Mimorium – Incipit Chaos (2018)

Keski-Suomen synkimmästä syöveristä, Pieksämäestä, on epäpyhän alkunsa saanut black metal -yhtye Mimorium. Yhtye julkaisi ensimmäisen pitkäsoittonsa ”Incipit Chaosin” tammikuussa saksalaisen Heathen Tribe Recordsin toimesta. Projektiin kuului alkujaan vain Herra Lord Mimorium itse, mutta on sittemmin käännyttänyt neljä eksynyttä lammasta riveihinsä ja kasvanut viisihenkiseksi ryhmäksi, joka näki live -debyyttinsäkin maaliskuussa 2018. Lordin oma, hetken uinuksissakin ollut pöytälaatikkoprojekti on kasvanut täysiveriseksi black metal -yhtyeeksi varsin nopeasti.

Levyn aloittaa ei mitenkään omaperäinen intro, jossa black metallille ominainen, hieman ohut soundimaailma käy selväksi. Varsinainen tykitys alkaa ”Gods of the Black Thronesin” käynnistyessä räväkästi Deathchain -tyyppisellä otteella. Death-thrash -meininki muuttuu kuitenkin mustempaan ja melodisempaan suuntaan ja etenkin kertosäe tuo mieleen Dissectionin ansiokkaat edesottamukset. Jonkin verran on keittoon heitetty rokkiriffiä dynamiikkaa tuomaan, mutta tässä tapauksessa se tuntuu enemmän täytteeltä kuin relevantilta kappaleen kehityskululta. ”From the Sleep” sisältääkin sitten ensimmäistä vetoa enemmän Puolan makuista, hypnoottista toistoa tapaan Mgla ja on muutenkin paremmin kyhätty kokonaisuus, selkeästi levyn parhaimmistoa. Levy kantaa tunnelmansa ryhdikkäästi loppuun asti, vaikka välillä onnistumiset jäävätkin muutamien yksittäisten riffien varaan. Muita levyn onnistumisia löytyy loppupään kappaleista ”Fimbulwinter”, joka sekoittaa onnistuneesti raakaa nylkemistä ja melodista tunnelmointia sekä ”Princeps Tenebrarum”, joka on toinen selkeä kumarrus Puolan suuntaan. Levyn päättää hieman old schoolimpi nimikkoraita, joka ei ehkä sovi levyn muuhun antiin, vaikkei huono biisi ole sekään.

”Incipit Chaos” on vahva näyttö Mimoriumilta täysiverisenä black metal -ryhmänä. Tutuista aineksista on saatu kyhättyä kelpo paketti, jossa on selkeästi myös bändin oma kädenjälki. Tunnelma kantaa hyvin sopivan soundimaailman myötä, soittojälki on hyvää ja vokalisointi on sitä mitä black metal -yhtyeeltä voi odottaa, joskaan ei mitenkään monipuolista tai sovituksellisesti innovatiivista. Akilleen kantapäänä ovat hieman ontuvat kappaleiden rakennelmat, mutta toisaalta onnistumiset ovat ajoittain todella hyviä.

Mimoriumin debyytissä on potentiaalia ja maistuu, mikäli kuulijan levylautasella pyörähtelee Dissectionin, Watainin tai Mglan kaltaisia orkestereita. Hienosäätöä kaivataan vielä etenkin biisien rakenteisiin, mutta kauhean paljosta se ei ole kiinni.

7½/10

Tore Pedersen

Mimorium Facebookissa: https://www.facebook.com/mimorium/

Tracklist
1.Intro
2. Gods of the Black Thrones
3. From the sleep
4. Lion or lamb
5. Pandemonium
6. Mother of night
7. Fimbulwinter
8. Princeps tenebrarum
9. Incipit Chaos

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here