MAINOS:




Muun muassa doomia ja sludgea sekoitteleva ja eri puolilta Eurooppaa koostuva Varoshan on juuri julkaissut debyyttialbuminsa ”…And Then The Rains Came”.
Yhtye vastaili Metalliluolan kysymyspatteristoon. Tutustu vuonna 2019 perustettuun yhtyeeseen alla:

Kuva: Varoshan Facebook-sivu

 

Bändin nimi? Varoshan
Yhtyeen genre? Doom metal, sludge metal, post metal, hardcore
Ketä yhtyeeseen kuuluu? Mark Howes – laulu & livekitarat
Anders Bomberg – kitarat, ohjelmointi
Anders Törnqvist – rummut
Matias Löfman – basso, ohjelmointi
Mistä yhtyeenne on kotoisin? Suomi/Saksa/UK
Yhtyeenne esikuvat? Matias: Ei taida olla ainuttakaan tämän tyylisuunnan yhtyettä, joka ei olisi velkaa Black Sabbathille. Tämä on meidänkin kohdallamme harvinaisen totta, ainakin itselläni. Black Sabbath on Alpha, mutta tämän ja Omegan väliin mahtuu monen tyylistä yhtyettä, joista moni myöskin on velkaa Iommin riffiperinnölle.

Keräsimme muutamia meihin vaikuttaneita yhtyeitä Spotify-listaan (https://open.spotify.com/playlist/3F8MErqHqq30SqK2wQDzeU?si=1de4362a03a34e53) ja sieltä voi nostaa jo mainitun Black Sabbathin lisäksi muun muassa Convergen, Botchin, Dillinger Escape Planin, Neurosiksen, My Dying Briden, Paradise Lostin ja Gojiran vaikutteiksi. Skaala on laaja ja ehkäpä sen kuulee omalla tavallaan myös musiikista.

Kertokaa yhtyeenne taustatarina? Matias: Yhtye nimeltä Varoshan perustettiin vuonna 2019, mutta moni kappaleiden rungoista on elänyt jo yli vuosikymmenen ennen tätä hetkeä. Vuonna 2019 aika sattui olemaan kypsä siihen, että nämä aihiot tehtäisiin kappaleiksi ja julkaistaisiin yhtyeenä.

Kappaleet henkivät rujompaa doomin sukuista musiikkia, mutta en halunnut tehdä samaa kuin niin moni aiemmin, joten pyysin yhtyeeseen mukaan soittajia, joiden tiesin olevan kyvykkäitä tuomaan mukaan täysin omaa soundia ja henkeä yhtyeeseen ja joiden panoksella saataisiin jotain uniikimpaa aikaiseksi.

Berliinissä majaansa pitävä Anders Bomberg soitti aikoinaan Lost In Tearsissa ja nykyisellään saksalaisessa electronic rock yhtye Intrasonicissa. Mark Howes taas asuu Leedsissä ja on soittanut suomessa useampaan otteeseen yhtyeidensä Bludger ja When The Wolf Comes Home kanssa. Tänä päivänä hänen pääyhtyeensä on Hundred Year Old Man. Anders Törnqvist soittaa muun muassa Final Assaultissa.

Kaikkien kanssa meillä on yhteistä bändi- tai kiertuehistoriaa ja tiesin, että tämän joukon kanssa saamme mielenkiintoisen albumin aikaiseksi.

Minkälaiset tavoitteet yhtyeellänne on? Matias: Asumme eri puolilla Eurooppaa, joten tavanomaisen bändin tapaan treenaaminen ja kiertäminen on hieman haastavampaa. Nautimme musiikin teosta ja sen esittämisestä, mutta johtuen maantieteellisestä hajaantumisestamme keikkailu tulee olemaan hieman harvinaisempaa.

Musiikkia teemme kuitenkin jatkuvasti ja ensisijainen tavoite onkin rakentaa kuulijakunta. Putkessa on jo suunnitelmia tuleville julkaisuille ja keikallakin olisimme olleet tammikuussa Suomessa, elleivät korona-rajoitukset olisi vetäneet mattoa tämän hankkeen alta.

Minkälainen työnjako musiikin tekemisessä on? Anders B.: Matias on pitkälti säveltänyt nämä ensimmäisen levyn kappaleet. Viimeinen kappale “The Snake” lähti minun ideoistani, mutta matkan varrella jokaisella jäsenellä oli sormensa pelissä. Sanoitukset ovat pitkälti Markin käsialaa. “The Message” kappaleessa on vieraana Riina Rinkinen Silentium yhtyeestä ja siinä Riina myös osallistui tekstien kirjoitukseen.

Suurin osa tämän ensimmäisen levyn biiseistä ovat peräisin monen vuoden takaa. Nämä ovat Matiaksen sävellyksiä joita ollaan yhdessä jalostettu. Demot olivat alunperin Reason ohjelmassa tehtyjä, täysin elektronisia, joten niitä oli helppo muokata. Rakenne oli pitkälti minun ja Matiaksen yhteistyössä sovittuja.

Kun rakenteet oli saatu valmiiksi nauhoitettiin “oikeita” bassoja ja kitaroita jolloin biisien luonteet alkoivat tulla esiin. Rummut nauhoitettiin näiden demo-kitara&basso versioiden mukaan. Oikeat rummut toivat tietysti oman leimansa. Anders T.:lla on oma studio kotonaan ja on rautainen ammattilainen mitä tulee rumpujen soittamiseen ja nauhoittamiseen. Rummut nostivat taas nämä kappaleet ihan uudelle tasolle. Laulut nauhoitettiin myös Anders T.:n studiolla. Markin tulkinnat viimeistelivät pitkälti nämä kappaleet. Toistaiseksi laulunauhoitukset on ainut kerta kun ollaan koko porukka oltu yhdessä Varoshanin tiimoilla. Tämän jälkeen Matias ja minä viimeisteltiin kitarat ja bassot omissa oloissamme ja minä miksasin koko tuotannon. Loppusilaus oli Teemu Aaltosen tekemä masterointi.

Millainen kokemus bändinne on livenä ja miksi yhtyeenne keikoille kannattaa tulla? Anders B.: Tämä on puhdasta arvailua koska ei olla tällä ryhmällä ennen soitettu yhdessä livenä. Olen nähnyt kaikki muut tyypit Varoshanissa esiintyvän eri kokoonpanoissa ja persoonallisuutta ja lavakarismaa on riittämiin. Uskoisin että Varoshan livekeikka tulee olemaan jotain mitä paikan päällä ollut ei heti unohda.
Uusimman levynne nimi: Varoshan - ...And Then The Rains Came

…And Then The Rains Came (2022)

Avatkaa uuden levynne taustoja. Mikä on toiminut levyn inspiraationa? Anders T.: Uuden levyn inspiraationa on varmasti toiminut kaikki se musa ja soundit mitä ollaan vuosien varrella imeskellty meidän selkärankaamme. Biiseistä voi melkein kuulla kenen inspiraatiot nousee pintaan eri kohdissa pitkin levyä, tuli sitten tietoisesti tai alitajunnasta. Eli levy on sekoitus kaikkia bändin jäseniä, vaikkakin Matias on suurimmaksi osaksi kirjoittanut biisit.

Myös visuaalinen mielikuvitus on tärkeä maistella ja fiilistellä koska sillä on suuri vaikutus loputulokseen. Jollekin tulee myrskyisä meri mieleen, jollekin Jumalan raivo ja jollekin tulee avaruus mieleen, ja niillä väreillä levy on maalattu.

