Samael – Reign Of Light (2004)

MAINOS:[three_fourth]Sveitsiläinen Samael on perustettu jo 1987. Alkujaan black metallin polkuja kulkenut yhtye hiljalleen kehitteli musiikkiaan kohti konemaisempaa metallia, jonka kulminaatiopisteenä voi pitää vuonna 2004 ilmestynyttä Reign of Lightia. Albumi jatkaa siitä mihin edellisellä levyllä Eternalilla (1999) jäätiin, mutta tekee asiat vielä paremmin ja vakuuttavammin. Yhtyeen konemainen yleissoundi yhdistettynä itämaisilla teemoilla ja raskailla kitaroilla osuu niin hyvin yhteen, että albumin menestystä ei voi pitää ihmeenä. Moniulotteiseen musiikkiin kun yhdistetään Vorphin aavistuksen konemainen kähinä sekä erittäin tarttuvat kertosäkeet niin ei voi kuin istua tyytyväisenä reilun 40 minuuttisen matkan kohti valoa.

Reign Of Lightia on vaikea verrataan mihinkään muuhun levyyn tai yhtyeeseen, koska albumin musiikillinen anti on sen verran poikkeava muista alan yhtyeistä. Ehkä kaukaisia viitteitä voi hakea Rammsteinista, mutta Samaelin sävellystyöt ovat sen verran monimuotoisempia, että tämäkin vertaus tuntuu Samaelia kohtaan väärältä.

Levyllä käytössä oleva rumpukone istuu majesteettisiin kitaravalleihin täydellisesti yhteen. Ja kun tähän lisätään vielä hyvin pinnalla oleva basso ja lumoava kosketintyöskentely niin musiikillinen harmonia on täydellistä. Levyn kappaleista voi nostaa esiin tarttuvan ”Inch`allahin”, joka biisinä oli yksi vuoden 2004 parhaimpia. Kertosäe on omalla tapaa koskettava ja kaunis, mutta vastakohtaisesti heavy metallia polveilevan raskas. Toinen biisi jonka nostan levyltä on itämaisia tunnelmia sisältävä ”Heliopolis”, jonka raskaat riffit ja Vorphin hieno laulutyöskentely vie kappaleen erittäin korkealle tasolle. Suomikin on albumilla mukana Sami Yli-Sirniön sitaroinnin myötä ja mainitaan Suomen pääkaupunki Helsinkikin yhdessä kappaleessa.

Samaelin Reign Of Light on niin poikkeava levy, että jo sen takia siihen kannattaa tutustua. Omassa tuttavapiirissä levy on saanut suurtakin suosiota, vaikka musiikkimaku ei kovin raskaan hevin puolella olisikaan. Biisit ovat harvinaisen tarttuvia ja hyvin sovitettuja, joihin on helppo lähestyä. Konemainen yleistunnelma voi aluksi tuntua vieraalta, mutta jos annat aikaa niin levy tempaisee mukaansa ja palkitsee kuuntelijaa ainutlaatuisella tavalla. Vaikka muutama heikompi biisi levylle on eksynyt, niin kokonaisuus tuottaa euforiaa, jota harvoin tämäntyylisessä musiikissa kokee.

8 ½ / 10

Juha Karvonen
[/three_fourth]
[one_fourth_last]
samael
1. Moongate (3:30)
2. Inch’Allah (3:30)
3. High Above (3:57)
4. Reign Of Light (3:50)
5. On Earth (4:03)
6. Telepath (3:35)
7. Oriental Dawn (4:24)
8. As The Sun (3:39)
9. Further (3:59)
10. Heliopolis (3:56)
11. Door Of Celestial Peace (4:05)[/one_fourth_last]

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-