Behemoth – Messe Noire CD/DVD (2018)

Adam Darskin eli Nergalin kipparoima Behemoth palaa estradeille live-spektaakkelin muodossa. Menestykseksi noussut “The Satanist”-levy siivitti yhtyeen erikoiskiertueelle esittämään albumia kokonaisuudessaan. Tämä oli hyvä ratkaisu, sillä “The Satanist” on ehkä yhtyeen kypsin, intohimoisin ja taidokkain levy koskaan ja olisi ollut jopa turhauttavaa odotella esimerkiksi levyn kymmenvuotisjuhlakiertuetta. Leukemian selättänyt laulaja ja Puolan uskonnollisen äärikonservatiivien kynsiin joutunut bändi tahkosi kaiken angstin albumilleen, joka toimii saatanallisen hyvin levyllä ja livenä lavalla.

Metalliluolan arviossa Behemoth: Messe Noire

“Messe Noire” -nimeä kantava kokonaisuus tarjoaa montaa eri painosta ja versiota, mutta perussettiin kuuluu Varsovan Progresjassa taltioitu CD sekä DVD “Live Satanist”. Lisäksi mukana on DVD-keikka “Live Assault” Official Bootleg” Brutal Assault -festivaaleilta Tšekeistä. Viimeisenä naulana arkkuun mukana on “The Satanist: Cinematic Archive”, joka kattaa bändin musiikkivideoita “The Satanist” -levyltä.

Behemoth on väläytellyt myös uuden albumin mahdollisuutta ja sitä odotellessa “Messe Noire” on täyttämässä edellisen levyn jättämää tyhjiötä.

Materiaalia riittää siis tyydyttämään ekstremismistä ja satanistista nälkää, vaikkakaan kovin suurta laadullista tai visuaalista eroa dvd-keikkojen välillä ei ole. Klubikeikan intiimimpi tunnelma välittyy vain hieman paremmin, kuin festarisetillä. Kuvanlaadun ollessa synkkääkin synkempi ja ohjaustyön keskittyessä enemmän bändiin, kuin yleisöön ei suurta pesäeroa keikkojen välille saa. Tosin mahdollinen kirkkaassa auringonpaisteessa paahdettu keikka ei myöskään iskostuisi “The Satanist” -levyn äärimmäiseen aktiin kovinkaan mairittelevasti.

Festarisetin ollessa luonnollisesti aikataulusyistä lyhyempi tarjoaa klubikeikka upeat bonusvedot “Pure Evil and Hate”, “At the Left Hand Av God” ja “Slaves Shall Serve”. Kummallakin keikalla on mukana myös klassikko “Conquer All” ja tautisen kova “Chant For Ezkation 2000” Satanica -levyltä.

“The Satanist”-levyn kiertue osui onneksi kohdalleni Tuska-festivaaleilla, joten olen saanut kokea Behemothin vihan myös livenä. Tätä oli hyvä peilata kumpaakin dvd-keikkaa katsellessani. Nergalin omistautuminen omaan musiikkiin ja antaumuksellinen paatos kitaran varressa on jylhää seurattavaa. Varsovaan Barberian Academy & Barber Shop -nimisen parturiliikkeenkin perustanut keulakuva on karismaattinen ja omistautuva esiintyjä. Orion (basso) ja Seth (kitara) ottavat keikoilla myös lauluvastuuta ja kolmikon keskinäinen työskentely toimii moitteetta. Infernon rumputyöskentely on vaivatonta ja mies tuntuu paikoin jopa varastavan shown taidoillaan.

Levyn helmet “Blow Your Trumpets Gabriel”, “Ora Pro Nobis Lucifer”, ”O Father O Satan O Sun” ja jyrisevä “The Satanist” viettelevät lavalla vastustamattomasti, kuin seireeni merimiehiä.

Behemoth otti “The Satanist” levyllään aimo harppauksen eteenpäin myös estetiikassaan, joka näkyy levyn kansitaiteen lisäksi bändin musiikkivideoissa ja lava-arkkitehtuurissa.

Denis Forkas on pestattu myös “Messe Noire”-levyn kansitaiteen tekijäksi ja jälki on jälleen loistavaa. Denisin teos “The Hanged Man/Gift of Prometheus” iskostuu “Messe Noiren” kansikuvaksi hyvin ja kuvastaa ikään kuin ikonoklasmin uhriksi joutuneena Behemothin ajamaa ideologiaa. Bookletin kuvamaailma ja esoteerinen henki väijyy katsojaansa ja muistuttaa, että digitaalisenkin musiikin aikakautena fyysisiin tuotteisiin panostaminen tuo bändin brändille lisäarvoa.  

“The Satanist” -levyn tarpeesta siinnyt “Messe Noire” on show, kokemus ja käsikirjoitettu synkän metallin spektaakkeli, jonka ei pitäisi jättää etenkään bändin faneja kylmäksi. Lääkärin määräyksestä älä kuitenkaan järsi koko pakettia kerralla, vaan etene pala kerrallaan kohti kliimaksia.

8½/10

Pete Alander

CD:
1. Blow Your Trumpets Gabriel
2. Furor Divinus
3. Messe Noire
4. Ora pro Nobis Lucifer
5. Amen
6. The Satanist
7. Ben Sahar
8. In the Absence ov Light
9. O Father O Satan O Sun!

DVD Live Satanist:
1. Blow Your Trumpets Gabriel
2. Furor Divinus
3. Messe Noire
4. Ora Pro Nobis Lucifer
5. Amen
6. The Satanist
7. Ben Sahar
8. In The Absence Ov Light
9. O Father O Satan O Sun!
10. Ov Fire And The Void
11. Conquer All
12. Pure Evil And Hate
13. At The Left Hand Ov God
14. Slaves Shall Serve
15. Chant For Ezkaton 2000

DVD: Live Assault (Brutal Assault 2016):
1. Blow Your Trumpets Gabriel
2. Furor Divinus
3. Messe Noire
4. Ora Pro Nobis Lucifer
5. Amen
6. The Satanist
7. Ben Sahar
8. In The Absence Ov Light
9. O Father O Satan O Sun!
10. Ov Fire And The Void
11. Conquer All
12. Chant For Ezkaton 2000

The Satanist: Cinematic Archive:
1. Blow Your Trumpets Gabriel
2. Messe Noire
3. Ora Pro Nobis Lucifer
4. The Satanist
5. Ben Sahar
6. O Father O Satan O Sun!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here