Haastattelu: Attila Csihar (Mayhem)

Kuva: Jutun yhteydessä mainittu yhtye/artisti/levy-yhtiö/tiedottaja ja/tai sen lähettämä lehdistö- tai promootiokuva tai kuvassa ilmoitettu valokuvaaja.

mayhem_logo

 

Hei ja tervetuloa Suomeen ja Nummirockiin. Onko tämä ensimmäinen kertasi Nummirockissa?

– Luulen niin. Olen saattanut olla täällä toisen bändini “Sunn”:in kanssa. Luulen kuitenkin, että se oli toinen tapahtuma silloin.

#mayhem #attila #attilacsihar #nummirock #norway #blackmetal @thetruemayhem #demysteriisdomsathanas

Toivottavasti matka tänne sujui mukavasti?

– Kyllä, täällä on hyvin eksoottista! On mukava olla Suomessa. Täällä on mukavia ihmisiä ja hieno yleisö. Myös luonto on täällä mielenkiintoinen. Ajattelin, että kokeilen pääsisinkö käymään järvellä ennen iltaa. Nykyään haluan yleensä ennen keikkaa koota vähän ajatuksiani ja se voisi olla hyvä paikka.

Millaiset odotukset sinulla on illan keikalle?

– Kuulin, että tämä on iso ja tärkeä metallifestari Suomessa, joten minulla on oikein hyvät fiilikset. Meillä on erityinen show tänään, koska aiomme esittää koko “De Mysteriis Dom Sathanas” -albumin. Se on vähän tunnetumpi levy, joten se saattaa olla helpommin lähestyttävä myös muille kuin Mayhem-faneille. Toivon, että kaikki menee hyvin ja me soitamme hyvin.

Ainakin meidän pitäisi! (Nauraa)

Faneille tämä on varmasti ikimuistoinen kokemus. Mitä levyn esittäminen merkitsee bändille ja uskotko että sillä on erityinen merkitys esiintymisessä?

– Olemme aina halunneet soittaa tämän levyn keikalla, mutta jotenkin siihen ei ole aiemmin ollut oikeaa kokoonpanoa tai aikaa ja paikkaa. Nyt tuntui siltä, että olemme riittävän vakiintunut bändinä. Levyn ilmestymisestä on myös niin pitkä aika, oikeastaan kokonainen kuuntelijoiden sukupolvi. Tämän levyn kanssahan olisi pitänyt tehdä kiertue joskus 94-95. Olisimme voineet odottaa jotain tulevaa vuosijuhlaakin, mutta tuntui että sen aika on nyt joten päätimme tehdä sen. Halusimme olla faneillemme mieliksi ja ihmiset kuulevat näitä biisejä mielellään. Me olemme Mayhem, ei meillä oikeastaan ole mitään konkreettista suunnitelmaa, me vain seuraamme unelmiamme ja fiilistämme.

Olemme soittaneet setin nyt kolmesti, ja yleisö on vaikuttanut tyytyväisiltä. Olemme itse myös tyytyväisiä ja tätä levyä on hauska soittaa. Tämä on myös hyvin tunteisiin käyvä albumi ja on erilainen haaste luoda sille sopiva ilmapiiri, varsinkin minulle. Joka kerralla kutsun mukaan osallistumaan niiden henget, jotka ovat poistuneet keskuudestamme ja ovat olleet osana tätä. Tavallaan se on ikään kuin lahja myös heille.

mayhem

Tuoko levyn esittäminen livenä bändille erityistä energiaa?

– Kyllä, totta kai. Meille kolmelle, jotka olimme bändissä siihen aikaan, se on hyvin emotionaalinen kokemus. Myös toiset saavat levyn tunnelmasta hyvin kiinni, se on meille kaikille hyvin tärkeä levy. Minusta sen soittaminen on kunnia meille kaikille. Minusta tuntuu, että se tuo meidät myös entistä paremmin yhteen. 

