Olutarvio: Behemoth Sacrum

Mainos:
Saarihelvetti

Olutarvio: Browar Perun Behemoth Sacrum Belgian IPA

Puolan metalliylpeys, vuonna 1991 perustettu Behemoth on jo vanha tekijä myös olutmarkkinoilla, sillä työstössä on tällä hetkellä jo yhtyeen viides olut. Kaikki oluet on tehty Perun -panimolla, joka sijaitsee Puolan keskiosissa Piasecznon pikkukaupungissa. Oluita ei valitettavasti ole Suomeen asti tullut myyntiin, joten jos pulloja on halunnut, on ne pitänyt tilata Puolasta netin välityksellä. Arvioidun pullon tilasin heti alkuvuonna puolalaisesta Browarium -verkkokaupasta, joka suureksi harmiksi on sittemmin joutunut pistämään oluiden toimitukset stoppiin. Kaupan sivuillakin mainitaan, että oluita voi ostaa nykyään ainoastaan paikan päältä, joten liekö maan lainsäädäntö sitten muuttunut?

Alla olevalla lyhyellä videolla on tarjolla bändin vierailu panimolle valmiin tuotteen äärelle. Videon lopussa bändin nokkamies Nergal (Adam Darski) toteaa tyhjentävästi:

”Olemme hemmetin ylpeitä. Nyt meidän täytyy vaan upottaa yhteiskunta tähän, sillä maailman menoa katsoessa on selvää, ettei sitä kestä selvinpäin.”

Sacrum on tyyliltään Belgian IPA – käytännössä siis voimakkaasti humaloitu India Pale Ale, joka on käytetty neutraalin amerikkalaisen hiivakannan sijaan voimakasaromisemmalla belgihiivalla. Vahvuutta oluella on 6,2% ja ohramaltaan lisäksi mallaspohjassa on käytetty vehnämallasta ja kaurahiutaleita. En oikein tiedä mitä tältä odottaisi. Entinen bändikaverini, nykyään Wrathronessa kitaraa kurittava Lauri Holm totesi enteellisesti: ”Behemothin kuuluu sitten olla PAHAA!”

Behemoth soi ja liha tirisee infernaalisissa bakkanaaleissa. Kruunukorkki napsaistaan varmaotteisesti auki ja kirkas, punertavan oranssi olut kaatuu lasiin. Valkea vaahto jättää runsaasti pitsikuvioita lasin reunoille laskiessaan – se on merkki runsaasta humaloinnista. Tuoksu on herkullinen. Siinä belgityylisen hiivan päärynäinen hedelmäisyys, karamellimaltaan toffeisuus ja greippisen pihkainen jenkkihumalointi yhtyvät syntisen maukkaasti.

Oluen suutuntuma on täyteläinen, runsaan ja pehmeän karamellimaltainen sekä maltillisesti hiilihappoinen. Belgihiivan käymisessä tuottamat kuivatun hedelmäiset vivahteet nousevat maussa päällimmäisiksi runsaan toffeisen mallaspohjan antaessa tulitukea taustalla. Katkeruus jää IPA-tyyliselle oluelle melko kevyeksi, mutta raikkaus ja juotavuus pysyvät kuitenkin varsin hyvin uomissaan – maltaan makeus ei siis pääse lyömään yli. On kyllä runsasmakuinen ja miellyttävä olut, mutta jotenkin odotin tiukempaa katkerointia ja muutenkin räväkämpää otetta.

Kokonaisuus on hedelmäinen, pehmeä, hieman makea ja kaikin puolin lempeä – siis todella iso kontrasti bändin aggressiiviseen musiikkiin. Räjähtävyys siis puuttuu, mutta kyllä tämä tyylissään mallikas suoritus on. Belgihiivan tuottama aromikkuus on esillä tasapäin maltaisuuden ja humalan kanssa. Juotavuus on todella hyvä – mielellään ottaisin toisen… ja sen neljännenkin.

”Tasapainoinen ja raikas belgi-ipa”

ARVOSANA: 8+

Panimo: Browar Perun, Puola
Oluttyyli: Belgian IPA
Alkoholipitoisuus: 6,2%
Saatavuus: Puola

TEKSTI: HARRI METSÄJOKI – Reittausblogi

Metalliluola tekee yhteistyötä oluiden osalta raumalaisen Harri Metsäjoen kanssa. Harri on olutharrastaja, joka on harrastanut vuodesta 2008 alkaen. Vuonna 2009 mukaan astuivat olutarviointi ja laajempi syventyminen oluen valmistukseen, sekä historiaan. Lempioluttyylejä ovat Imperial Stout, India Pale Ale, Barley Wine ja luostarioluet, joita myös keräilee kellariin ikäännytystarkoituksella (poislukien India Pale Alet, jotka nauttii mahdollisimman tuoreena). Valittiin vuoden olutarvioijaksi vuosina 2010, 2011, 2012 ja 2013 Olutopas.info -verkkoyhteisön avoimella yleisöäänestyksellä.

 

Olutkuva: Harri Metsäjoki
Nergal-livekuva: Markus Salmela

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän