Satanic Warmaster haastattelu

Satanic Warmaster on yksi suomalaisen black metallin kivijaloista. Viimeisin albumi Fimbulwinter oli menestys, joka toi pimeyden lähes jokaiseen maailman kolkkaan. Satanic Warmaster tullaan näkemään ensi viikonloppuna Hyvinkäällä Steelfestissä, jossa Metalliluola on myös paikalla.

1. Tervehdys Werwolf! Miten Satanic Warmasterin vuosi 2015 on lähtenyt käyntiin?

Heil Luzifer! Vuosi lähti alkuun “Fimbulwinter”-albumin USA- ja Japanijulkaisuilla, ja keikkakauden avaus on nyt nurkan takana, ja bookattujen keikkojen aiheuttama kristittyjen ja moralistien kyynelten lirinä kaikaa tietoverkoissa. Siitä minä nautin!

2. Fimbulwinter oli alan piireissä ja sen ulkopuolellakin suuri menestys. Oletko itse tyytyväinen albumin kokonaisuuteen? Vai onko tapanasi tarkastella valmista työtä jälkikäteen?

Palaute etenkin syvimmän Black Metal-piirin ulkopuolelta on ollut äärimmäisen positiivista. Olen edelleen täysin tyytyväinen lopputulokseen, enkä usko, että revisionismille tulee tarvetta tulevaisuudessakaan.

3. Vaikka kysymyksessä onkin primitiivinen ja raaka black metal, niin Fimbulwinter kuulostaa huolitellummalta ja selkeämmältä kokonaisuudelta kuin aikaisemmat Satanic Warmasterin julkaisut. Mitkä seikat vaikuttivat lopputulokseen?

Fimbulwinterin tapauksessa syy on vain ja ainoastaan niissä taiteellisissa ratkaisuissa, jotka määrittivät sen tosiseikan, että primitiivisemmällä analogikalustolla levyä ei voitu äänittää. Tuotanto on tässä tapausessa ainut asia, joka erottaa Fimbulwinterin aiemmista pitkäsoitoisita.

4. Satanic Warmaster on täysin oma luomuksesi. Kuinka tarkasti live-tilanteissa kiinnität huomioita muusikoiden työskentelyyn ja mahdollisiin soitannallisiin virheisiin?

Livetilanteessa olen yleensä niin muissa maailmoissa, että soittomokien syynääminen ei tule mieleenkään. Luottamus muihin musikantteihin on sataprosenttinen, eikä kliininen suorittaminen ole minkäänlainen arvo musiikissani.

5. Kappaleessa Nuin-Gaer-Faun kuullaan tyylikkäitä jopa surumielisiä melodioita, jotka tuovat kontrastia kappaleen muuten kylmään ja pimeään tunnelmaan. Kerrotko kappaleen taustoista tarkemmin?

N.G.F. on yksi vanhimpia kappaleita levyllä, ja alusta alkaen sen tarkoituksena oli olla selkeänä kontrastina levyn myrskyävän ja väkivaltaisen biisimateriaalin keskellä. Omasta mielestäni se heijastaa kaikuja omista musiikillisista vaikutteistani, kuten ranskalaisesta Osculum Infamesta ja varhaisesta Dimmu Borgirista.

fimbul

6. Satanic Warmaster on saavuttanut laajan fanijoukon ympäri maailmaa ja Fimbulwinter näkyi Suomen virallisilla myyntilistoilla. Mistä tämä mielestäsi kertoo?

Se kertoo siitä, että peräänantamattomuus ja oman polun seuraaminen ovat pitkällä tähtäimellä ainut keino, millä musiikki todella alkaa elää omaa elämäänsä. En usko, että samanlaista kiinnostusta olisi voinut luoda tietoisesti yrittämällä “breikata”.

7.  90-luvun alussa black metal pysyi tiukasti pienen piirin musiikkina. Onko isojen levy-yhtiöiden ns. black metal yhtyeiden (Dimmu Borgir, Satyricon yms) menestyksellä mielestäsi ollut vaikutusta aidon black metallin suosion nousuun?

Eletään jo ties kuinka monetta sykliä siinä, kun tietty kourallinen bändejä nousee pintaan suuremmasta massasta. Kuten itsekin aikanani konseptoin Satanic Warmasterin antiteesiksi Black Metallin neutraloitumiselle ja kaupallisuudelle, se osoittaa nyt merkkejä siitä, miten se itsessään on kiertänyt sellaiseen kohtaan sykliä, jossa samanlaisia ulkoisen huomion ja yleisön heräämisen mukanaan tuomia piirteitä on alkanut väistämättömästi ilmenemään. Maailmankaikkeus perustuu syklisyyteen, ja itse osana sitä yritän ohjata luomustani niin, etteivät aiempien aaltojen virheet toistuisi.

8. Kuinka paljon viimeisintä albumia Fimbulwinteriä on myyty maailmanlaajuisesti?

Paljon.

9. Onko siulla tällä hetkellä käynnissä muita musiikkiprojekteja?

Luonnollisesti. Aika näyttää, saadaanko esimerkiksi pitkään suunniteltu Werwolf “Devil Crisis” albumi tänä vuonna valmiiksi.

10. Satanic Warmaster tullaan näkemään toukokuun lopussa Steelfestissä. Onko kotiyleisön edessä esiintyminen vain yksi muiden joukossa vai liittyykö siihen suurempi tunnelataus? (Tarkennuksena eroaako Suomi muista maista esiintymisen suhteen).

Ottaen huomioon sen, että Satanic Warmaster livetilanteessa on jo tietynlainen kompromissi alkuperäisestä konseptista, en usko, että suurempaa tunnelatausta on pelissä.

satanic-warmaster

11. Miten koet musiikkinne tulevan parhaiten esille, suuremmilla festareilla vai pienemmissä klubeissa? Onko esiintymispaikalla ylipäätänsä merkitystä siihen miten keikka vedetään läpi?

Satanic Warmasterin musiikki tulee parhaiten esille, kun kuuntelet sitä yksin hämärässä täydellä äänenvoimakkuudella, luot siihen henkilökohtaisen sidoksen ilman mitään sosiaalisia kytköksiä ja annat sen heijastaa ja voimistaa omia pyrkimyksiäsi ja tunteitasi. Livetilanteessa pystymme kyllä mukautumaan kaikenlaisiin puitteisiin, mutta se on täysin eri asia, eikä niin keskeinen piirre siinä, mitä Satanic Warmaster edustaa. Suom. Livebändinä Satanic Warmaster on kunnianosoitus ja kiitos tuesta kaikille niille Saatananpalvojille, noidille ja sotureille jotka ovat löytäneet jotain musiikistani, mutta se sydän ja liekki joka on musiikkini ydin on täysin ihmisten tavoittamattomissa.

12. Mikko Aspa sanoi ”Loputon Gehenna Liekki”-dokumentissa, että black metal on miesten musiikkia. Tänä päivänä Satanic Warmasterin fani saattaa löytyä kumminkin jokaisesta yhteiskuntaluokasta aina kotiäideistä pukumiehiin. Pysähdytkö koskaan ajattelemaan, että musiikkisi on tavoittanut paljon suuremman kohdeyleisön kuin mitä 90-luvun merkit antoivat ymmärtää?

Black Metal ei ole koskaan itsessään rakentunut faneilleen, vaan on kulkenut täysin niiden harteilla, jotka sen eteen ovat jotain aktiivisesti tehneet, ja Mikon mainitsema demografia pitää edelleen paikkaansa. En voi kieltää sitä, ettenkö olisi otettu siitä, miten monenlaiselle ihmiselle musiikkini voi antaa jotain, ja olen siitä toki kiitollinen. Silti kaikesta huolimatta olen kiven kovaan edelleen sitä mieltä, että teen tätä ensikädessä vain itselleni, ja kaikki muu on toissijaista. Piste.

13. Metalliluola kiittää haastattelusta. Steelfestissä tavataan! Haluatko vielä sanoa jotain lukijoille?

LUX EX TENEBRIS

www.neuntoter.org

Haastattelu: Juha Karvonen 05/2015
Kuvat: Satanic Warmaster

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here