Palataan ajassa taaksepäin aina De Mysteriis Dom Sathanaksen nauhoituksiin. Minkälaiset olosuhteet bändillä olivat ja miltä sinusta tuntui tulla ulkopuolisena Deadin seuraajaksi vastaamaan yhtyeen vokaaleista?

– Se oli hyvin mielenkiintoista. Siihen aikaan Mayhem ei ollut kovin iso juttu ja koko skene oli paljon pienempi. Mayhem oli hyvin aktiivinen bändi, kun he ehdottivat että liittyisin siihen. He pitivät aikaisemmasta bändistäni “Tormentor”ista. Pidin heidän aikaisemmasta materiaalistaan ja minusta De Mysteriis Dom Sathanaksen biisit olivat mielenkiintoisia. Niissä oli uusia ajatuksia ja visioita, ne olivat siihen aikaan melko futuristisia. En oikeastaan voinut sanoa ei.

Levyllä on synkkä ja ahdistava tunnelma mikä korostuu vokaalisuorituksissasi. Kuinka vaikeaa livenä päästä samankaltaiseen henkiseen olotilaan vokaalien osalta?

-Se riippuu paljon hetkestä. Mutta muistan levy tekemisen ja sen tunnelman. Vaikka me emme kaikki enää ole läsnä, koitan päästä samaan tunnelmaan kuin levyä tehdessä. Minusta me soitamme sitä nyt oikealla tavalla. Se on hyvin salaperäinen, synkkä ja hieman teatraalinenkin levy. Tietysti asiat ovat muuttuneet, koska levyn tekemisestä on yli kaksikymmentä vuotta, joten aivan samanlaista se ei ole. Keskityn kuitenkin vahvasti muistoihini levyn tekemisestä.

@thetruemayhem #attila #mayhem #nummirock #attilacsihar #blackmetal #norway @krogonen

Olisitko uskonut 90-luvun alussa että De Mysteriis Dom Sathanas nousee yhdeksi black metallin merkkiteoksista?

– Levylle oli paljon odotuksia jo sen ilmestyessä ja myös me itse pidimme sitä tärkeänä levynä. Mutta emme kuitenkaan uskoneet siitä tulevan näin isoa juttua.

Teiltä ilmestyi vuonna 2014 albumi “Esoteric Warfare”. Kuinka suuresti itse näet Euronymouksen vaikutuksen kappaleiden sävellyksissä?

– Kitaristimme Teloch, joka kirjoitti albumin, oli nuorempana kova Eyronymoksen ihailija. Tehdessämme levyä emme halunneet palata alkuun, vaan jatkaa eteenpäin siitä mihin jäimme edellisellä albumillamme “Ordo Ad Chao”:lla. Jollain tavalla Teloch onnistui kuitenkin tuomaan myös sen aikaisemman mysteerisen tunnelman uudelle levylle. Levyllä on muutamia melodioita, joissa tunnen sen vahvasti. Hän onnistui yhdistämään uutta ja vanhaa. Olen tyytyväinen tähän levyyn, luulen että suurin osa faneistammekin on. Levylle oli kovat odotukset ja se oli Telochille vaativa tehtävä. Olemme soittaneet sitä livenä vähän, ehkä jonain päivänä soitamme sitä enemmän kiertueella. Nyt teemme tätä, ehkä jonain päivänä teemme sitä. Meillä on aina vähän kaoottista. Se on tavallaan meidän tavaramerkkimme.

 

Mitä Mayhem ja black metal merkitsevät sinulle? Onko mielipiteesi vahvistuneet iän tuoman kokemuksen myötä?

– Black metal on elämääni. Olen soittanut bändeissä vuodesta ‘86 ja se oli jo silloin oikeastaan black metalia ja trashia. Myös Mayhem on ollut osa elämääni jo pitkään. Se on osa sieluani. Ainahan tämä sekä ottaa että antaa eikä aina ole helppoa.

Tietysti asiat muuttuvat ajan myötä, me kasvamme ja vanhenemme, aika kuluu. Opimme uutta koko ajan. Se on minusta tärkeää. Harjoittelen ja opiskelen minulle tärkeitä asioita, kuten musiikkia ja filosofiaa.

