Metallihelvetti julkaisi virallisen tiedotteen koskien Turku Saatanalle V – tapahtuman peruutuksia ja vastoinkäymisiä

Kuva: Jutun yhteydessä mainittu yhtye/artisti/levy-yhtiö/tiedottaja ja/tai sen lähettämä lehdistö- tai promootiokuva tai kuvassa ilmoitettu valokuvaaja
MAINOS:Keikkajärjestäjä Metallihelvetti ry. on julkaissut kotisivuillaan tyhjentävän selonteon järjestämänsä Turku Saatanalle V – festivaalin vastoinkäymisiin. Naer Mataronin sekä Sielunvihollisen oli tarkoitus esiintyjä viime helmikuussa järjestetyssä äärimetallitapahtumassa. Poliittisisesta painostuksesta johtuen molempien yhtyeiden esiintyminen jouduttiin peruuttamaan. Korvaavat keikat toteutettiin 2. pvä syyskuuta Vantaan Bar Rock Bearissa. Tätäkin tapahtumaa kokeiltiin sabotoida.  Nyt Metallihelvetti on tehnyt tyhjentävän selonteon tapahtumiin, ja sen taustoihin.

 

Metallihelvetti ry:n kannanotto
Lauantaina 2.9. Metallihelvetti ry järjesti Vantaan Bar Rock Bearissa Naer Mataronin ja Sielunvihollisen keikan, jota todisti yli satapäinen yleisö. Mukaan saatiin lisää kotimaista black metal -osaamista Aegrusin aloittaessa illan. Konsertti sujui menestyksekkäästi, järjestyshäiriöitä ei ollut, yleisö piti näkemästään mitä paikalla kuulluista kommenteista pystyi päättelemään ja kaikki osapuolet olivat tyytyväisiä.
Ainoa ”erikoisuus” tapahtumaan liittyen sattui alkuillasta ennen lipunmyynnin alkua kun kolme bändien ja järjestäjätahon ulkopuolista henkilöä saapui paikalle ja lyhyen kahvitteluvisiittinsä lomassa kävivät tukkimassa baarin kummankin vessan jonkinlaisella laastilla. Ennen lipunmyynnin alkua paikalla ei ollut muita henkilöitä bändien, järjestäjien ja baarin henkilökunnan lisäksi.
Tapahtuman toteutumiseen tällä ei tietenkään ollut mitään vaikutusta – toinen vessakin saatiin putsattua jo ennen bändien soittoa – mutta tempauksen taloudelliset haitat Bar Rock Bearin omistajalle voivat koitua todella kalliiksi. Kolmikosta saatiin selkeää turvakamerakuvaa ja tihutyöstä on jo tehty rikosilmoitus poliisille. Toivomme, että tekijät saatetaan lailliseen korvausvastuuseen ilkivallanteostaan.
Tekijöiden motiivia, mahdollisia taustatekijöitä tai -ryhmittymiä ei ehkä koskaan saada selville, mutta sillä ei ole nyt mitään merkitystä. Tämä ilkivaltatapaus oli viimeinen niitti sille, että päätimme julkaista liitteenä olevan jutun, joka läpivalaisee viime helmikuussa järjestetyn Turku Saatanalle 5 -tapahtuman boikottikampanjan ja kaikki siihen oleellisesti liittyneet tahot. Tällaisen sabotointipelleilyn on loputtava heti alkuunsa.
Opettavaista lukuhetkeä, toivoo
Metallihelvetti ry
Erään festarin tarina
Julkaistu 11.09.2017
”Turku Saatanalle – järkyttävä tapahtuma”
Tositarina puolentoista vuoden ajanjaksosta, jonka keskiössä on yksi musiikkitapahtuma ja siihen kohdistuneet vastoinkäymiset, yksi loppuun asti viety visio ja yksi oikea tapa kertoa todelliset tapahtumat kaiken spekuloinnin takana. Tämä.
Alkuun heti varoitus niille, joilla on vaikeuksia keskittyä pitkiin ja seikkaperäisiin teksteihin:
Tässä jutussa ei ole yhtään kuvaa tai linkkiä viemässä huomiota pois tekstistä tai luomassa katsojasta riippuvia mielikuvia. Jollet jaksa lukea tätä tekstiä kokonaan, tee palvelus itsellesi ja internetille, äläkä kommentoi sitä millään lailla.
Tämän jutun ei ole tarkoitus olla raflaava shokkipaljastus yhtään mistään tai kenestäkään eikä sillä ole tarkoitus halventaa, tuomita tai syyttää ketään tai mitään. Tämän jutun tarkoitus on tuoda esille todelliset taustat tapahtumaketjuista, olemassa olevista rakenteista ja asenteista, joista useimmat itse keskiössä olevaan aiheeseen, underground-äärimetallikulttuuriin, perehtyneetkään eivät ole olleet tietoisia.
Tämä juttu kertoo kaiken Metallihelvetti ry:n järjestämän Turku Saatanalle 5 -festarin toteutumisesta, sen vaakalaudalla olosta ja koko tapahtumaan alkuvuonna 2017 liittyneestä julkisuudesta. Julkisuudesta, joka muodosti vain pintaraapaisun laajasta kokonaisuudesta. Faktoista, jotka jäivät klikkiotsikkojen, tietämättömyyden, ennakkoasenteiden ja ”internetin nopeuden” varjoon.
