Mussorgski – Creatio Cosmicam Bestiae (2016)

Kuva: Jutun yhteydessä mainittu yhtye/artisti/levy-yhtiö/tiedottaja ja/tai sen lähettämä lehdistö- tai promootiokuva tai kuvassa ilmoitettu valokuvaaja
MAINOS:

[three_fourth]Puolalainen pitkän linjan ambient / industrial / black metal – yhtye Mussorgski julkaisi kesän kynnyksellä kolmannen täyspitkänsä nimeltään ”Creatio Cosmicam Bestiae”. Yhden miehen elämäntyönä toimiva yhtye on perustettu jo vuonna 1990. Bändin nimi viittaa venäläiseen säveltäjään Modest Mussorgskiin, jonka maanpäällinen vaellus päättyi vuonna 1881. Kovin suurta kiirettä bändin sielu Khorzon ei ole yhtyeensä kanssa pitänyt ja taiteelliset visiot ovat kanavoitu pitkän ajan kuluessa.

Mussorgskin musiikin pääpaino on tumman ja synkän ambientin syövereissä. Koneellisia elementtejä on otettu mukaan tehostamaan yhtyeen painostavaa ja hiukan futurista tunnelmointia. Edellä mainitut ahdistavat ja jopa elokuvamaiset osiot saavat mukaansa myös kylmää black metallia.

Albumia voisi kuvailla matkaksi jonnekin kauas tuntemattomaan. Khorzon pitää sävellystaidoillaan otteen mielenkiintoisena eikä edes pidempien tunnelmointijaksojen aikana mieli pääse laukkaamaan pois halutusta olotilasta. Musiikin ymmärtäminen ja sisäänpääsy vaativat luonnollisesti oikeat olosuhteet ja pienemmissä osissa levyä on turha kuunnella. Puheosiot sävellysten sisällä vahvistavat musiikin avulla jo saavutettuja tunnetiloja.

Levyltä voin kumminkin nostaa esille kappaleet ”Gaaya – The Planet Of The Dead” sekä ”Sabbathum In Perpetuum”, joista jälkimmäisen melodiat porautuvat syvälle mielen syövereihin. Biisit ovat painostavia vaikka itse metallinen lähestymiskulma ei olekaan kuin kermana kakun päällä. Nämä ns. black metal – osiot ovatkin levyn parasta antia joita olisin toivonut levylle lisää. Tavallaan konsepti on kumminkin toimiva, kunhan vastaanotin on säädetty sopivalle taajuudelle. Pimeät ja yksinäiset illat ovat oiva keino hakeutua Mussorgskin taiteellisten visioiden ääreen.

Albumin äänimaailma on selkeä ja tuotannollisesti jälki on erottelevaa. Lopputulos on ahdistava sekä omalla tavallaan kaunis. Agorafobiaa kärsivät voivat saavat levyn aikana pahojakin tunnetiloja jos mieli laukkaa sävelien muodossa kohti kylmää avaruutta. En ole mikään ambientin tai kokeellisen musiikin suuri ystävä, mutta tämä albumi yhdessä kylmien black metal – elementtien kanssa on omalla tavallaan kiehtova kokemus. Voin suositella levyä taiteellisille äärimetallin ystäville.

7/10

Juha Karvonen

https://www.youtube.com/watch?v=I0QNNy8MQok

[/three_fourth]
[one_fourth_last]
mussorgski
1. Gaaya – The Planet Of The Dead
2. God Is In The Neurons
3. Stellar Core
4. Sabbathum In Perpetuum
5. Key To The Universe
6. Inverted Aeon
7. Implanted Consciousness
8. Paradisum[/one_fourth_last]

Website | + artikkelit

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-