Legendaarisen death metallin kummisedän Chuck Schuldinerin kuolemasta on vierähtänyt jo 20 vuotta. Artistin aikanaan viimeiseksi julkaistuksi työksi jäi tämä tuolloin vielä Deathin sivuprojektina tunnetun Control Deniedin ensimmäinen ja ainoa albumi ”The Fragile Art Of Existence”.
Chuck alkoi valmistella levyä jo vuonna 1996 ja demot saatiin nopeaan tahtiin aikaiseksi useista kappaleista. Schuldiner päätti kuitenkin välissä tehdä vielä yhden Death-albumin, joten Control Deniedin uudelleen aktivoitumista saatiin odotella vuoteen 1999 saakka. Joitain demotuista biiseistä päätyi Deathin viimeiselle julkaisulle ”The Sound Of Perseverance,” osan odotellessa parempia aikoja ja Deathin kiertueen päättymistä.
Alkuperäisillä demoilla olivat soittaneet Scott Clendenin ja Chris Williams, mutta lopulliselle levylle tulivat mukaan Deathissa musisoineet basisti Steve DiGiorgio ja rumpali Richard Christy. Myös ”The Sound Of Perseverancella” hienoa työtä tehnyt kakkoskitaristi Shannon Hamm oli edelleen mukana. Schuldiner vetäytyi laulajan hommista Control Deniedin yhteydessä ja Pharaohissa pitkän uran myöhemmin tehnyt Tim Aymar otti työn vastuulleen. Alkuperäisillä demoilla oli kuultu usean eri bändin jäsenen lauluyrityksiä.
”The Fragile Art Of Existence” ei ole death metal- julkaisu, vain muutama hyvin lyhyt hetki ja luonnollisesti Chuckin tunnistettava kitaransoitto sekä soundi viittaavat genreen. Levyn sisältöä voisi kuvailla progressiiviseksi thrash metalliksi tai progressiiviseksi voimametalliksi, mutta kaikki kappaleet eivät täytä näitä tunnusmerkkejä. Musiikki on luonut oman maailmansa ja tyylisuuntansa.
Sävellykset ovat teknisesti erittäin taitavia ja loistava tuotanto pitää fanin tuolin reunalla läpi koko 50 minuutin kuuntelukokemuksen. Tasaisesta materiaalista voidaan poimia joitain erityisen vakuuttavia huippuhetkiä. Kärjessä on levyn nimibiisi, joka nousee progressiivisen metallin eeppiseksi mestariteokseksi. ”Expect The Unexpected” puolestaan alkaa hyvin Megadethin huippuvuosien tyylisellä riffittelyllä ja avauskappale ”Consumed” sekä ”Cut Down” liikkuvat Queensrÿchen tunnelmallisissa maisemissa. Levyltä löytää myös selvästi Schuldinerin suuren inspiraation Watchtowerin progeheavyn vaikutuksen. Seuraavassa hetkessä vaihdetaan taas suuntaa. Control Denied on määritellyt oman muottinsa ja lopuksi on hyväksyttävä kokonaisuus yksinkertaisesti hevialbumiksi.
Schuldiner itse ei halunnut laulaa levyllä, koska ei omien sanojensa mukaan olisi pystynyt tulkitsemaan kappaleita niin kuin ne piti esittää. Aymar oli oikea mies tähän hommaan. Hänen vokaalinsa siivittävät musiikin jälleen uudelle tasolle. Miehen saman aikaisesti tiukka ja melodinen laulu tukee musiikillista kokonaisuutta mainiosti, sovitukset ovat hitsautuneet viisihenkiseltä yhtyeeltä todella saumattomasti yhteen. ”The Fragile Art Of Existence” sisältää loistavia musiikillisia taidonnäytteitä kaikilta soittajilta erikseen ja ennen kaikkea yhdessä. Tällä vuoden 2010 uudelleen julkaisulla tarjoillaan kokonainen bonuslevy pääasiassa demoversioita varsinaisen levyn kappaleista. Biisit ovat osittain instrumentaaleja ja joissain kuullaan enemmän Chuckin laulua. Nämä ovat lähinnä kuriositeetteja päähuomion pysyessä varsinaisessa albumissa.
Kukaan ei tiedä, millaiseen menestykseen ja suosioon Chuck Schuldiner olisi yltänyt, mikäli kuolema ei olisi miestä liian aikaisin korjannut. Ennusmerkit Control Deniedin myötä olivat joka tapauksessa enemmän kuin lupaavat ja selvää on, että Schuldiner oli Control Deniedilla edellä aikaansa. Toista levyä ”When Man And Machine Collide” ehdittiin valmistella ennen Chuckin kuolemaa, ja aika ajoin sen viimeistelystä sekä valmiiksi saattamisesta on annettu erinäisiä lausuntoja. Viimeisimpien tietojen mukaan perikunta ei edes menneen muusikon toiveiden mukaisesti anna lupaa julkaista keskeneräistä materiaalia. Näin ollen Chuck Schuldinerin musiikillisen tarinan sulkeutumisen osalta ja huippumuusikon muiston kunniaksi kannattaa jokaisen asiaan vihkiytyneen pyöräyttää tämä hieno ”The Fragile Art Of Existence” vielä kertaalleen läpi. R.I.P. Chuck.
9/10
Ville Krannila
CD1
1.Consumed
2.Breaking The Broken
3.Expect The Unexpected
4.What If…?
5.When The Link Becomes Missing
6.Believe
7.Cut Down
8.The Fragile Art Of Existence
CD2
1.Consumed
2.When The Link Becomes Missing
3.The Fragile Art Of Existence (1999 Demo)
4.Breaking The Broken (1999 Demo)
5.Breaking The Broken (1999 Demo w/ Chuck Schuldiner on vocals)
6.Believe (1997 Demo)
7.What If…? (1997 Demo)
8.Cut Down (1997 Demo)
9.Tune Of Evil (Comedy Demo)
Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.