On melko varmaa, että jotkut tahot eivät tule pitämään tästä jutusta, kun taas toiset saattavat käyttää sitä käsikassarana omien tarkoitusperiensä ajamiseen. Jälkimmäinen skenaario etoo meitä jo etukäteen, mutta tekstin leviämistä ja sen käyttöä on kuitenkin mahdotonta hallita, kun sen on kerran internettiin päästänyt. Korostamme kuitenkin jo alkuun vahvasti, että tämän tekstin tarkoitusperät eivät ole millään muotoa poliittiset, moralisoivat, saati jälkikäteisesti selittelevät. Kaikkein paras tilanne olisi, jos tähän juttuun ei tulisi yhtäkään kommenttia tai vastinetta yhtään minkään tahon kautta. Yhdistyksenä emme todennäköisesti kommentoi tätä kirjoitusta tämän jälkeen millään lailla, koska kaikki mitä aiheesta on sanottavaa, tulee lukemaan tyhjentävästi tässä jutussa.
Tämän jutun alullepanevana vaikuttimena toimivat tapahtumat, joiden myötä järjestämämme Turku Saatanalle 5 -festarin esiintyjälistassa olleet yhtyeet, kreikkalainen Naer Mataron sekä Sielunvihollinen, poistettiin painostuksen alla festarin esiintyjistä viime tammikuussa, vain viikkoa ennen tapahtumaa.
Ensimmäiset bändikiinnitykset
Viidettä Turku Saatanalle -festaria ruvettiin rakentamaan jo hyvissä ajoin kuten parina aiempanakin vuonna. Buukkasimme ja vahvistimme jo maalis-huhtikuussa 2016 tapahtuman ensimmäiset bändit ja julkistimme niistä viisi huhtikuun puolivälissä, näiden joukossa olivat myös mainitut Naer Mataron että Sielunvihollinen.
Naer Mataronin buukkausta ennen kävimme sisäisen keskustelun bändiin liitetyistä ulkomusiikillista kytköksistä eli yhden perustajajäsenen osallisuudesta kreikkalaisen äärioikeistopuolueen riveissä. Olimme täysin tietoisia miehen bändin ulkopuolisesta poliittisesta toiminnasta, mutta samalla myös siitä, että hän sekä koko muu bändi tekevät selvän pesäeron yhtäältä Naer Mataronin taiteellisen ulosannin sekä bänditoiminnan, ja toisaalta bändin jäsenten henkilökohtaisten asioiden ja aatteiden, välille. Tämän he ovat tehneet selväksi useissa haastatteluissa, joita löytyy helposti internetistä kenen tahansa luettavaksi. Haastatteluissa on toki sivuttu myös tämän perustajajäsenen poliittista uraa, muttei ole lainkaan tavatonta, että missä tahansa bändihaastattelussa käsitellään myös haastateltavan muita asioita.
Sielunvihollisen valinta yhdeksi tapahtuman bändiksi sai osittain lisäpontta bändin saamasta suosiosta asettamassamme äänestyksessä edellisen Turku Saatanalle -festarin Facebook-eventissä. Bändin joidenkin sanoitusten suorasukainen islaminvastaisuus jatkaa samaa black metalille tyypillistä kaanonia kaikkien uskontojen vastustamisesta, kyseenalaistamisesta ja rienaamisesta. Vastaavia sanoituksia kristinuskon jumalasta ja kristityistä sekä suomeksi, englanniksi että kymmenillä muilla kielillä on julkaistu ja esitetty jo 80-luvulta lähtien. Kuitenkin bändiä on syytetty ”islamofobiseksi”, ”rasistiseksi” sekä ”natsistiseksi” vaikka vain muutamia sanoja muuttamalla lyriikoiden luonne muuttuisi ns. peruskauraksi black metalin tematiikassa. Tapahtumissamme on aikaisemmin esiintynyt useita black metal -bändejä, joiden englanninkieliset sanoitukset sisältävät käytännössä samantyylisiä termejä, iskulauseita ja teemoja kristinuskon ja kristittyjen vastustamisen kontekstissa.
Taloudelliset realiteetit
Helmikuussa 2016 järjestetty Turku Saatanalle IV -tapahtuma oli meille suurmenestys ja siitä kertyneillä voitoilla saimme jo hyvissä ajoin makseltua tulevien tapahtumien bändien lentoja ja liksaennakkoja. Tähän liittyy vahvasti lokakuussa 2016 järjestetty Kuolema II -tapahtuma, joka oli kaksipäiväinen death metaliin keskittyvä sisäfestari. Tapahtumapaikkana tiettyjen kommervenkkien jälkeen Nosturi Helsingissä.
Kesällä 2016 julkistimme pari bändiä lisää Turku Saatanalle V -tapahtumaan ja kakkos-Kuolemankin bändikattaus alkoi olla lopullisesti kasassa.
Kuten jotkut saattavat tietää, Kuolema II ns. kyykkäsi huolella eli taloudellista tappiota tuli useita tuhansia euroja. Tapahtuman jälkeen, marraskuun alussa, Metallihelvetin tili oli käytännössä nollilla. Muutaman Turku Saatanalle V -bändin lennot sekä bändien majoitukseen tarkoitetut hotellihuoneet oli kuitenkin vielä buukkaamatta ja maksamatta, joten meillä oli ongelma: peruako koko tapahtuma rahanpuutteen vuoksi (vaikka ennakkomyynti oli sujunut aivan normaalisti kuten aiempinakin vuosina – rahat ennakoista kuitenkin saadaan vasta tapahtuman jälkeen) vai esim. ottaa henkilökohtaista lainaa pakollisten ennakkokulujen kattamiseksi?
Marraskuun lopussa pidetyssä ry:n kokouksessa päätimme ennakkomyyntiä jouduttaaksemme julkistaa, että jos vuoden loppuun mennessä myydään tietty määrä ennakkolippuja, julkistamme yhden bonusbändin ikään kuin palkinnoksi yleisölle. Todellisuudessa halusimme saada vielä selkeämmän kuvan kiinnostuksesta festariamme kohtaan eli olisiko ennakkomyynnin perusteella oletettavissa suosion olevan niin suuri, että lipunmyynnistä kertyvällä voitolla saisimme maksettua mahdollisen pankkilainan pois heti tapahtuman jälkeen. Vuoden loppuun mennessä ennakkoja meni lähes sen verran kuin olimme tarvinneetkin, bonusbändi julkistettiin ja heti vuoden alussa Metallihelvetti ry:n hallituksen jäsen Jussi Helenius otti itsensä ja avopuolisonsa nimissä 6000 euron pankkilainan, jolla maksettiin puuttuvat lennot sekä hotelliennakot.
Helenius kommentoi:
”Tosiasiassa tapahtuman peruminen ei ollut itselleni edes vaihtoehto, kahdesta syystä:
1. Kaikki Turku Saatanalle -tapahtumat ovat olleet meille voitollisia, joten todennäköisesti tapahtuman jälkeen oli kuitenkin tiedossa ennakkomyynneistä sen verran rahaa, että henkilökohtaisen lainan saisi kuitattua pois.
2. Tapahtumaa varten oli tehty paljon töitä ja sen menestyksekäs historia asetti tiettyjä velvoitteita, joten olisi ollut kunniatonta perua koko tapahtuma – kyseessä oli kuitenkin vain tietty summa rahaa.”
Tämä kaikki edeltävä taustaselvitys Metallihelvetin (taloudellista) tilanteesta päätettiin lisätä tähän mukaan siksi, että ihmiset ymmärtäisivät mitä tällaisten tapahtumien toteutuminen lopulta vaatii ja että usein panoksena on loppupeleissä yksityisten ihmisten rahat ja talkoohenkinen työpanos. Tämä koskee kymmeniä vastaavia tapahtumia ja keikkajärjestäjiä Suomessa.
Systemaattinen sabotointi
Loppuvuodesta 2016 saivat tapahtumapaikkana toiminut Turun Gong sekä muut yhteistyökumppanimme anonyymeja sähköpostiviestejä koskien aiemmin mainittujen Naer Mataronin sekä Sielunvihollisen ”epäilyttävyyttä”, ja näitä vaadittiin poistettavaksi tapahtuman esiintyjälistalta. Merkittävää on, että meille tapahtuman järjestäjänä ei tullut aluksi suoraan yhtäkään yhteydenottoa, vaan ”huolestuneet kommentit” osoitettiin yhteistyökumppaneillemme kuten Svart Recordsille, Levykauppa Äxälle ja Tiketille, joilla ei tietenkään ole osaa eikä arpaa tapahtuman bändien buukkaamiseen. Myös jotkin tapahtumaamme buukatut muut bändit saivat samanlaisia, bändien moraalin kyseenalaistavia yhteydenottoja: ”Miten voitte soittaa tällaisten bändien kanssa?”. Kukaan bändeistä ei tiettävästi reagoinut näihin viesteihin mitenkään, mikä osoittaa asiallista suoraselkäisyyttä.
Keskustelimme aiheesta puhelimessa Tiketin ja Gongin tuolloin omistaneen tahon edustajan Mirva Merimaan kanssa ja pyysimme häntä itse tarkistamaan mainittujen bändien sanoitukset, haastattelut ja keikkavideot, joita on netissä runsaasti tarjolla, painottaen, että kyseinen bändien leimaaminen on yliammuttua ja perustuu ihmisten henkilökohtaisiin mielipiteisiin ja vääriin tulkintoihin.
Myöhemmin kävi ilmi, että Merimaa ei tehnytkään tätä ”tarkistuskierrosta”, joten jäimme luonnollisesti siihen käsitykseen, että kaikki on ok myös Gongin ja Tiketin puolelta ja näille osittain nimettöminä tehdyille painostusyrityksille on viitattu kintaalla – kuten luonnollisesti olisi pitänytkin, vaikka ko. bändien tuotantoon olisivat tutustuneetkin. Pidimme myös itsestään selvänä, että Gongin puolelta luottamus järjestävän tahon vuosikausien kokemukseen äärimetallin saralla on tarpeeksi vankkaa kestämään tällaiset perättömät huutelut. Painotimme myös, että Metallihelvetin tapahtumat eivät ole luonteeltaan millään lailla poliittisia, vaikka ulkopuolisten tahojen perusteluissa tällaista vihjailtiinkin – mm. että Turku Saatanalle -festari muka toimisi ”uusnatsien värväystilaisuutena”.
Tammikuun puolivälin jälkeen alkoi todellinen sirkus ja surkuhupaisuuden loppuhuipentuma. Gongiin alettiin lähettää enenevässä määrin sähköposteja, joissa vaadittiin Naer Mataronin tai Sielunvihollisen tai molempien poistamista tapahtuman kokoonpanosta. Gongiin myös soitettiin useaan kertaan suoraan baarin työntekijöille, joilla ei edelleenkään ollut mitään tekemistä bändibuukkausten kanssa. Jotkin sähköpostit oli allekirjoitettu nimimerkillä ”Varis Turku”, lähettäjinä siis antifasistijärjestö Varisverkoston nimettömät aktiivit tai kannattajat, jotka toimivat ilmeisesti itsenäisesti, mutta ymmärtääksemme pääjärjestön ohjeistukseen sitoutuen ja sitä tulkiten.