Minkä bändin kanssa lähtisitte kaikkein mieluiten kiertämään maailmaa? Mark H. (vapaasti käännetty englannista): Vaikka yhteisessä kiertueessamme ei olisi mitään järkeä ja toimisimme kuin pieru avaruuspuvussa headlinerin fanikunnassa, valitsisin kiertueen The Mountain Goatsin kanssa. He ovat indie/antifolk-bändi, josta on viimeisen 20 vuoden aikana kehittynyt minulle pakkomielle. En valitsisi The Mountain Goatsia siksi, että saisimme uusia faneja tai voisimme tienata rahaa myymällä paitojamme, vaan siksi, että voisin nähdä heidät joka ilta ja ärsyttää heidän laulajaansa häiritsevillä ja jatkuvilla kysymyksillä hänen kirjoittamista sanoituksistaan.
Jos uudelta levyltä/vanhasta tuotannosta pitäisi suositella kahta biisiä, niin mitkä ne olisivat ja miksi? Mark H. (vapaasti käännetty englannista): The Crow – tämä on kappale, jossa pääsin toteuttamaan suurimman osan lauluvaikutuksistani. Huutoani on aina verrattu Will Haveniin, Refusediin ja Poison the Welliin (aivan mahtavia bändejä), mutta The Crow:ssa esiintyvät puhutut osuudet tuovat mieleeni Standin, joka on yksi kaikkien aikojen suosikkibändeistäni. Stand on Grimsbystä kotoisin oleva hardcore-bändi 90-luvun lopulta. The Crow kuulostaa myös pitkälti kappaleelta, jonka vanha bändini Even Flowers Kill olisi voinut kirjoittaa, joten tämä nostalgiatrippi tekee tästä suosikkikappaleeni levyllä.
Mikä musiikki kolahtaa yhtyeellenne juuri nyt? Anders T.: En lähde tässä vaiheessa mainitsemaan mitään tiettyjä bändejä, mutta väitän että meille kaikille maistuu sekoitus tummaa, tunnelmallista, melodista ja jopa ambientia musaa. Omalla kohdallani huomaan ammentavani paljon mollivoittoisia sävyjä folk genrestä mikä mös vetää meidään musiikkiin päin tietyllä tavalla.

Perusrokki ja tekniset musatyylit ei välttämättä pääse inspiroimaan meitä tässä bändissä. Outo ja pelottava kiinnostaa.

Muita asioita, joita haluatte kertoa yhtyeestänne: Anders T.: Yhteistyö bändijäsenien kesken on ollut saumatonta. Jokainen on hoitanut tonttinsa mallikkaasti ja ideointi on ollut inspiroivaa. Se ei aina ole taattua että näin on, varsinkin kun henkilöt asuvat ympäri maailmaa eikä päästä tapaamaan liian usein.

Ekan session ensimmäiset hetket osoitti positiivista fiilistä, luottamusta ja kunnioitusta toisiamme kohtaan. Silloin tulee semmonen tunne että me voidaan tehdä just mitä meitä huvittaa.

Minkälaiset terveiset haluatte lähettää lukijoille? Anders B.: Toivottavasti levy maistuu. Kunhan pandemiaolot tästä hieman helpottuu niin yritämme saada muutaman livekeikan järjestettyä. Uutta materiaalia saatta olla luvassa jo aika pian. Katsotaan miten asiat järjestyy.
Linkki yhtyeen kotisivulle: http://www.elitbolaget.com/varoshan/
Linkki yhtyeen somekanavalle: https://www.facebook.com/varoshandoom
Linkki yhtyeen musiikkivideoon:
Linkki yhtyeen Spotify, Bandcamp tms. kanavalle: https://open.spotify.com/artist/6e8FwPca6PYcLVYBUzqA1e?si=AUWe76UySn-wS7xH_lrZBA

 

Kuva: Anders Törnqvist

+ artikkelit

Metalliluolan uutistoimitus. Tällä hetkellä uutisia ja tiedotteita julkaisevat Ville Krannila, Pete Alander, Mikko Huuhka ja Joni Renko.