Rammstein – In Amerika (2015) Blu-ray

[three_fourth] Saksalainen metallikone Rammstein on palaamassa tositoimiin muutaman hiljaisen vuoden jälkeen. Mikäs onkaan parempi tapa kuin iskeä odottaville faneille live-julkaisua jonka kylkeen vähän dokumenttia. Ainakin allekirjoittaneelle tämä kelpasi paremmin kuin hyvin. Mielestäni Rammstein on toiminut aina paremmin livenä kuin studioalbumeiden muodossa. Vaikka ennakkoon oli arvattavissa se, että “In Amerika” ei musiikillisesti tuo mitään maata mullistavaa aikaisempien julkaisujen lisäksi niin tilauksen väliinjättäminen ei ollut vaihtoehto. Odotetuin osio olikin mukaan isketty parituntinen dokumentti.  Kiitos LevykauppaX:n kun toimitti julkaisupäiväksi Blu-ray formaatissa olevan tyylikkään paketin kotiin. Paljaat perseet sisäkansissa sai mukavan virneen naamalle ja tavoistani poiketen otin pari jääkylmää saksalaista olutta live-osuuden seuraksi.

Arvioni visuaalinen puoli perustuu Full HD – videotykiltä isolle kankaalle katsottuna. Musiikillinen puoli taas pohjautuu kohtuullisen laadukkaaseen kaiutinjärjestelmään sekä jämerän vahvistimin tuottamiin soundeihin. Lisäksi kuuntelin osan kappaleista Sennheiserin Momentum – kuulokkeilla.

Jos omistat esimerkiksi Völkerballin, niin tämä julkaisu ei musiikillisesti ole mikään “must”-juttu, mutta jos taas hyllystäsi löytyy vanhemmat Live Aus Berlin tai Lichtspielhaus, niin jo blu-ray kuvanlaadun ja uudempien biisien takia tämä kannattaa kokelmiisi hankkia. Settilistasta voi olla montaa mieltä, mutta “In Amerika” sisältää lähes kaikki takuuvarmat hitit kuten “Links 2 3 4“, “Ich Will“, “Du Hast” sekä “Sonne“, mutta loistaa myös poissaolollaan parista ainakin itseäni koukuttavasta kappaleesta (jotka tosin löytyy aikaisemmista live-julkaisuista). Kokonaisuutena kumminkin biisilista on varman päälle pelattu  ja hyvin öljytty metallikone tyydyttää mies- sekä naiskatsojan.

image

Konsertti on kuvattu Jenkeissä Madison Square Arenalla 11.12.2010, joten mitään uutta teemallisesta et tule näkemään. Ilman sen suurempia introja tai esittelyitä homma käynnistetään tyylikkäästi “Rammlied“-biisillä, joka livenä potkii studioversion 666-0 suohon. Voit haistaa raskasrakenteisen Till Lindemannin hien, tuntea pyrotehosteiden kuumuuden ja kokea kuinka soundit potkivat päin naamaa. Konserttielämys on Rammsteinin aikaisempiin julkaisuihin tottuneena äärimmäisen hyvä ja niskat saadaan kipeiksi kotisohvallakin. Yleisön fiiliksiä ja moshauksia on kuvattu sopivissa kohdissa mitkä oikein yllyttää hyppäämään samaan kelkkaan mukaan. Rammstein ei sovi taustamusiikiksi joten joko eläydyt täysillä tai jätät katsomisen seuraavaan kertaan. Konsertin keskivaiheilla tulee oikeastaan ainoa vähän heikompi hetki, mutta muuten painetaan menemään kohtuullisen hyvässä vauhdissa. Mielestäni parhaimmat vedot avausbiisin lisäksi olivat tutut “Keine Lust“, “Du Riechst So Gut“, “Links 2 3 4“, “Sonne” sekä tietenkin huumorintäytteinen “Pussy“. “You’ve got a pussy, I have a dick-ah So what’s the problem? Let’s do it quick!“.  Biisin aikana yleisö saa Lindemannin “lastit” päällensä.