Merkillepantavaa Varisten toiminnassa on anonyymiys: eli on melko hankalaa ottaa selvää kuka minkäkin sähköpostin tai julkilausuman takana lopulta on. Heiltä ei myöskään tullut yhtäkään vastausta sähköposteihimme. Me Metallihelvetissä kannatamme reilua peliä, omalla nimellä ja omilla kasvoilla omien tekojensa ja sanojensa takana seisomista – emme nimetöntä internet-propagandaa, joka tässä tapauksessa mielestämme ylitti jo häirinnän rajat.
Varisverkoston sivulta suora lainaus: ”Työmme koostuu muun muassa mielipidevaikuttamisesta, keskusteluista, tapahtumien järjestämisestä sekä tarvittaessa fyysisistä yhteenotoista fasistien kanssa. Toimimme ainoastaan ulkoparlamentaarisesti, mutta muuten olemme avoimia kaikille taktiikoille ja metodeille kamppailussa fasismia vastaan.”
Ideologisesti Varisverkoston voidaan katsoa olevan kansainvälisen Antifa-antifasistijärjestön eräänlainen Suomen jaosto. Antifan musiikkitapahtumiin kohdistuva boikottitoiminta ulkomailla on aiheuttanut mm. keikkapaikkoihin ja baareihin kohdistuneita suoria uhkauksia, vandalismia, järjestäjien häirintää, sponsorien kaikkoamista sekä pahimmissa ääritapauksissa jopa keikkapaikkojen fyysistä tuhoamista.
Varisten suurin virhe tässä tapauksessa on kuitenkin se, etteivät he ymmärrä, että Turku Saatanalle -tapahtumalla tai sen koommin Metallihelvetti-kollektiivilla ei ole minkäänlaista poliittista ulottuvuutta tai agendaa. Metallihelvetti järjestää äärimmäiseen ja äärimmäisen kuuloiseen metalliin keskittyviä tapahtumia, joihin on pääsy kaikenlaisilla ihmisillä, ja joissa esiintyvissä bändeissä soittaa monenlaisia taustoja omaavia ihmisiä.
Emme oletusarvoisesti tue yhtään mitään aatetta tai ideologiaa mutta emme myöskään katso velvollisuudeksemme erikseen sanoutua irti yhtään mistään vain siksi, että sellaista lausuntoa meiltä ruvetaan vaatimaan. Luotamme maalaisjärkeen sekä tapahtumiemme kävijöiden että yhteistyökumppaniemme kohdalla. Turku Saatanalle -festariviikonloppuina eivät kirkot ole palaneet, vaikka aiheesta on esitetty useita radikaaleja näkemyksiä artistien ja yleisön tahoilta tapahtumien aikana.
Varisverkoston eräs perustelu peruutettujen bändien ”natsiudelle” liittyy näiden esiintymiseen Hot Shower -festareilla Italiassa viime keväänä, jota sivusto kutsuu ”natsistiseksi festivaaliksi”. Emme näe ongelmaa siinä, että bändi esiintyy sekä kyseisenkaltaisilla festareilla että meidän tapahtumassamme, koska emme jaottele bändejä niistä mahdollisesti saatavien mielikuvien perusteella. Valitsemme bändit esim. Turku Saatanalle -festareille puhtaasti musiikillisin perustein ja kartoittaen mitkä bändit saattaisivat kohdeyleisöämme kiinnostaa.
Lähes kaikki vuosien aikana järjestämämme tapahtumat ovat sujuneet ilman järjestyshäiriöitä ja käytännössä kaikki Turku Saatanalle -tapahtumat kuuluvat tähän kategoriaan. Mikään tapahtumamme ei ole koskaan toiminut minkään poliittisen ideologian levityskenttänä eikä ole järkevästi oletettavissa, että näin tulisi koskaan käymäänkään. Ulkopuolisten tahojen ymmärtämättömyyteen, ennakkoasenteisiin ja pelonlietsomiseen osa meistä törmäsi aikoinaan kun pelkkä ”Verta Saatanalle” -otsikko keikkajulisteessa kirvoitti nimettömän kantelun Julkisen Sanan Neuvostoon kymmenisen vuotta sitten. JNS linjasi päätöksensä hyväksemme.
Kansanedustaja
Keskiviikkoiltapäivänä 25.1. saimme Mirva Merimaalta sähköpostin, jossa hän kehoitti peruuttamaan Naer Mataronin esiintymisen, koska siitä ”syntyisi vakavaa imagohaittaa” Gongille. Sähköpostissa on mukana kansanedustaja, Gongin avajaisissa uuden talon käyttöön vihkineen Li Anderssonin Merimaalle lähettämä viesti, jossa mm. kerrotaan, että mikäli keikkaa ei peruta, on todennäköistä, että Gongia kohtaan käynnistetään laaja ja näkyvä boikottikampanja. Vastaamme Merimaalle, että kirjoitamme julkisen vastineemme heti kun ehdimme ja että voisimme julkaista sen yhdessä Gongin näkemyksen kanssa rauhoittamaan tilannetta. Merimaa kuulostaa puhelimessa hermostuneelta ja huolestuneelta oman ja edustamiensa instanssien maineen puolesta – mikä olisi hyvin ymmärrettävää, jos hänen huolenaiheensa olisi todellinen.
Jussi Helenius:
”Koska tiesin Li Anderssonin asuvan Turussa, kuten itsekin, soitin hänelle saman tien ja ehdotin tapaamista jo samalle keskiviikkoillalle, toiveena saada väärinkäsitykset oiottua hänen kauttaan ja täten taata meille työrauha tapahtuman järjestämisen loppusuoralla. Andersson ei kuitenkaan ollut tuona iltana kaupungissa, joten treffit sovittiin torstai-illalle.”
”Olen torstaiaamun puhelimen ja netin tavoittamattomissa ja kun puoliltapäivin vilkaisen luuriin, olen saanut useita puheluja ja viestejä: Merimaalta, eräältä Gongin työntekijältä sekä Metallihelvetin Mikolta. Soitan Merimaalle välittömästi ja jo ensimmäinen lause tuo asian selväksi: sekä Naer Mataron että Sielunvihollinen on pakko perua nyt heti, koska pian julkistetaan jokin tiedote aiheesta Varisverkoston sivuilla. Merimaa pelkää edustamiensa tahojen maineen puolesta ja kuulostaa ylireagoivalta ja hätääntyneeltä. Järkipuhe ja asioiden syy-yhteyksien selittäminen ei tuota mitään tulosta. Bändit pitää kuulemma perua välittömästi. Vitutus ja epäusko taistelevat pääni sisällä. Koitan vielä rauhoitella häntä sanomalla, että kirjoitan torstai-iltana meidän osuuden tiedonannosta ja julkistetaan yhteinen lausunto aiheesta perjantaina.”
Paniikkimieliala kuitenkin ottaa vallan ja Merimaa ryntää julkistamaan Gongin lausunnon, jossa kerrotaan lyhyesti että ko. bändit on nyt peruttu tapahtuman kokoonpanosta – ilman meidän eli järjestävän tahon kommentteja, saati suostumusta. Hän perustelee tätä sillä, että nykyajan nopean tiedonkulun myötä tulossa oleva Varisverkoston tiedote leviää kohta joka paikkaan ja Gongille tulisi siitä peruuttamatonta imagohaittaa.
Li Andersson jakoi Gongin Facebook-päivityksen aiheesta omalla fb-seinällään kommentilla ”Hienoa toimintaa!” mutta päätyi pian poistamaan päivityksensä.
Välihuomautus:
Gongin julkistettua peruutukset sen Facebook-sivujen palauteosioon alkoi sataa ”yhden tähden arvioita” ja arvostelujen keskiarvo tippui hetkessä about normaalista 4,5:stä lähes kolmeen. Tällä hetkellä (11.9.) viiden tähden arvioita on 145 kpl ja yhden tähden 101 kpl (keskiarvo 3,4) joten ei voida puhua hyvällä tahdollakaan normaalista arvostelujakautumasta. Yhden tähden arvioita oli vain muutamia ennen peruutusjulkistusta. Emme saa koskaan tietää mikä olisi ollut tähtiarvioiden jakauma, jos bändejä ei olisi paniikissa peruttu ja asiallinen tiedotteemme olisi julkaistu sen päätöksen vahvistukseksi.
Välihuomautus pt. II:
Tahdomme tehdä erityisen selväksi, että nykyään Gongin omistavalla taholla ei ole tämän jupakan kanssa mitään tekemistä ja luotamme tämän tekstin lukijoiden maalaisjärkeen aiheen käsittelyssä. Ainoat kytkökset aikaisempaan ovat Tiketin yksinoikeus Gongin lipunmyyntibisneksessä sekä Merimaan pojan toimiminen Gongin ohjelmapäällikkönä. Metallihelvetin ja sitä ennen Heleniuksen vetämän WCH:n suhde aiemmin Klubiin ja sen jälkeen Gongiin tapahtumajärjestämisen merkeissä oli toiminut aina erittäin hyvin ja vuosien varrella monet talon työntekijät ovat tulleet tutuiksi. Tahdomme myös tehdä selväksi, ettei Gongin henkilökunnallakaan ole mitään tekemistä tämän jupakan kanssa.
Helenius:
”Paska todellakin lensi välittömästi tuulettimeen. Varisverkosto julkisti kirjoituksensa alle vuorokausi Li Anderssonin ”varoituksesta” ja kyseinen pääosin olettamuksiin perustuva teksti alkoi levitä netissä kulovalkean lailla. Ja ettei tässä jo ollut tarpeeksi, olin saanut myös edellisenä iltana tiedon, että festarille ensimmäisenä buukkaamamme, perjantain pääesiintyjä Batushka joutuisi perumaan esiintymisensä sairastapauksen vuoksi. Otin duunista loppupäivän vapaata, koska oli hoidettava korvaavat bändit ja äkkiä. Ja illaksi oli sovittu tapaaminen Anderssonin kanssa.”
”Merkillepantavaa keskustelussani Anderssonin kanssa oli se, että hänen esittämänsä boikottiuhka koski ainoastaan Naer Mataronia, koska bändin perustajajäsen on ”kovan luokan fasisti” – vaikka, toistetaan nyt vielä kerran, tällä ei ole mitään tekemistä bändin toiminnan kanssa. Sielunvihollisen islam-vastaista lyriikkaa hän piti suurin piirtein yhtäläisenä uskonnonvastaisuutena kuin black metal -tematiikassa esim. kristinuskoon ja kristittyihin kohdistuva arvostelu ja rienaaminen. Vaikka toki sanoi, ettei henkilökohtaisesti pidä kyseisenkaltaisesta lyriikasta. Myös Merimaalle osoitetussa ja tämän meille välittämässä sähköpostissa Anderssonin huolenaiheena oli vain ja ainoastaan Naer Mataronin esiintyminen.”
