Pohjoismaalaista pimeyttä – Haastattelussa Chamber Of Unlight

Kuva: Jutun yhteydessä mainittu yhtye/artisti/levy-yhtiö/tiedottaja ja/tai sen lähettämä lehdistö- tai promootiokuva tai kuvassa ilmoitettu valokuvaaja
Kuva: Jutun yhteydessä mainittu yhtye/artisti/levy-yhtiö/tiedottaja ja/tai sen lähettämä lehdistö- tai promootiokuva tai kuvassa ilmoitettu valokuvaaja
Mainos:
Saarihelvetti

Kotimainen black metal – yhtye Chamber Of Unlight julkaisi keväällä nimettömän esikoisjulkaisunsa kasettiformaatissa. Viiden raidan EP sai mm. Metalliluolan sekä Imperiumin arvioissa positiivista palautetta. Otimme yhteyttä yhtyeen päävastuulliseen arkkitehtiin Necrosikseen haastattelun merkeissä.


1. Chamber Of Unlight julkaisi juuri debyytti – ep:n. Musiikillisesti liikutaan 90-luvun alun pohjoismaalaisen black metalin juurilla. Miten itse kommentoitte musiikkianne ja vaikutteitanne?

Kyllähän kyseessä on nimenomaan skandinaavinen Black Metal. Itselleni juuri tuo 90-luku on tärkeä ajanjakso, sillä tuolloin tapahtui monenlaista heräämistä. Niin musiikillista kuin hengellistä. Molemmilla osa-alueilla on toki tapahtunut kehitystä, mutta rohkenen sanoa, että samanlaista elämystä en tule enää musiikin saralla kokemaan kun tuolloin. Black Metal oli jotain ennenkuulumatonta, kiehtovaa ja voimakasta. Se vei välittömästi mukanaan ja samalla polulla kuljetaan edelleen. Myös yhteenkuuluvuuden tunne samanhenkisten henkilöiden kanssa oli vahva. Omat vaikutteeni pohjaavat hyvin vahvasti 90-lukuun ja on selvää, että se kuuluu myös musiikissa. Kaikki syntyy hyvin vaivattomasti ja niin sen kuuluukin olla. Sanotaan nyt kuitenkin, että Chamber of Unlight tuo itselleni kaikuja tuolta hienolta aikakaudelta.

2. EP:n kappaleet ovat sävelletty pitkän ajan kuluessa. Mistä kaikki lähti liikkeelle?

Materiaalia on kertynyt vuosien varrella runsaasti ja sitä syntyy jatkuvasti lisää. Nämä EP:n kappaleet ovat muotoutuneet pikkuhiljaa valmiiseen muotoonsa. Vaikka julkaisu tapahtui vasta äskettäin, on materiaali nauhoitettu jo 2012. Koin että suurin tyydytys oli saavutettu saatuani kappaleet taltioitua. Sen jälkeen ne jäivät ikään kuin ”unohduksiin”. Toki niitä on soitettu muutamille ystäville ja tutuille, mutta en kokenut mitenkään pakottavaa tarvetta saada niitä välittömästi julkaistuksi. Alkuvuodesta Molestor Kadotus tokaisi kesken keskustelumme, että hän olisi valmis julkaisemaan kappaleet muidenkin kuultavaksi. Kasetti formaatissa toki. Asia oli sinetöity sillä hetkellä.

3. Julkaisitte EP:nne poikkeuksellisesti vain kasettimuodossa. Onko luvassa myös cd- tai jopa vinyylipainoksia?

En ole miettinyt asiaa sen pidemmälle. Jos kysyntää riittää, niin toki silloin kysyntään on vastattava. Itse olen suuri vinyylin ystävä joten tuo kyseinen formaatti olisi tietysti päällimmäisenä mielessä. Sen verran olen asiaa pohdiskellut, että täyspitkä julkaisu täytyy saada myös LP muotoon.

4. Soundinne on hyvin livemäinen ja perinteinen. Kuinka tärkeäksi nostat soundimaailman ja mitä sanomaa tuotannon keinoin haluat kuuntelijoille välittää?

Mielestäni turhan hiomisen ja ruuvaamisen voi jättää pois Black Metallista. Omasta mielestäni EP:n saundimaailma on selkeä ja tuo mainitsemasi livemäinen ote kuuluu hyvin. Tähän on pyrittykin. Tästä suuri kiitos kuuluu Jari Ypyälle, joka väänsi nupit oikeisiin asentoihin. Liika silottelu vie osan pois musiikin voimasta.5. Tässä vaiheessa on pakko nostaa esille erinomainen ”intro”. Omiin korviin se kuulostaa jonkinasteiselta demonin riivaussessiolta. Kertoisitteko taustoja tähän ja mistä siinä oikein on kysymys?

Kyllä kyseessä on todellakin autenttinen manaus. Alkuperäinen äänite on noin 10 minuutin mittainen ja menee todellakin selkäytimeen. Sanotaan, että pätkässä demonit kiistelevät keskenään jonka lisäksi tallenteessa kuullaan manattavan suusta Juudasta, Neroa, Hitleriä ja itse Luciferia. Helvetin häiritsevää materiaalia se joka tapauksessa on, sen voi sanoa.

6. Black metal luo musiikkina parhaimmillaan hyvin vahvoja henkisiä olotiloja. Kuinka suuresti nämä tulevat esiin itse sävellystyön aikana?

Helpommillaan kappaleen runko syntyy kuin transsissa, hyvin vaivattomasti. Toki jatkotyöstämistä tarvitaan, mutta oikealla hetkellä ja oikeassa tilassa voi syntyä hyvinkin vahvaa materiaalia. Väkisin yrittämällä ei synny kuin paskaa… Itse en kykene tekemään musiikkia sillä mentaliteetilla, että nyt tehdään tässä pari biisiä valmiiksi. Kyllä se vaatii sen oman hetkensä ja vaivattomuuden. Sanoitusten kirjoittamisessa tämä tulee esiin vielä selkeämmin. Oikeassa mielentilassa ajatuksenvirran saa purettua paperille lähes sitä tajuamatta.

7. Kuinka suureen osaan nostat kappaleiden lyriikat? Mistä kappaleiden sanoitukset kertovat?

Black Metalliin kuuluu Satanistinen sanoma ja maailmankatsomus. Muuten se on vain metallimusiikkia. Chamber of Unlightin lyriikat ovat omaa ylistystäni Luciferille. Nämä lyriikat syntyvät nimenomaan aiemmin mainitsemassani vapautuneessa ja jopa transsimaisessa olotilassa, ajatuksenvirran valuessa paperille. Kirjoittamisessa on monesti myös jotain hyvin rauhoittavaa.

8. Ihmisiä on kautta aikojen kiinnostanut pahuus ja selittättömät voimat. Minkälainen on oma maailmankatsomuksesi ja miten black metal siihen vaikuttaa?

Black Metal on keino kanavoida tuota kahlitsematonta energiaa, jonka läsnäolon tunnen vahvana. Vuosien saatossa ajatusmaailmani on jalostunut ja kaoottistenkin vaiheiden jälkeen olen löytänyt oman polkuni, jolla tunnen oloni tasapainoiseksi ja vahvaksi. Etsimällä löytää… Pahuus ja selittämättömät voimat kiehtovat ihmistä juuri sen takia, että he tiedostavat niiden olemassaolon mutta eivät uskalla katsoa verhon taakse.

9. 90-luvun taitteessa black metal vaikutti musiikkinsa lisäksi myös salaperäisyydellään. Mustavalkoiset ja hämyiset kuvat yhtyeistä loivat vahvoja mielikuvia. Missä on tämä mystiikka nykyisin?

Mystiikka ei ole sinänsä kadonnut mihinkään, mutta internet ja sosiaalinen media katkaisevat siltä terävimmän kärjen. Nykyään on liian helppoa selvittää henkilöt musiikin taustalla ja saada haltuunsa sekunneissa koko tuotanto. Täytyy sanoa, että kaipaan 90 – luvulta juuri sitä uusien bändien löytämisen maagista tunnetta ja toki nuo mainitsemasi hämyisät bändikuvat olivat luomassa oman vireensä siihen fiilikseen. Onhan se myös hyvin ikäsidonnainen juttu, tietysti vahvimmat muistot liittyvät juuri tuohon musiikillisen murroksen ajankohtaan. Voi olla tyytyväinen että sai elää nuo hienot hetket ja ettei juuri tuo mystiikan verho auennut välittömästi. Sama meininki on meneillään tänäkin päivänä, mutta tieto leviää nopeammin. Black Metalin henki ei ole kadonnut mihinkään.

10. Minkälaiset jatkosuunnittelmat yhtyeellä on? Uutta musiikkia tai kenties live-esiintymisiä?

Uusi julkaisu on suunnitteilla. Aikataulu saattaa tosin olla jälleen osastoa joustava, mutta täyspitkän verran materiaalia olisi helposti kasassa. Live-esiintymiset eivät ole millään lailla poissuljettu ajatus, mutta katsotaan mihin suuntaan asiat lähtevät etenemään.

11. Viimeiset sanat?

Ad maiorem Satanae gloriam

https://www.facebook.com/chamberofunlight/
Osta Chamber of Unlight-EP tästä. 

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän