Sabatonin Joakim Brodén: Koko lavashowmme on tehty Suomessa.

Ruotsalainen voimametalliyhtye Sabaton jatkaa voittokulkuaan uudella levyllä ”The Great War”.

Yhtyeelle suurieleiseen tapaan kyseessä on teema-albumi ensimmäisestä maailmansodasta, josta Sabaton on kertonut tarinoita jo aiemmin – nyt ensimmäistä kertaa täyspitkän levyn kautta. Metalliluola istui alas heinäkuun lopussa Kuopiorockissa esiintyvän bändin vokalistin Joakim Brodénin kanssa. Tehtävä: ”The Great War” -levyn taustojen ja sisällön purku palasiksi.

Ensikuuntelulla ”The Great War” vaikuttaa moni-ilmeisemmältä ja teemoiltaan sekä musiikiltaan raskaammalta kuin tätä edeltänyt vuoden 2016 ”The Last Stand”.

Joakim: Se on totta. Levy on tunnelmallisempi, synkempi ja selkeämpi kuin ”The Last Stand”. Tämä oli luonnollista, koska ”The Last Stand” kertoi useita tarinoita eri puolilta maailmaa ja eri aikakausilta. Se ampui kuin haulikko kun taas ”The Great War” on myös kokoelma eri tarinoita, mutta se kertoo yhdestä aikakaudesta ja yhteen sotaan liittyvistä tapahtumista. Joten sitä voisi verrata kiikaritähtäimellä varustettuun kivääriin. Mukana on joitain yllätyksiä ja voit kuulla kuinka teema on vaikuttanut sävellystyöhön, musiikista tuli synkempää, vaikka mukana on yhä tuttua Sabaton-voimametallia. Vaihdoimme myös tuottajaa ja Jonas (Kjellgren) tuotti ensimmäistä kertaa kokonaisen levymme. Ero aikaisempaan ei ole mielestäni suuri, mutta olimme todella tyytyväisiä lopputulokseen.

Apocalyptican cover ”Fields Of Verdun” –kappaleesta tuli kuunneltavaksi ennen Sabatonin omaa versiota. Brodén innostuu selvästi kysyttäessä syytä omintakeiseen ratkaisuun.

Joakim: Se oli tietoinen päätös. Ei ole mikään salaisuus, että fanitamme suuresti Apocalypticaa ja saimme samalla hyvää proomotiota heille. Lisäksi oli mielenkiintoista todistaa fanien reaktio kun molemmat versiot oli julkaistu, oliko Sabatonin versio lainkaan sellainen kuin he olivat kuvitelleet Apocalyptican perusteella? Jos olisimme valinneet metalliyhtyeen, biisi olisi ollut hyvin helposti tunnistettavissa.

Olimme jo julkaisseet videona levyltä pois jääneen ”MS Bismarckin”, joka oli tyypillinen eeppinen sovitus. Kun mietimme ensimmäistä singleä varsinaiselta albumilta, halusimme vastapainoksi jotain suoraviivaista ja nopean kappaleen. Meille oli myös selvää, että maailmansodan suurimman ja tunnetuimman taistelun tulisi esitellä levy.

”The Great War” -levyn kansi muistuttaa pikaisella katselulla edellistä ”The Last Stand” -albumia, mutta tarkastelussa paljastuu yksityiskohtaisemmaksi ja synkemmäksi. Kansitaiteessa on jotain riipivän häiritsevää.

Joakim: Kanteen käytettiin paljon aikaa. Kaikki alkoi miehestä kuvan keskellä, ja hahmo oli kaikkien mielestä epämukava. Kuva herätti tunteita, mutta se ei ollut visuaalisesti miellyttävä. Pohdimme asiaa aikamme kunnes tajusimme, ettei sodassa mikään ole visuaalisesti miellyttävää. Joten päätimme antaa kuvan yksinkertaisesti välittää tarinan musiikista ja sodasta sen sijaaan, että saisimme myyvän T-paidan.

Sabaton nähdään heinäkuun lopussa Kuopiorockissa. Yhtye ei sulje pois mahdollisuutta esittää koko ”The Great War” –albumia tulevalla kiertueella.

Joakim: Toivon, että saamme mahdollisuuden toteuttaa se ennen tämän kiertuesyklin päättymistä. Voisimme tehdä setin, jossa esitämme ”The Great Warin” kokonaan ja sen jälkeen tunnin muita ensimmäisen maailmansodan teemaan liittyviä kappaleita historiastamme. Aika näyttää ja paljon riippuu fanien toiveista.

Tulemme julkistamaan vielä lisää kiertueita ja katsomme miten levyn sekä yksittäisten biisien suosio kehittyy. Uskon, että albumin julkaisun jälkeen soitamme siltä vähintään viisi kappaletta. Aiomme myös heittää mukaan vanhoja suosikkeja kuten ”The Price Of A Mile”, joita emme ole esittäneet vähään aikaan. Joten settilistasta tulee jo alusta alkaen hieman erilainen painotukseltaan kuin aiemmilla kiertueilla.

Yhtye on uusinut koko lavashownsa entistä mahtipontisemmaksi. Joakim paljastaa tämän olevan suurilta osin suomalaisten vastuulla.

Joakim: Olemme uusineet suurimman osan tulevasta lavashowsta, tankki on edelleen mukana, mutta myös siihen on tehty muutoksia. Tuotanto on teatterimaisempi kuin aiemmin. Lavalle on rakennettu sotakenttä hiekkasäkkeineen ja hyödynnämme 3D-tekniikkaa. Show on muuten työstetty pyroja myöten Suomessa ja kiertuehenkilökunnassamme on myös paljon suomalaisia, maanne on arvostetuimpia tällä alalla. Luulen, että se johtuu hyvästä työmoraalista. Suomalaiset osaavat myös hoitaa parkkiasiat tien päällä ilman ylimääräistä draamaa, mikä on aina vaarana kun työskentelet ruotsalaisten kanssa (naurua).

Sabaton on kiertänyt laajasti ympäri maailmaa, mutta yhä on jäljellä paikkoja, joissa bändin voimametalli ei ole kajahtanut konserttilavalla.

Joakim: Emme ole koskaan soittaneet Afrikassa. Näin äskettäin TV-dokumentin Botswanasta ja siellä on todella vahva metallikulttuuri. Kaverit juoksevat ympäriinsä nahkahousuissa ja takeissa järjestäen metallikeikkoja, eikä siellä ole edes sähköä kaikissa paikoissa.(naurua) Aasia on myös suurilta osin kokematon manner meille, olisi mukava soittaa Kiinassa tai Intiassa. Tai Indonesiassa, jossa on yksi suurimmista faniklubeistamme. Näimme videomateriaalia, jossa indonesialainen SWAT-tiimi harjoittelee terroristihyökkäyksessä bussin tyhjennystä ”Primo Victorian” tahtiin. Emme olleet uskoa silmiämme! 

”The Great War” ilmestyy Nuclear Blastin kautta 19.7.2019. Sabaton nähdään Kuopiorockissa torstaina 25.7.2019.

Kuuntele koko haastattelu alta:

Haastattelu: Ville Krannila & Miika Manninen
Kuvat: Metalliluola & Yhtyeen promokuvat

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here