Tämäkin osoittaa miten kyseessä ovat ainoastaan yksittäisten ihmisten mielikuvat, ennakkoasenteet ja aiheeton pelko asioista, joihin liittyviä motiiveja ei oikeasti tunneta tarpeeksi. Niiden pohjalta tehdään päätelmiä, jotka tuntuvat omassa päässä loogisilta siinä kontekstissa mikä omasta mielestä on oikein – vaikka jo pelkkä lähtöasetelma on täysin väärä. Ongelma on edelleen siinä, että ne ovat vain mielikuvia, eivät kokemukseen tai tietoon perustuvia faktoja, eikä vastustuksen kohteesta olla otettu tarpeeksi selvää. Yksi kuvittelee fasistien kokoontuvan musiikkitapahtuman varjolla, toinen paheksuu islaminvastaisen lyriikan julkista esittämistä ja kolmas pelkää yleistä moraalin rappiota turkulaisessa kulttuurielämässä jo pelkästään tapahtuman nimen pohjalta. He kaikki ovat tässä tapauksessa väärässä.
Helenius:
”Andersson esitti keskustelumme aikana moneen kertaan huolensa siitä, että Turku Saatanalle 5 -tapahtuma toimisi astinlautana nuorille uusnatseille ja että he saisivat Naer Mataronin basistin mahdollisesta tapaamisesta pontta natsistisille ajatuksilleen. Jopa Varisverkoston väläyttämää mahdollisuutta black metal -konserttien toimimisesta yleisemminkin fasistiliikkeiden, esim. Suomen Vastarintaliikkeen, värväystilaisuuksina ei Andersson pitänyt kaukaa haetulta.”
”Olin melko äimänä näistä uhkakuvista ja epätodellisista skenaarioista, joita kansanedustajamme esitti. Toisaalta ymmärsin häntä, koska hänen tuntemuksensa äärimetallista ei varmastikaan ole kuin pintapuolista eikä esim. Metallihelvetin ja sitä ennen edustamani WCH:n toiminta ollut hänelle entuudestaan tuttua. Metallihelvetin tapahtumat keskittyvät musiikkiin, välillä hyvin äärimmäisiin ilmaisumuotoihin, eikä politiikalla ole mitään jalansijaa tapahtumiemme kulussa ja keskeisessä sisällössä. Se, mitä bändien jäsenet tai yleisö tekevät vapaa-ajallaan, ei taas ole millään lailla olennainen detalji. Tapahtumamme ovat avoinna kaikille henkilökohtaisesta poliittisesta suuntauksesta riippumatta ja niihin voi kukin pukeutua sellaisin varustein ja tunnuksin kuin parhaaksi katsoo. Voin sanoa, että ”kaikenlaista on tullut nähtyä” – paitsi järjestyshäiriöitä. Vaikka tapahtumissamme esiintyy monia erittäin väkivaltaista tematiikkaa julistavia bändejä, se ei kanavoidu yleisöön aggressiivisena käytöksenä muita kohtaan.”
”Vakuutteluni ja todisteluni tapahtumamme epä-, jopa antipoliittisesta luonteesta kaikuivat kuitenkin kuuroille korville, ja lopulta Anderssonin viimeinen perustelu räjäyttää mieleni: ”Mutta se on erilaista vaikuttamista”.
”Se on erilaista vaikuttamista”. Tällä argumentilla voi perustella aivan mitä tahansa aivan mistä tahansa asiasta, koska se perustuu olettamukseen, että jotain tapahtuu, koska se on teoriassa mahdollista. Periaatteessa vastaus on täydellinen: vasta-argumentaatiota tähän täydelliseen ympäripyöreyteen ei ole olemassa. Käytännössä vastaus on kuitenkin vain täydellinen kiertoilmaisu sille, ettei lopulta ole perillä käsiteltävästä asiasta.
Ironisena yksityiskohtana mainittakoon, että Varisverkoston ja Anderssonin pelkäämä ”tapaamismahdollisuus” ei olisi itse asiassa ollut edes käytännössä mahdollista, koska meillekin yllätyksenä tulleen tiedon mukaan Naer Mataronin perustajajäsen-basisti ei edes soita bändin livekokoonpanossa. Silti edelleen (11.9.) Varisverkoston sivuilla olevan jutun otsikko kertoo, että ”Kreikkalaisen natsipuolueen kansanedustaja esiintyy Turku Saatanalle V -hevifestareilla”.
Traditionalistinen, radikaali verkkolehti Sarastus otti meihin yhteyttä Gongin peruutusjulkistuksen jälkeen yrittäen kärttää kommenttia, mitä mieltä olemme peruutuksesta ja jatkuuko yhteistyö Gongin kanssa. Emme kommentoineet millään lailla, koska emme halua olla osa heidän tai kenenkään muunkaan poliittista agendaa.
”Tämmöisinä aikoina”
Eräs huomionarvoinen seikka tässä koko tapahtumaketjussa on, ettei yksikään muslimijärjestö tai muslimina itsensä esitellyt ole ollut koskaan meihin yhteydessä Sielunvihollisen sanoituksiin liittyen tai vaatimassa näiden keikan peruuttamista. Peruutusta vaativat aivan muut tahot, joiden mielestä Sielunvihollisen sanoitukset loukkaavat muslimeja, ovat rasistisia ja tämän perusteella bändiä voidaan tituleerata mm. ”natsibändiksi”. Päättelyketjun löyhyys hakee vertaistaan.
Tähän strutsinkoloon itsensä survoi myös Turun Sanomat, edustajinaan uutispäällikkö Hannu Miettunen ja toimittaja Anne Savolainen. Pian Varisverkoston julkilausuman jälkeen TS julkaisi torstaina 26.1. verkkosivuillaan ”Natsibändit siivottiin hevifestareilta” -otsikolla lyhyen uutisen, jossa lähteenä oli käytetty tätä anonyymia Varisverkosto-tiedotetta. Teksti sisälsi toimittaja Savolaisen omaa tulkintaa ko. bändien ”natsiudesta” mm. Sielunvihollisen ”Tämä kansa, tämä maa” -kappaleen sanoituksien perusteella (mikä ilmeni myöhemmin puhelinkeskustelussa).
Helenius:
”Soitin Savolaiselle ja pyysin kyseisen uutisen poistamista TS:n verkkosivuilta, kunnes saisimme julkaistua vastineemme ja sen pohjalta saada heidän uutiseensa sisältöä joka näkökulmasta. Hän ei pyyntöömme suostunut vaan piti nettijulkaisun uutis- ja fakta-arvoa täysin oikeutettuna. Savolaisen kommentti islaminvastaisten sanoitusten yhdenvertaisuudesta kristinuskoa tai muita uskontoja ja niiden edustajia rienaavaan lyriikkaan oli töksäytyksenäkin hetkeksi pysäyttävä: ”Tämmöisinä aikoina tämä nyt menee näin”. Tällaisissa järjenvastaisissa tilanteissa melko nopeasti käämit polttavana ihmisenä puhelun loppuosuus ei varmasti ollut kaikkein rauhallisinta kuunneltavaa – kumminkaan puolin.”
”Tämän jälkeen soitin uutispäällikkö Miettuselle kerraten saman pyynnön odottaa meidän vastinetta ja jäsennellympää kommenttia ”natsikohuun” ennen lehden uutisointia. Jonkin aikaa jo samoja Savolaisen kanssa käytyjä asioita kerrattuani Miettunenkin tarttui edellä mainittuun ”Tämä kansa, tämä maa” -lyriikkaan, jonka perusteella hänen mielestään ”teille voitaisiin nostaa jopa syytteitä”, jos Sielunvihollinen esiintyisi tapahtumassamme. Epäselväksi jäi minkälaisia syytteitä ja miksi ne ylipäätään kohdistuisivat tapahtumaa järjestävään tahoon. Tämäkään puhelu ei päättynyt millään tavalla rakentavasti.”
Uutisotsikon kaikki kolme sanaa ovat harhaanjohtavia, jopa valheellisia.
Eritellään:
”Natsibändit”.
Ei ollut natsibändejä. Oli vain yksi bändin jäsen, joka edustaa maassaan äärioikeistolaista puoluetta. Jäsen itse ja bändi tekee selvän pesäeron tämän poliittisen uran ja aatteiden sekä bändin tuotannon ja toiminnan välille.
”siivottiin”.
Ennemminkin ”pakotettiin perumaan keikkansa”, pääosin nimettömien boikottiuhkailujen takia sekä negatiivisen medianäkyvyyden pelossa, joka oli perusteetonta.
”hevifestareilta”.
Voi tuntua pilkunviilaukselta jollekin ulkopuoliselle, mutta jos toimittaja olisi esim. kysynyt meiltä tapahtuman järjestäjänä minkä luonteiset festarit ovat tulossa, niin olisimme sanoneet, että käytä nyt ennemmin vaikka termiä ”äärimetallitapahtuma”.
”Boikottiuhka perui kahden bändin esiintymisen äärimetallitapahtumassa” ei ole ehkä niin raflaava ja klikkaamiseen kiihottava kuin tuo lopulta käytetty otsikko, mutta monta kertaa lähempänä totuutta. Tosin Savolainen itsekin myönsi, että nykyajassa pitää ehtiä uutisoimaan nopeasti ja siksi ensimmäinen lyhyt nettiuutinen TS:n sivuilla oli julkaistu välittömästi, kun aihe oli nettiin levinnyt. Tosin rajusti faktojen kustannuksella.
Samalla otsikolla julkaistiin hieman pidempi juttu printtilehdessä ja mukana oli Merimaan selvitystä, että Gong ei halua antaa ”tälle sanomalle sanansijaa” eikä ”halua yhtyettä tiloihinsa”. Tähän juttuun ei Metallihelvetin lausuntoa saatu mahtumaan, koska emme halunneet sitä siteerattavan vain osittain, mahdollisten väärinkäsitysten välttämiseksi. Luottamus TS:n puolueettomaan jutun toimittamiseen oli tältä osin mennyt. Vastineemme julkaistiin kokonaisuudessaan seuraavan päivän printtilehden yleisönosastolla sekä TS:n verkkosivuilla.
Helenius:
”Kiitos vuosien varrella hankitun laajan kontaktiverkoston, korvaajat Naer Mataronille ja Sielunviholliselle hoituivat lopulta muutaman puhelun ja tekstiviestin jälkeen. Batushkan korvaajaksi pikana buukattu jenkkiläinen Profanatica sitten olikin täysin tähtien oikeasta asennosta riippuva sattuma – bändi kun oli paria viikkoa aiemmin kysellyt mahdollista keikkaa Suomeen keväälle. Tietyllä tavalla tätä koko mielipuolista sirkusta kuvaavaa on, että alle tunnin sisällä olin käynyt kaljalla keskustelemassa vasemmistokansanedustajan kanssa siitä, mitä on fasistinen liikehdintä ja mitä se ei ole, sekä puhunut puhelimessa miehen kanssa, jonka bändin keikalla lavan taakse heijastettu kuva esittää kerubia, jolla on järjettömän kokoinen fallos. Jälkimmäinen kuvastakoon myös lopullista asioiden paikalleen asettumista: yhden vuorokauden aikana lähes lamaannuttavasta vitutuksesta voitonriemuun, kun Profanatican aikatauluun sopi pistokeikka maapallon toisella puolella viikon varoitusjalla.”
