Acherontas – Faustian Ethos (2018)

Vuonna 2007 perustettu kreikkalainen black metal -yhtye Acherontas on jälleen asian äärellä. Hyvää julkaisutahtia ja rituaalinomaisia paholaisen säveliä edustava yhtye on saavuttanut jo seitsemännen albuminsa. Viime vuonna julkaistu ”Amarta अमर्त” väläytteli jo merkkejä täysiosumasta ja onkin pyörinyt ilmestymisensä jälkeen tasaisesti allekirjoittaneen soittimessa. Nyt käsissämme on vuoden 2018 kenties paras black metal – julkaisu.

”Faustian Ethos” jatkaa hyvinkin samoilla linjoilla kuin yhtyeen edellinen levytys. Bändin omaleimainen tyyli sovittaa yhteen kierot kitarariffit, loitsunomaiset kuiskaukset, ritaalimaiset saarnat kuin myös demoniset korinat ovat äärimmäisen kiehtovaa kuultavaa. Vaikka 50 minuuttinen albumi kumartaa tunnelmansa puolesta vahvasti 90-luvulle, niin soundit ovat hyvällä tavalla tuotu nykypäivän standardeja vastaavaksi. Vahvat melodiat viiltävät alitajuntaa siinä missä nopeampi tykitys tuntuu vatsanpohjassa asti.

Acherontasin musiikillisia vertauskuvia voi hakea Nightbringeristä, Akhlysista sekä Thy Darkened Shadesta. Yhtyeen vahvuus piilee etenkin asiallisesti nimetyn V. Priestin vahvassa tulkinnassa. Miehen valittavat vaikerrukset ja puheosuudet tuovat perinteiseen rääkymisen taianomaista kosketuspintaa. Tästä erinomaisen osoitus on nimibiisi ”Faustian Ethos”. Ei siinä etteikö ”Sorcery And the Apeiroin”, ”The Old Tree and the Wise Man”,  ”Decline Of the West -O Lereas Kai O Tafos” tai albumin muutkaan monumentaaliset kappaleet ravistelisi omaa maailmankatsomusta. Levyn parissa aika pysähtyy ja musiikki tekee tehtävänsä.

On hienoa huomata, että Kreikasta tulee erittäin hyvää black metalia. Polttava aurinko, maan talousongelmat ja rikas historia ajavat muusikkoja maan alle pimeyteen tekemään loitsujaan. Juuri tämä Acherontasinkin edustama rituaalimainen ja moni-ilmeinen musiikin tutkiskelu tuo black metalin vanhaa mystista ilmapiiriä nykypäivään. Vaikka levyn kappaleet ovat pitkiä, niin ammattitaitoinen sovitustyö pitää huolen siitä, että ”Faustian Ethos” ei käy puuduttamaan. Ehdottomasti vuoden parhaimpia albumeita.

9 / 10

Juha Karvonen

1. Τhe Fall of the First Pillar
2. Sorcery and the Apeiron
3. Aeonic Alchemy (Act i)
4. Faustian Ethos
5. The Old Tree and the Wise Man
6. The Alchemists of the Radiant Sepulchre (Act ii)
7. Decline of the West (O  Ιερεας και ο Ταφος)
8. Vita Nuova

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here