Soundillisesti jälki on vahvaa ja toimii jopa 5.1:nä yllättävän hyvin. Yleisön äänet ovat voimakkaasti mukana koko keikan ajan ja tuotannollisesti ei äänimaisemaan juuri marisemisen aihetta löydy. Kuvan laatu on pääosin hyvää, mutta paikoin jopa suttuinen. Vahvat zoomaukset näkyvät selvästi etenkin yleisöä kuvattaessa. Itse en niin pikkutarkka ole, joten kokonaisuutena kuvanlaadun pienet puutteet korvataan laadukkaalla ohjaustyöskentelyllä. Kamerakulmat vaihtuvat usein ja etenkin lavan takaa yleisöönpäin otetut osiot ovat silmille herkkua. Bändin jätkien hiki ja rypyt näkyvät selvästi ja jossain kohtaa jopa Lindemannin hieman surullisesta (tai vain hullusta ) katseesta voisi nähdä maskin taakse. Kunnioitus yhtyettä ja jokaista jäsentä kohtaa kasvaa vuosi vuodelta. Ammattimaisuus ja tietty kaavamaisuus toimii tässä tapauksessa täydellisesti. Homma tehdään saksalaisella tarkkuudella sekä laskelmoidulla huumorilla, jossa kosketinsoittaja Christian Lorenz näyttelee pääosaa. Mitää ylimääräistä yleisönkosiskelua, välispiikkejä tai harkitsematonta sooloilua ei nähdä.

Parin tunnin dokumenttiosuus on mielenkiintoista katsottavaa. Yhtyeen uraa käydään lävitse ensihetkistä alkaen päättyen Madison Squaren keikkaan vuodelle 2010. Pääosin dokumentissa viitataan Amerikassa tapahtuviin asioihin ja jokainen bändi jätkä pääsee kertomaan omia näkemyksiään. Ehkä mielenkiintoisinta antia tarjoilevat kumminkin muut artistit joita dokumentissä riittää kiitettävästi. Ääneen pääsevät mm. Moby, Iggy Pop, Paul Stanley sekä Scott Ian. Miinuksena voisi mainita suomitekstien puuttumisen, joita varmasti jokunen katsoja jää kaipaamaan.

Dokumentti on lopulta aika hillitty eikä tarjoile mitään isompia paljastuksia tai shokeeraavaa kuvamateriaalia mitä ei olisi yhtyeen toimesta aikaisemmin nähty.  Vaikka jokainen Rammsteinin jäsen pääseekin riittävästä ääneen, niin kovin syvällistä kuvaa heistä ei saa. Etenkin Till Lindemann on sanoissaan hyvin varovainen eikä hänestä oikein saa kunnolla otetta. Mielenkiintoinen persoona kaikinpuolin sekä kivenkova ammattilainen niin kuin muutkin yhtyeen jäsenet.

Making of “Liebe Ist Für Alle Da” – dokumentti oli julkaisun harmainta antia. Haukotellen se tuli kumminkin läpi katsottua. Se tarjosi juuri sitä mitä osasakin odottaa: studio-otoksia ja analysointia. Itselle siitä ei jäänyt käteen oikeastaan mitään. Ehkä tässä oli myös syynä se, että itse albumi ei Rammsteinin asteikolla kovin korkealle koskaan noussut.

“In Amerika” on Rammsteinin kovimmille faneille ehdoton hankinta jonka katsoo kevyesti parin illan aikana kokonaisuudessaan lävitse. Nyt voimme jäädä odottamaan varsinaisia uutisia tulevasta albumista ja eiköhän yhtye tulla tämän tiimoilta myös Suomessakin näkemään…ja kokemaan.

Juha Karvonen

image

 

[/three_fourth]
[one_fourth_last]
rammstein
Disc 1:
01. Rammlied
02. B********
03. Waidmanns Heil
04. Keine Lust
05. Weisses Fleisch
06. Feuer Frei!
07. Wiener Blut
08. Frühling In Paris
09. Ich Tu Dir Weh
10. Du Riechst So Gut
11. Benzin
12. Links 2 3 4
13. Du Hast
14. Pussy
15. Sonne
16. Haifisch
17. Ich Will
18. Engel

Disc 2:
-Rammstein In America (120 Min Documentary)
-Making of “Liebe Ist Für Alle Da”
[/one_fourth_last]

 

Website | + artikkelit

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-