”Keskustelussa Anderssonin kanssa hän mainitsi myös, että jos minulle tai Metallihelvetille tulee tämän boikottiuhkailun myötä jotain ongelmia, hän voi mahdollisuuksien mukaan auttaa. Ensin en ymmärtänyt ollenkaan mitä hän ajoi takaa, mutta pian tajusin hänen tarkoittavan ihan konkreettista häirinnän uhkaa. En ollut uskoa korviani: hän periaatteessa ilmoittaa, että voisi vaikuttaa ”vastapuoleen” jos yhdistystämme tai sen jäseniä häirittäisiin tämän tapauksen tiimoilta. Itselläni ei tullut moisen pelkääminen mieleen missään vaiheessa. Enkä edes tunne, että Metallihelvetillä olisi jokin vastapuoli/vastustaja.”
”Kysyin häneltä ohimennen, että voisiko ottaa selvää Varisverkoston toimijoista, kun heidän julkaiseman nettiartikkelin tageihin ilmestyi aiheettomasti minun sekä Mikko Mäkisen nimet ja halusimme ne sieltä poistettavan. Varisverkosto kun ei vastannut poistopyyntöihimme. Sähköpostitse hän lupasi kysyä ”yhdeltä tyypiltä, jolla saattaa olla enemmän tietoa” mutta jo seuraavassa mailissa sain kuulla, ettei kyseiselläkään henkilöllä ole sen enempää kontakteja Varisverkoston suuntaan.”
Se siitä sitten.
Maalaisjärki kädessä
Kuten jo alussa painotimme, emme halua tällä artikkelilla leimata tai syyttää ketään, sillä kaikki tekstissä mainitut asiat ovat tapahtuneet kuten ne on kuvailtu ja niiden julkituominen liittyy ainoastaan siihen, että halusimme esittää tämän tapahtumasarjan kaikki osa-alueet yhtenä kokonaisuutena. Tekstissä mainitut henkilöt ovat mukana sen takia, ettemme halunneet jättää väärille spekuloinneille minkäänlaista tilaa: monet olisivat kuitenkin osanneet päätellä asianomaiset henkilöt, vaikkei heitä olisi nimeltä mainittukaan.
Emme siis esim. kanna kaunaa näille henkilöille tai heidän edustamilleen tahoille, emmekä missään nimessä halua aiheuttaa kritiikkihyökkäystä heitä kohtaan. Tämän koko kuvion selventäminen vain nyt vaatii tällaiset toimenpiteet ja siihen on kaikkien tyydyttävä.
Metallihelvetti ry ei kumarra minkään aatteen suuntaan ja suhtautuu etenkin poliittisiin suuntauksiin yhtäläisen nuivasti. Yhdistyksemme jäsenillä voi vapaasti olla omat mielipiteensä ja aatemaailmansa omassa elämässään, mutta ne eivät ilmene yhdistyksen toiminnassa millään tavalla. Pidämme kuvottavana sitä, jos tätä tekstiä käytettäisiin poliittisena tai ideologisena lyömäaseena jotain tahoa kohtaan ja peräänkuulutamme maalaisjärjen käyttöä tämän julkaisun levittämisessä ja kommentoinnissa.
Pidämme arveluttavana sitä, että bändin esiintyminen halutaan mielivaltaisesti perua sen yhden jäsenen ulkomusiikillisten ”ansioiden” vuoksi, tai että jonkun uskonnon ja sen harjoittajien rienaaminen on paheksuttavampaa kuin toisen.
Vastaavia boikotti- ja peruutusuhkiahan on viime vuosina tehty sekä isompia tapahtumia että pienempiä klubeja kohtaan – varsin samankaltaisista syistä johtuen. Toivomme tämän julkitulon rohkaisevan myös muita isompia ja pienempiä tapahtumajärjestäjiä, keikkapaikkoja ja näiden yhteistyökumppaneita reagoimaan asiallisesti ja faktat selvittäen vastaavien ongelmien osuessa kohdalle.
Kiitos ajastasi jos jaksoit lukea tänne asti. Haluamme nyt keskittyä tulevien tapahtumiemme järjestämiseen rauhassa ilman ylimääräisiä ongelmia.
”Tämmöisinä aikoina tämä on erilaista vaikuttamista.”
Metallihelvetti ry.
Mikko Mäkinen, Jussi Helenius, Kalle Salminen, Lari Sallinen, Kristian Kankare, Nikki Jääsalmi, Jani Aukeenpää, Susanna Ravander, Arto Soini ja Ville Ruusunen.
P.S. Valehtelimme alussa – pahoittelut siitä – tämä juttu sisältää sittenkin yhden linkin. Metallihelvetin Facebook-sivuilta näet ajantasaiset päivitykset tulevista tapahtumistamme, fiilistelyt menneistä jne.: https://www.facebook.com/Metallihelvetti/
+ artikkelit

Metalliluolan uutistoimitus. Tällä hetkellä uutisia ja tiedotteita julkaisevat Ville Krannila, Pete Alander, Mikko Huuhka ja Joni Renko.