Olutarvio: Pyynikin Diablo Thorium Black Stout

Kalajoelta lähtöisin oleva, mutta sittemmin tamperelaistunut metallirykmentti Diablo on tehnyt uuden yhteistyöoluen useasti palkitun Pyynikin Käsityöläispanimon kanssa. Noin vuosi sitten yhteistyö poiki Corium Black nimisen 4,5% stoutin ja nyt panoksia on kovennettu ja sammioista puskettu ulos kaksi tilavuusprosenttia vahvempi Thorium Black. Olut on tehty yhtyeen 20-vuotista taivalta juhlistamaan ja on tarjolla ainakin tulevilla keikoilla:

3.2. Tanssisali Lutakko Jyväskylä
4.2. Kulttuurikuppila Brummi, Rauma
10.2. Hevimesta ,Oulu
11.2. Rytmikorjaamo Seinäjoki
17.2. Ravintola Kerubi Joensuu
18.2. Tavastia Helsinki
24.2. Bar Kino Pori
25.2. Mari´s coffee Anjala

Pyynikin Käsityöläispanimosta kerrotaan oluen olevan mustaakin mustempi ja humaloinniltaan vivahteikas sekoitus jaloa keskieurooppalaista katkeroa ja amerikkalaista sitrusta.

Mustanpuhuvaa, valoa vasten aavistuksen colan sävyistä olutta, jonka ylle rakentuu tiivis mokkavivahteinen vaahto. Tuoksussa on mustaa ja voimakasta tunnelmaa – paahteisuutta, kahvipapuisuutta, kaakaota ja hieman tupakkaa sekä savuisuutta. Oluen kannattaa antaa kunnolla lämmetä ennen korkkaamista, siten aromit tulevat parhaiten esiin. Maku on myös vahvan kahvipapuinen, paahteisen maltainen sekä aavistuksen nuotiosavuinen. Myös konvehtimaista suklaisuutta voi löytää. Suullisen loppupuolella esiin nouseva humalien katkeruus on varsin tiukasti pureva ja johdattelee nauttijan noitapillimäisen lakritsaiseen ja hivenen suolaiseen lopetukseen, jossa on kevyesti sitä sitrusmaista amerikan humalaakin. Kokonaisuutena toimiva, kuivahko ja kahvinen stout, jonka vahvat maut tuskin jättävät suomalaista metallikansaa kylmäksi. Peruslageriin tottuneelle makusinfonian tuottama alkushokki voi olla melkoinen, mutta se riski kannattaa ottaa, sillä olut on taatusti kokemisen arvoinen. Pyynikki on jo aiemmin todistanut osaavansa tummien oluiden tekemisen taidon, eikä tämä tee poikkeusta linjaan. Laadukasta ja vivahteikasta kamaa, jossa on riittävästi koukkuja – aivan siis kuten bändin musakin.

”Runsasmakuinen stout”

ARVOSANA: 8½

Panimo: Pyynikin Käsityöläispanimo, Tampere
Oluttyyli: Stout
Alkoholipitoisuus: 6,5%
Saatavuus: Diablon keikat & olutravintolat rajoitetusti (arvioitu pullo saatu panimolta)

TEKSI: HARRI METSÄJOKI – Reittausblogi

Metalliluola tekee yhteistyötä oluiden osalta raumalaisen Harri Metsäjoen kanssa. Harri on olutharrastaja, joka on harrastanut vuodesta 2008 alkaen. Vuonna 2009 mukaan astuivat olutarviointi ja laajempi syventyminen oluen valmistukseen, sekä historiaan. Lempioluttyylejä ovat Imperial Stout, India Pale Ale, Barley Wine ja luostarioluet, joita myös keräilee kellariin ikäännytystarkoituksella (poislukien India Pale Alet, jotka nauttii mahdollisimman tuoreena). Valittiin vuoden olutarvioijaksi vuosina 2010, 2011, 2012 ja 2013 Olutopas.info -verkkoyhteisön avoimella yleisöäänestyksellä.

Kuvat: Diablo – kuva: Pyynikin Käsityöläispainimo
Olutkuva: Harri Metsäjoki

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here