Shereign ja Dark Sarah saapuivat juhlistamaan tammikuussa julkaistuja hienoja levyjään harvinaisen tuplalevyjulkkari-illan merkeissä.
Ensiksi kombo koettiin helmikuun puolella Helsingin On The Rocksissa ja nyt tapahtumapaikaksi valikoitui Tampereen Yo-talo.
Tulokkaaksi vielä laskettava Shereign on ehtinyt herättää jo paljon kiinnostusta kotimaassa energisillä livekeikoillaan. Muun muassa ex- Fear Of Domination – ja Black Light Discipline -yhtyeiden jäseniä sisältävän kokoonpanon keikkarintama avautui vuonna 2021 Tampereen SaariHelvetissä, jonka jälkeen karismaattinen raskaan musiikin yhtye on tarjoillut tunnetiloja laidasta laitaan niin pienillä kuin suurilla lavoilla. Myöhempi esiintyminen Helsingin Tuska-festareilla toi bändin nimen yhä useampien huulille.
Vuonna 2015 ensi askeleensa ottaneen Shereignin musiikkia on hankala kategorisoida tiettyyn genreen, eikä tietenkään tarvitse. Mieleen juolahtaa tietyllä tavalla Anneke van Giersbergenin raskaampi soolotuotanto.
Odotettu debyyttialbumi ”Ghost Diaries” näki päivänvalon tammikuussa 2023 vaikeiden pandemiavuosien jälkeen. Levyn nimi heijastelee pitkää prosessia, jonka yhtye kävi läpi levyä työstäessään:
”Albumin nimi kertoo menneistä tarinoista, jotka olisi pitänyt kertoa jo aikaa sitten, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan!” laulaja Sara Strömmer toteaa.
Yhtyeen perustanut kitaristi Joonas Pulkkinen kuvailee Shereigniä seuraavasti:
”Shereign tulee olemaan voima, joka kaataa ovia ja sekoittaa ihmisten päät! Bändin jäsenillä on tahoillaan jopa yli 15 vuotta kokemusta keikkailusta, musiikkibisneksestä ja kappaleiden säveltämisestä. Tämä on tehnyt yhtyeen tavoitteet erittäin selviksi, sillä tähtäimessä on pitkä ammattimainen artistin ura hyvällä musiikilla varustettuna.”
Näin bändin livenä nyt toista kertaa ja tiesin hyvin mitä odottaa. Heti ensimmäiseksi käsittelyyn otettu uunituoreen albumin avausraita ”Six Feet Deep” ei valitettavasti mennyt putkeen, sillä mikrofoni ei toiminut odotetulla tavalla.
Kappaleesta kuultiin tahattomasti lähestulkoon instrumentaali versio, vaikka Strömmer kävi välillä laulamassa kitaristin mikrofoniin. Alku ei ollut paras mahdollinen ja tietynlaista turhautumista oli aistittavissa, mutta vaikeudet ovat tehty voitettaviksi!
Kakkosbiisi ”Escapessa” oli jo erilainen intensiteetti ja homma alkoi rullata mallikkaasti. Kappaleen kitaramelodiat sekä ennakkoluulottoman esiintymisen seuraaminen veivät mennessään.
”Dying Sunin” taustatarina on synkkä:
”Biisi lähti liikkeelle projektinimellä ’Fight like a last time’ sen jälkeen, kun olin käynyt katsomassa isoisääni sairaalassa. Puhuimme vierailun aikana siitä, että nyt on aika taistella elämästä, ja lähtiessäni paiskasimme kättä, mistä sain voimaa sekä toivoa siitä, että tästä toivutaan vielä. Valitettavasti se oli viimeinen kerta, kun näimme, mutta käteen jäi muistojen lisäksi myös kappale, mikä edustaa minulle on toivoa ja voimaa”, Pulkkinen kuvailee kappaleen sävellysprosessia.