Mitä tahansa ihmiset puhuvatkin Mayhemista ja siitä miten olemme esimerkiksi haastaneet uskontoja, minusta se on hyvä asia. Maailmassa on yhä sotia, jotka perustuvat Raamatun tulkintaan ja muihin tuhansia vuosia vanhoihin, vanhentuneisiin näkemyksiin. Ihmisiä manipuloidaan yhä näillä samoilla asioilla. Mielestäni on hyvä, että tartumme näihin asioihin ja osoitamme niitä maailmalle. Tiedän että musiikkimme ja filosofiamme on välillä outoa ja äärimmäistä. Oikeastaan  kyse on pelkojen kohtaamisesta, joilla uskonnot meitä hallitsevat. Ei niinkään moraalin vaan pelkojen murtamisesta. Luulen, että siksi ihmiset pitävät Mayhemista ja siksi Mayhem on yhä olemassa.

rMayhem8

Mayhem esiintyi Maniacin kanssa Sweden Rockissa. Mitä mieltä olet siitä?

– Minusta se oli hyvä asia. Olemme joillain keikoilla esiintyneet yhdessä aikaisemminkin. Hän on vanha ystävä ja yhä osa “perhettä”. Keikkabuukkausten kanssa sattui myös virhe, koska olin samaan aikaan kiertueella toisen bändini “Sunn”:in kanssa eikä niiden keikkojen peruminen ollut mitenkään mahdollista. Maniacin astuminen kuvioon oli tavallaan ratkaisu myös tähän ongelmaan. Keikoilla käy nykyään myös uusi sukupolvi ja heille on hyvä nähdä hänen esiintyvän. Kovin moni bändi ei pysty vastaavaan, Mayhem on siinäkin mielessä hyvin erityinen.

Mitkä ovat Mayhemin tulevaisuuden suunnitelmat. Onko uutta albumia suunnitteilla?

– Kyllä me aiomme tehdä uuden levyn, mahdollisesti ensi vuonna. Meillä on joitain ideoita, mutta emme ota paineita asiasta. Se tulee todennäköisesti olemaan taas hyvin erilainen albumi, siinä mielessä aiomme pysyä linjassamme. Järjestämme pieniä yllätyksiä.

Emme tule tästä yhtään nuoremmaksi, saa nähdä miten pitkälle vielä pääsemme. Hellhammeria meidän kyllä täytyy yhäkin pyytää yleensä hidastamaan tahtia, ettei kaikkia biisejä tarvitse vetää tuplanopeudella. Muutenkin bändissä on mahtavia tyyppejä.

Siirrytään black metallista jalkapalloon ja Unkarin menestykseen EM-kisoissa. Oletko seurannut kotimaasi hienoja otteita jalkapalloareenalla?

– En juurikaan seuraa jalkapalloa, mutta onhan se hienoa. Tulin juuri Unkariin kiertueelta ja juhlivia ihmisiä oli kaikkialla. Ajattelin, että “WOW, sehän on vain peli!”. Ihmisten pitäisi olla niin innostuneita asioista, joilla on oikeasti merkitystä! Mutta oli mahtava nähdä kansakunta niin yhtenäisenä ja hyvällä tuulella. Yleensä unkarilaiset ovat jakautuneet kahdelle puolelle, jotka riitelevät keskenään.

Metalliluola kiittää mielenkiintoisesta haastattelusta ja toivottaa hienoa keikkaa. Minkälaisia terveisiä haluaisit lopuksi lähettää faneillenne?

– Rakastan Suomea ja olette helvetin mahtavia. Kiitos tuestanne! Jatkakaa samaan malliin! Olen iloinen siitä, että olen täällä. Tänne on aina mukava tulla kaikkien kolmen bändini kanssa, tietysti Mayhemin, mutta myös Sunn:in ja uuden bändini Sinsaenumin kanssa. Cheers!

Toimittaja: Raisa Krogerus. Haastattelu tehty Nummirockissa 06/2016
Valokuvat: Raisa Krogerus (c)Metalliluola sekä Mayhem.
Raisa

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here