalllin kartalle kiinteästi ruuvatun Solution .45 esikoisalbumista ja uutta levyä onkin ympäri metallipiirejä odotettu kuin Odysseuksen paluuta Ithakaan. Bändin esikoislevy ”For Aeons Past” olikin vallan fantastinen ja kenties yksi parhaista 2010-luvulla tähän saakka ilmestyneistä julkaisuista. Tämä asetti odotukset myös uutta levyä kohtaan poikkeuksellisen korkealle, mihin pitkä odotusaika oli myös tuomassa oman arvonlisänsä.

Uutta levyä osattiin metallipiireissä odottaa julkaistavasksi jo tovin aikaa sitten, kun tietoja materiaalin työstämisestä ja ensimmäisistä nauhoituksista alkoi tihkua virtuaalisen kolosseumin lehtereillä odottavalle metallikansalle. Lopullinen purkitus tuli kuitenkin viemään poikkeuksellisen pitkään bändin jäsenien yksityiselämässä tapahtuneiden sattumuksien mutkistaessa matkaa. Samalla todettiin myös materiaalia olevan siinä määrin, että levy jaettaisiin kahteen eri julkaisuun. Valittu tie on siten erilainen kuin esimerkiksi vastikään julkaistulla Swallow the Sunin uusimmalla. Henkilökohtaisesti olisin toivonut myös Solution .45:n julkaisevan samassa luomisvaiheessa kirjoitetun materiaalin kerralla, vaikka se olisikin tarkoittanut muutamaa lisäkuukautta julkaisuajankohtaan. Etenkin, kun bändin elo on ollut varsin vaiherikasta kyseisellä ajanjaksolla ja en voi olla olettamatta, etteikö tapahtumilla olisi vaikutusta myös luomistyön tuotoksiin. Kuten sanaparsi oivallisesti kuvaa, odottavan aika on aina pitkä ja pääsemme siten arvioimaan ihmiselon maallisen taivalluksen innoittamaa musiikillista kokonaisuutta tosissaan vasta pt2:n julkaisun jälkeen.

Palataanpa kuitenkin nykyhetkeen ja jätetään julkaisupäätökset sen oikeuden omaaville. Metalliluolalle avautui viimeisen kuukauden aikana mahdollisuus syventyä kattavasti sisarlevyjen ensimmäiseen osaan. Pääsimme siten analysoimaan pitkään ja hartaasti millaisia värähtelyitä tärykalvo kuljettaa kuuloluiden välityksellä metallitaajuudelle virittäytyneen kuulijan aistittavaksi.

Nightmares In The Waking State, pt.1 potkaistaan käyntiin perinteitä kunnioittavalla blastbeat-kannuttelulla. Thrashiin ei kuulijaa kuitenkaan kuljeteta, sillä tempo säilyy maltillisena ja erityisesti äänimaailmassa on sitä totuttua Solution .45 mahtipontisuutta. ”Wanderer From the Fold” pitää sisällään edelliseltä albumilta tutuksi tulleet elementit, kuten moniosaisen kappalerakenteen, useine väliosineen ja soolo-osuuksineen. Melodiaa kannattellaan myös tutusti harmonisilla taustakerrostuksilla. Avausraidasta löytyy toki yksi poikkeus; ”Älvestam” vetää pelkästään alarekisterin murinaosastolla. Tämä kuitenkin korjataan heti seuraavassa kipaleessa, joten mix-lauluun ihastuneiden ei kannata heti nitistää sukukalleuksiaan alasimella.

”Perfecting the Void” tarjoaa jo hieman Älvestamin tavaramerkiksi muodostunutta heleää venytystä useilla lauluraidoilla ryyditettynä. Vaikka ihan parhaimpiin Solutionin kertsikiertoihin teoksen chorus ei ylläkkään, toimii kappale selkeänä siltana ”For Aeons Past:n” tunnelmiin.

Kaiken kaikkiaan levyn ensimmäinen puolisko on kokonaisuudessaan erinomainen taidonnäyte musikaalisesti mielenkiintoisen kirjoittamisen, äreän raakuuden ja tarttuvien kertosäkeiden yhteen liittämisestä, jota genren kiistattomaan parhaimmistoon kuuluvalta ryhmältä voidaan odottaakin. Tästä loistavana esimerkkinä toimikoon ”Winning Where Losing Is All”, jonka kertosäe kuullostaa muutaman kuuntelukerran jälkeen kuin Valkoisen Siiven vaskitorvilta, ihmiskunnan toivon ollessa jo pusertuneena harmageddonin synkkyyteen.

”In Moments of Despair” levyn keskivaiheella toimii vedenjakajana ja tuo omalla rauhallisuudellaan myös tervetulleen hengähdystauon. Rauhallisen keitaan jälkeen ei enää kuitenkaan aivan ylletä samaan melodiseen lennokkuuteen kuin levyn alkupuolella, vaikka pellettejä pesään lisätäänkin lapion sijaan kauhakuormaajalla. Jälkipuoliskon ehdotonta parhaimistoa edustavat ”Targeting Blaze” sekä päätösraita ”I, Nemesis”. Jälkimmäinen sisältää samaa utuista ja vahvasti tunteita kolistelevaa otetta kuin kollegansa ”Clandestiny Now” edelliseltä albumilta. Samaan huippuun ”I, Nemesis” ei valitettavasti kuitenkaan nouse. Toisaalta verrokkina toimiikin ehkä kovin levyn lopetusbiisi mitä genressä on koskaan kuultu, joka nivoo kuusitoistaminuuttisessa komeudessaan nippuun koko edellisen levyn. Myös ”I, Nemesis” on kuitenkin oikealla paikallaan levyn päättäjänä ja jättää osaltaan paljon odotettavaa part kakkoseen.

Mitä part 1:stä sitten jää käteen? Hyvin soitettua, melodista ja massasta erottuvaa, ajatuksella kirjoitettua metallia, joka kannattaa sisällyttää vakiokuuntelukokoonpanoon? Ehdottomasti! Tuotannollisia seikkoja lyhyesti sivuten on todettava, että tuotanto on odotetusti huipputasoa. Kriittisesti kuunneltuna löytyy hopeahaarniskasta myös pienoinen kauneusvirhe. Muutoin hyvin selkeätä ja toimivaa soundimaailmaa häiritsee jokseenkin tuhnuiselta kuulostavat soolo-osuuksien soundit, jotka toden totta ihmetyttävät allekirjoittanutta. Aistimus ei kosketa häiritsevästi kaikkia osuuksia, vaan on selkeästi prevalentimpi muutamissa kohdin. Jotkin osuudet sisältävät tuhnua jo siinä määrin, että ne kuullostavat hieman siltä kuin ne olisivat mikitetty naapurin viinikellariin seinän takaa. Tähän kun lisää vielä sen, että myös miksaus on aavistuksen hiljainen, menettävät kyseiset osuudet selkeästi soitannan ansaitseman erottuvuuden.

Kaiken kaikkiaan part 1 on erinomainen julkaisu ja oiva jatke Solution .45 discografiaan. Kenties sen ainoa synti on seurata niin erinomaista esikoisalbumia, joka asetti odotukseni uutta levyä kohtaan jopa epäinhimillisen korkeiksi. Tämän ei tietenkään objektiivisesti ajateltuna tulisi antaa vaikuttaa itsenäistä julkaisua arvioitaessa, mutta olen erehtyväinen ihminen ja kokemukseni värittävät aistieni välittämien ärsykkeiden tulkintaa, olkaa siten armollisia.

Metallisen yleissivistyksen puolesta suosittelen ”Nightmares In the Waking Staten” ensimmäistä osaa kaikille Metalliluolan lukijoille genrepreferenssistänne riippumatta.

9/10

TONI HIRVONEN


[/three_fourth]
[one_fourth_last]
solutin 45
1. Wanderer From the Fold
2. Perfecting the Void
3. Bleed Heavens Dry
4. Winning Where Losing Is All
5. In Moments of Despair
6. Second to None
7. Targeting Blaze
8. After (The Unbearable Weight of Nothing)
9. Wield the Scepter
10. I, Nemesis [/one_fourth_last]

Website | + artikkelit

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-