Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty Hellsinki Metal Festival oli heti avausvuotenaan mainio tapahtuma, jolle Helsingin jäähalli ympäristöineen tarjosi toimivat puitteet.
Toinen kerta toden sanoo, joten lähdimme tutustumaan myös tämän vuoden tapahtumaan ja bändikattaukseen. Viime vuoteen verrattuna perusajatus oli säilynyt, mutta muutamia parannuksia oli toki tehty. Jäähallin parkkipaikan festivaalialuetta oli pystytty kasvattamaan hieman ja päälava oli saanut rutkasti kokoa ja näköä viime vuoteen verrattuna. Korkea lava mahdollisti hyvän näkyvyyden myös alueen takaosasta. Kakkoslava oli vieressä entisellään ja musiikki soi vuorotellen käytännössä tauottomasti.
Jäähallissa sijainneella kolmoslavalla oli vuosi sitten yleisökäytössä vain permanto, mikä suosituimpien bändien kohdalla osoittautui riittämättömäksi hallin ruuhkautuessa pahoin. Nyt käyttöön oli avattu myös alakatsomot, mikä toi runsaasti lisää paikkoja ja lisäsi viihtyvyyttä. Nyt hallin keikkoja oli mahdollista seurata myös mukavasti istuen, mikä on festariolosuhteissa ainutlaatuista herkkua.
Oheispalveluita alueella oli myös lisätty ja uutuuksista löytyi muun muassa Children Of Bodom -aiheinen kulmaus ja sauna. Saunan edusta oli somistettu komeasti yhtyeen vanhalla lavarekvisiitalla. Myös viime vuodelta tutut Slam! Wrestling -näytökset olivat jälleen mukana.
Festivaali keräsi kahtena päivänä yhteensä 16 000 hengen yleisön, lauantain ollessa loppuunmyyty.
”Koko Hellsinki Metal Festivalin alkuperäinen ajatus oli tehdä festivaali, jossa itse viihtyisin asiakkaana, ja mieltäni lämmittää se, miten hienosti koko tapahtuma on otettu vastaan. Viime vuoden ensimmäinen festivaali todisti, että Jäähallin alue toimii mainiosti tämän kaltaisen tapahtuman näyttämönä, ja oli hienoa huomata, miten järjestelyt toimivat myös suuremman väkimäärän kanssa”, promoottori Toni Törrönen kertoo.
Törrösen kommentti on helppo allekirjoittaa, eli järjestelyt onnistuivat pääosin hyvin. Toki aina voi parantaa ja nyt esimerkiksi perjantaina rannekkeenvaihdossa oli ollut ajoittain turhauttavan pitkät jonot. Myös itse tapahtuma-alue osoitti jälleen toimivuutensa ja tilaa liikkumiseen oli riittävästi. Tilan puolesta äärirajoilla varmasti aletaan tällä tontilla olla, joten kasvunvaraa ei ole. Mutta jos tämä riittää järjestäjille, niin homma on hyvin balanssissa.
Kaksipäiväisen festivaalin esiintyjäkattaus tarjosi metallimusiikkia laidasta laitaan, aina melodisesta ja kevyemmästä ilmaisusta synkkään sekä raskaaseen black metalliin. Yhteensä kolmella lavalla nähtiin kahden päivän aikana yli 30 esitystä, eli varmasti jokaiselle löytyi jotain mielenkiintoista katsottavaa ja kuunneltavaa.
Kaikkea ei tietenkään ehdi nähdä ja seuraavassa katsaus Metalliluolan kohdalle osuneista esityksistä. Päällekkäisyyksien vuoksi osa keikoista tuli katsottua vain osittain, kun kameran kanssa piti rientää kohti seuraavaa kuvauskohdetta.
Perjantai 9.8.2024
Ensi kuussa julkaistavan Nightwish-levyn ennakkokuuntelutilaisuus lohkaisi omalla kohdallani osan alkupäivän festivaalitarjonnasta, mutta toinen valokuvaajamme oli heti ahkerana ja ikuisti kuinka Deathchain, Wolfheart, Terrorizer sekä Emmure käynnistivät homman ulkolavoilla.
Saavuin paikalle hieman ennen kuin Cadaver aloitti keikkansa jäähallissa. Nopeasti kamera käteen ja kuvamuistot talteen, ennen siirtymistä ulkoalueelle.
Triumph Of Death sai vuoronsa festivaalin kakkoslavalla. Tom Gabriel Warrior joukkoineen paiskasi ilmoille nipun Hellhammer-tuotantoa ja tämä oli mainiota kuunneltavaa sekä katseltavaa.
Australialaisbändejä on nähty kesällä runsaasti maassamme, kun Parkway Drive ja Make Them Suffer esiintyivät Tuskassa. Nyt oman vuoronsa sai The Amity Affliction ja bändin vauhdikas metalcore tuntui uppoavan yleisöön hyvin.
Useille illan odotetuin hetki oli kuitenkin legendaarisen Deiciden esiintyminen. Hieno veto festivaalilta, että saivat kattaukseen mukaan tämän kauan kaivatun yhtyeen. Bändi keräsi lavan edustalle, ellei koko festivaalin, vähintään päivän suurimman yleisömäärän ja tunnelma oli tiivis. Vuosien odotus palkittiin vahvalla keikalla!
Heaven Shall Burn on kovassa suosiossa Keski-Euroopassa ja yhtye on ollut vakiokalustoa suurilla metallifestivaaleilla. Suosiota ei tarvitse ihmetellä, sillä viihdyttävä show imaisi tiukasti otteeseensa. Tämän oli katsonut mieluusti loppuun, mutta päällekkäin osui muuta ohjelmaa.
Jäähallin uumenissa oli mahdollisuus kokea Nightwishin uuden “The Day Of…” musiikkivideon maailman ensi-ilta ja paikalla tunnelmia olivat kertomassa videon ohjaaja Stobe Harju, sekä Nightwishin Kai Hahto ja Jukka Koskinen.
Videotuokion jälkeen paluu takaisin ulos ja Satyriconin pariin. Taas vahva veto ja yleisö näytti viihtyvän. Kiertuebasistin tonttia hoitava Anthrax-mies Frank Bello oli oma tuttu itsensä, jonka esiintymistä ja ilmeilyä on aina hauska seurata.
Vastapainoksi Soen tarjosi nannaa melodisemman esityksen ystäville. Bändi on saavuttanut vahvaa jalansijaa ja keikat ovat olleet kehuttuja. Kehut ovat tulleet aivan syystä, sillä yhtye kuulosti hallissa erittäin hyvälle! Viihdyttävä esitys ja Soen täytyy ottaa ehdottomasti jossain vaiheessa katseluun uudemman kerran.
Illan pääesiintyjä, Tobias Sammetin johtama Avantasia kärsi edellisellä Suomen vierailulla teknisistä ongelmista ja hukkuneista lavasteista, mutta nyt nähtäväksi saatiin täysipainoinen festarisetti.
Sammetin lisäksi lauluvoiman takasivat Ronnie Atkins (Pretty Maids), Geoff Tate (ex-Queensrÿche), Bob Catley (Magnum), Kenny Leckremo (H.E.A.T), Adrienne Cowan (Seven Spires), Chiara Tricarico (Moonlight Haze) ja Herbie Langhans (mm. Firewind).
Päivän ja festivaalin ainoa sadekuuro osui keikan alkupuolelle, mutta se ei tässä vaiheessa iltaa tahtia haitannut. Puoleentoista tuntiin mahdutettiin hyvä kokoelma Avantasia-tuotantoa vuosien varrelta ja laaja laulajakaarti toi monipuolisuutta esitykseen. Bassoa soitti Gamma Rayn Dirk Schlächter.
Avantasian kymmenes studioalbumi “Here Be Dragons” julkaistaan ensi vuonna ja keikan aikana Sammet lupaili levyn kiertueen ulottuvan myös Suomeen. Toivotaan parasta!
Lauantai 10.8.2024
Perjantain tavoin muut musiikkityöt nipistivät osan ajastani. Metalliluolan tiimi oli kuitenkin hereillä ja kuviin saatiin Hideous Divinity ja Humanity’s Last Breath.
