”Sacrebleu!” huudahti ranskalaispappi kun huomasi kirkkonsa palaneen. Tulitikkua raapaisemassa ovat hyvinkin voineet olla vuonna 2011 perustetun Black Marchin rytmiryhmä debyyttipitkäsoittonsa jälkimainingeissa. Ranskalaisyhtyeen toukokuun loppupuolella julkaistu ”Praeludium Exterminii” tarjoilee anarkistista black metallia laajemmassa määrin kuin mitä ensi-EP ”Oderint Dum Metuanilla” vuonna 2014.

Vallankumoushenkinen, marssiaskelten tahdittama sinfoniaintro lähettää matkaan ”Our Blessed, Empty Sheltersin” suoraviivaisen black metal – paahdon ja levylle leimallinen aggressiivisen musta ilmapiiri on valmis. Vaikka avausvedossa jo tutuksi tulevat hc-, grind- ja punk-riffit ovat isossa osassa läpi levyn, päällimmäisenä mielikuvana säilyy poltettujen kirkkojen rauniot ja niistä kuuluvat itkuiset tuskahuudot.

”Stronghold of Chaos” lähtee rytmikkäällä riffittelyllä ja ottaa ajoittain varsin kuolohenkistä otetta, saaden veren adrenaliinipitoisuuden mukavasti nousemaan. Levyn edetessä hc/grind-vaikutteet nousevat suurempaan rooliin, muistuttaen Rotten Soundin tai The Secretin edesottamuksia, säilyttäen melodisin sävyin myös black-henkisyyttä Dissectionin nimeen. Aggressiivisuuden katkaisemiseksi yhtye tarjoilee myös ”Theriacin” lopuksi tunnelmallisen ja aaltoilevan pianomelodioinnin ja ainakin allekirjoittaneelle se maistuu ikään kuin hengähdystaukona ennen kursailemattoman ”From the Flame Will Come Salvationin” alkamista.

EP:llä päivänvalonsa jo nähnyt ”Oderint Dum Metuan” aloittaa loppulevyn turpaanveto-medleyn, joka viimeistään saa hakeutumaan läheisen nakkikopin jonoon kärhämöimään, jos jostakin syystä levyn alkupuolisko ei ole vielä sinne saanut hakeutumaan. Silmäkulmien alta kyräillään hetki pianointerludella, kunnes taas alkavat luumut sinertämään niin kauan kun kanssataistelijassa vielä jonkin sortin henki pihisee.

Black Marchin ”Praeludium Exterminii” on ollut kaikin puolin piristävän suoraviivainen ja musta annos moneen kertaan pureskeltavaksi. Levyn aggressiivisuus pitää otteessaan, isolta osin naisvokalistin mainion ärjynnän ansiota, mutta myös itse rumputulituksen tukema musiikillinen tarjonta on soundillisestikin pätevää materiaalia. Vaikka monet riffit ovat jo moneen kertaan soitettuja ja biisien sisällä tunnelma vaihtuu ajoittain hieman liiankin kanssa, on ” Praeludium Exterminii ” kokonaisuutena tutustumisen arvoinen paketti.

8½ /10

Tore Pedersen

Black March Facebookissa


01. Praefatio
02. Our Blessed, Empty Shelters
03. Strongholds of Chaos
04. Theriac
05. From the Flame Will Come Salvation
06. Oderint Dum Metuant
07. Interlude
08. XIII
09. As the Dark Fills the Hollow
10. Ô Messiah! Judge Our Wrath

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here