MAINOS:




Viime vuonna mediat kertoivat surullisia uutisia 15-vuotiaasta Oliviasta, joka oli tehnyt itsemurhan pitkään jatkuvan koulukiusaamisen takia. Kiusaaminen ja sen eri muodot tuottavat tänäkin päivänä vakavia ongelmia sekä kouluissa että työpaikoilla ja yhteiskuntamme keinot kiusaamisen ehkäisemiseksi tuntuvat paikoin kovin keinotekoisilta ja päälleliimatuilta ongelman vakavuuteen nähden. 

Onneksi löytyy instansseja, jotka yrittävät tehdä asian eteen jotain. 

Seinäjoella toimiva Rock Camp lanseerasi lokakuussa 2023 kiusaamisen vastaisen kampanjan “Raskas EI kiusaamiselle!”, joka huipentui 6.1.2024 Seinäjoen Rytmikorjaamolla järjestettävään tapahtumaan. Projektin ideanikkari ja Rock Campin perustaja Satu Haveri kuvaili syitä, miksi tapahtuma järjestettiin.

– Pintaan tulivat ne tuntemukset, kun itse olin 15-vuotias. Olin koulukiusattu ja koin syrjityksi tulemista. Kun  muut menivät lukioon, minulle sanottiin, että jos en sinne tule niin katkaisemme välit. Niin kävi. Yhdeksän  vuoden ajan olleet kaverisuhteet päätyivät siihen, kun en suostunut menemään heidän tahtonsa mukaan.  Lisäksi koin kiusaamista siitä, kun äitini teki minulle ja sisaruksilleni vaatteet. 

– Olen kiusaajilleni kiitollinen, sillä raskas kokemus synnytti sen minän, mikä olen nyt. Silloin aloin luomaan  vahvempaa kuorta, ja se on auttanut koko elämäni ajan. 

Tapahtuman alussa pidettiin hiljainen hetki Olivian muistolle.

Projekti sai näkyvyyttä kotimaisissa medioissa ja päätapahtumassa oli mukana metallikentän nimimiehiä kuten Kai Hahto (Nightwish), Bodom After Midnightin Daniel Freyberg sekä Rock Camp ry:n omat valmentajat Alexander Kuoppala (Children of Bodom), Pekka “Pexi” Olkkonen (Stam1na), Samy Elbanna (Lost Society), Mathias “Vreth” Lilmåns (Finntroll), Sara Strömmer (Shereign), Juha Mäenpää (The Dark Element live), Kimmo Perämäki (Spiritus Mortis) ja Vaasan Rokkikoulun valmentajat. 

Tärkeimpinä tähtinä olivat kuitenkin sekä Rock Campin että Vaasan Rokkikoulun lahjakkaat nuoret, joiden upeita esityksiä kuultiin illan aikana.

Paneelikeskustelussa ääneen pääsivät nuoret ja aikuiset.

Harvinaisen kireästä pakkasesta huolimatta paikalle saapui suuri määrä silmäpareja seuraamaan illan antia, joka ei koostunut pelkästään musiikista. Rytmikorjaamon lavalla homma startattiin paneelikeskustelulla, jonka raati koostui nuorista ja aikuisista. Keskustelussa tuotiin esiin osallistujien omia kokemuksia kiusaamisesta ja toisaalta myös tapauksia, joissa kiusaamiseen on pystytty puuttumaan onnistuneesti. 

Ajatuksia herättäneen paneelin jälkeen Raskas EI kiusaamiselle -ilta jatkui nuorten oppilaiden esityksillä, joissa tulevat rock-muusikot pääsivät näyttämään kyntensä, taitonsa ja luovuutensa suurelle yleisölle.

Kattauksen nuorista suurin osa esiintyi bändinä soittaen covereita ja myös runsaasti nuorten omaa tuotantoa. Nuori kitaristi Juho Ranta-Maunus ja Evanescenceä koskettimilla soittanut ja laulanut Saana esiintyivät rohkeasti soolona. Genrerajoja venytettiin perinteisestä punkista moderniin death metalliin.

Seinäjoella toimivassa Rock Campissa ja Vaasan Rokkikoulussa annetaan illan esitysten perusteella todella laadukasta opetusta. Omien instrumenttien lisäksi nuorilla oli harvinaisen vakuuttavasti hallussa lavaliikkeet, yleisön kanssa kommunikointi ja tunnelman luominen. Liikuttunut opettaja ei ollut harvinainen näky esitysten aikana.

 

Esitysten jälkeen oli vuorossa Sara Strömmerin ja Kimmo Perämäen juontama lauluklinikka, jossa käytiin läpi lyhyesti ja ytimekkäästi laulutekniikkaan liittyviä seikkoja.

Kitaraklinikan tulivat vuorostaan vetämään Alexander Kuoppala, Samy Elbanna ja Daniel Freyberg, jossa kuultiin useita legendaarisia riffejä ja vaikuttavia maistiaisia muun muassa Children of Bodomin tuotannosta.

Sara Strömmerin ja Kimmo Perämäen lauluklinikka.
Alexander Kuoppala, Samy Elbanna ja Daniel Freyberg vetivät kitaraklinikan.
Mathias Lillmåns all star -kokoonpanossa tulkitsemassa In Flamesia.

Raskas EI kiusaamiselle -tapahtuma päättyi kolmeen all stars -esiintymiseen, joissa Rock Campin ja Vaasan Rokkikoulun valmentajat esittivät In Flamesia, Judas Priestiä ja Iron Maideniä. Varsin hienoja esityksiä heiltä, mutta ilta oli toki nuorten.

Nuorelle musiikki voi toimia kanavana purkaa ahdistusta, vihaa ja surua.

Kiusaaminen on lasten, nuorten ja aikuisten yhteinen asia, jonka estämiseksi tullaan toivottavasti jatkossa tekemään mahdollisimman paljon työtä ja kokeillaan erilaisia menetelmiä sen karsimiseksi. Internetin aikakauden myötä, jossa tieto on kaikkien saatavilla ja käsiteltävissä, piti tehdä ihmiskunnasta viisaamman, mutta etenkin korona-aika osoitti ettemme taida olla vielä valmiita tähän mullistukseen. Kiusaajille vastustamattoman lyömäaseen antanut maailmanlaajuinen verkko saa kaverikseen lähitulevaisuudessa koko ajan kehittyvän tekoälyn, ja yhteiskunta joutuu etsimään uusia menetelmiä ja välineitä kiusaamisen kitkemiseksi.

Onneksi on musiikki.

Musiikilla on voima toimia paitsi taiteellisena ilmaisumuotona myös emotionaalisena tukikeinona ja sen harrastaminen tarjoaa nuorelle mahdollisuuden käsitellä ja käydä läpi vaikeita asioita tarjoten turvallisen tavan ilmaista tunteita, joita voi olla muuten vaikea sanoittaa.

Nuorelle musiikki voi toimia kanavana purkaa ahdistusta, vihaa ja surua. Nuori voi löytää lohtua ja ymmärrystä musiikista, kun eteen tulee vaikeita tilanteita kuten kiusaamista. Toki musiikin voima kantaa aikuisiakin elämässä eteenpäin ja auttaa selviytymään vastoinkäymisistä.

Yhteinen päämäärä ja musiikillinen ilmaisu voivat toimia välineenä luoda vahvoja ystävyyssuhteita ja tukiverkostoja

Rytmikorjaamon illan aikana tuli myös todettua miten musiikkiharrastus, ja sen yhteisöllisyys voi auttaa nuorta vahvistamaan itsetuntoa ja itseluottamusta. Tämä tuli silminnähden todistettua  esityksiä katsellessa. Musiikin tekeminen ja esittäminen ryhmässä luo luonnollisen ja toimivan yhteyden muihin samanhenkisiin ihmisiin, mikä voi auttaa kiusatun tuntemaan itsensä hyväksytyksi ja tuetuksi. Yhteinen päämäärä ja musiikillinen ilmaisu voivat toimia välineenä luoda vahvoja ystävyyssuhteita ja tukiverkostoja. Rock Campin toiminnassa on luotu kaverisuhteita ja saatu vertaistukea. Yhdessä opittu, luotu ja esitetty musiikki on voimannuttava kokemus. Rytmikorjaamon backstagella oli nähtävissä nuorten keskinäistä kunnioitusta ja avointa vuorovaikutusta, hyvää meininkiä ja kaverin tukemista.

Olisi ideaalia, jos yhteiskunnassamme voitaisiin tulevaisuudessakin lisätä tietoisuutta musiikin terapeuttisista vaikutuksista ja tarjota enemmän mahdollisuuksia musiikkiharrastukseen kouluympäristössä ja koulun ulkopuolella. Tämä voisi olla yksi tapa edistää kiusaamista vastustavaa kulttuuria ja tarjota nuorille turvallisen tilan ilmaista itseään musiikin avulla.

Koko tuotanto tiimi on tapahtumaan erittäin tyytyväinen. Jatkoa tulee seuraamaan tärkeän asian puolesta. — Satu Haveri

”Raskas EI kiusaamiselle!” on saamassa jatkoa ja siihen tullaan hakemaan lisärahoitusta ja tukijoita. Toivottavasti projekti löytää paljon yrityksiä ja muusikoita, jotka voivat olla mukana auttamassa tärkeässä asiassa.

Lähde mukaan tekemään nuorille hyvinvointia musiikin avulla. Ota yhteyttä info@rockcamp.fi, 0404637626 / Rock Camp tiimi

Linkkejä:

Profiili |  + artikkelit

Heavyn moniottelija, vapaa-ajattelija, satanistisuvakki ja humanisti. Metallin maku suussa on vahvasti black-painotteinen, vaikka Judas Priest on se suurin rakkaus. Suunnittelen ja ylläpidän Luolan nettisivua ja brändi-ilmettä. Kirjoitan artikkeleita, arvioita, uutisia ja haastatteluja sekä kuvaan keikat ja festarit. Odotan, että Martti Servo tekisi joskus metallialbumin.