Crownshift tuli keväällä todistettua yhtyeen debyyttikeikalla Tavastialla ja homma tuntuu olevan hyvällä mallilla. Bändi hioutuu lisääntyvien keikkojen myötä pikkuhiljaa yhteen ja jatkossa on lupa odottaa lisää laadukkaita live-elämyksiä.
Blackbrait toi puolestaan päälavalle uniikin tuulahduksen, tyylilajinaan “Native American Black Metal”. Persoonallinen esitys oli kiehtovaa seurattavaa.
Sisällä Havukruunu esitteli kotimaista metalliosaamista mukavan runsaslukuiselle yleisölle.
Kun Crownshift vielä hakee omaa paikkaansa maamme metallikartalla, vastaavasti Insomnium on paikkansa jo ajat sitten vakiinnuttanut. Vahvaa työtä progevaikutteita sisältävän melodeathin parissa.
Saksan ja maailman metallikuningatar Doro Pesch toi Doro-yhtyeensä Hellsinkiin ja Warlock-hitit yhdistettyinä tuoreempaan soolomateriaaliin saivat hymyn huulille. Doron positiivisuutta henkivästä lavaesiintymisestä saisi moni ottaa mallia.
Tuntui, että laulajatar pystyi ottamaan keikan aikana katsekontaktin kaikkiin paikalla olleisiin. Esiintymisestä paistoi vilpitön omistautuminen ja esiintymisen ilo. Erityishuomiona se, että rumpali Johnny Dee on ollut vahva osa Doron yhtyettä yhtäjaksoisesti jo 1990-luvulta lähtien.
Siinä missä edellispäivän Triumph Of Death esitti Hellhammerin tuotantoa, tänään Abbath keskittyi omassa setissään Immortaliin. Yleisöä oli jo hienosti paikalla ja päivän sääennusteiden sateen uhka oli väistynyt, joten tunnelma Nordiksella oli vahvan noususuuntainen.
Ohjelmassa oli seuraavaksi pyörähdys taas sisätiloihin ja aina katsomisen arvoinen Tyrantti. “Corpse paint” -kasvomaalaukset ja vieraileva kosketinsoittaja vahvistivat spektaakkelia, josta ei tuttuja Tyrantti-elementtejä puuttunut. Mukana oli myös FCF Wrestling -showpainijoita. Viihdyttävää settiä!
Päälavalla Meshuggah suoritti oman osuutensa näyttävien lavasteiden edessä. Paikoin hillityn eleetön esiintyminen ja vahvatunnelmainen musiikki pysäyttivät kuuntelemaan.
Let the hammer fall! Hammerfall tarjosi perinteisen power metallin ruotsalaista ilosanomaa. Pyrojen ja pommien sävyttämä esitys oli takuuvarmaa viihdettä, mutta vuosikausien hyvästä yrityksestä huolimatta yhtye ei ole syystä tai toisesta onnistunut nousemaan genren suurimpien nimien joukkoon. Uusi “Avenge The Fallen” -albumi oli saanut julkaisunsa edellisenä päivänä.
Kreatorilla on ollut aina vankka suosio maassamme ja se näkyi myös illan keikalla. Ilo otettiin yleisössä irti valtaisalla pitillä ja myös upea “wall of death” nähtiin. Kreator paiskasi ilmoille todella tiukan setin ja soundillisesti keikka oli viikonlopun ehdottomasti paras. Hieno lava ja valaistus täydensivät paketin.
Ikonisen meemin vastakohdaksi Mayhem ei ollut peruttu. Vuosien varrella niin hyvässä kuin pahassa kunnostautunut legendaarinen yhtye täytti jäähallin permannon ja alakatsomot äärimmilleen. Musiikillisesti ei aivan ominta genreä, mutta festivaali sai norjalaisen black metallin veteraaneista vahvatunnelmaisen päätöksen.
Hellsinki Metal Festival järjestetään jälleen ensi vuonna 8.-9.8.2024. Blind Lucifer -ennakkoliput ovat jo myynnissä.
Raportti: Hannu Juutilainen
Kuvat: Peter Saari & Hannu Juutilainen ©Metalliluola