Strömmer jatkaa:
”Biisi on antanut minulle samat fiilikset mitä Anneke van Giersbergenin kappale ’Feel Alive’ minussa saa aikaiseksi. Täydellinen hyvän mielen ja vapautuneen olotilan biisi! Kun tätä vetää keikoilla, niin fiilis on uskomaton!”
Pitkäsoiton parhaimpiin ja mieleenpainuvimpiin kappaleisiin lukeutuva ”Against The Odds” kertoo omien unelmien toteuttamisesta vastoinkäymisistä huolimatta. Biisi ehdittiin jo aloittaa, kunnes yhtye halusi soittaa sen alusta uudestaan kirkkaassa ja näyttävässä kännyköiden salamavalomeressä. Kappale yllättää vielä useamman kuuntelukerran jälkeen positiivisella tavalla.
”Kun lähdin kirjoittamaan lyriikoita ”Against The Odds” -kappaletta varten, ajatuksena oli kirjoittaa siitä, mitä me olemme bändinä. Tämän piti olla eräänlainen tunnusbiisi. Pidemmälle kirjoittaessani huomasin, että tämähän voi oikeasti koskettaa ketä tahansa unelmiaan tavoittelevaa. ”Against The Odds” kertoo määrätietoisuudesta ja haaveiden saavuttamisesta. Siltoja voi palaa matkan varrella, mutta maailma on avoinna. Ainoa jarru olet sinä itse. Tämä biisi on rohkaisu epäileville ja keskisormi epäilijöille”, yhtyeen kitaristi Timo Pönni kuvailee kappaleen sanomaa.
”Koronan takia vuosi 2020 oli varmaan kaikkien aikojen huonoin vuosi polkaista uusi bändi aluille. Teimme sen kuitenkin, ja biisin nimi kuvastaa prosessia erittäin osuvasti! ”Against The Odds” -kappale kiteyttää sen, kuinka luottavaisia ja intohimoisia olemme Shereignin suhteen”, Strömmer kommentoi.
”Hold On” on synkähkö, mutta voimauttava kappale, joka ei päätynyt ”Ghost Diaries” -pitkäsoitolle. Biisin live-esitys oli mukavaa kuultavaa bändin selvästi nauttiessa soitosta ja esiintymisestä.
”Kappale kertoo siitä, miten takerrumme toivoon, kuin viimeiseen oljen korteen etsiessämme itseämme ja tarkoitustamme”, Strömmer kuvailee kappaleen sanomaa.
”Dark Waters” oli ensimmäinen sinkku ”Ghost Diaries” -albumilta. Värisyttävän upea kertosäe sai livenä aikaan useat kylmät väreet, ja tunteita oli vaikea peitellä.
“Demovaiheessa ”Dark Waters” kulki nimellä ”No Time”, sillä elin vaihetta, jolloin oli muka kiire joka paikkaan, teinpä mitä tahansa. Aloin havahtua siihen, että en ole läsnä siellä missä pitäisi olla. Biisin tekoprosessin myötä purkautuivat vahvat kitaramelodiat, jotka muistuttavat vieläkin siitä, että on aika elää hetkessä ja olla läsnä siinä mitä teet. Se on tärkeää, sillä elämme täällä vain kerran”, Pulkkinen kuvailee sävellystyötä.
Kappaleen melankolinen tunnelma ja eteeriset melodiat yhdistettyinä merkityksellisiin sanoituksiin luovat kappaleesta monikerroksisen kokonaisuuden, jota ei ole helppo käsitellä.
”Dark Waters” on haastava kappale, sillä se vie minut joka kerta todella syviin vesiin. Biisin laulut ja lyriikat syntyivät pari vuotta sitten, kun olin todella vaikeassa elämänvaiheessa. Välillä on jopa noussut kyyneleet silmiin, kun tuota kappaletta on treenattu bändin kanssa. Kun esitimme kappaleen ensimmäisen kerran SaariHelvetissä, niin jouduin vain sulkemaan silmäni ja laulamaan kappaleen liikkumatta”, Strömmer muistelee.
Shereign otti vauhdikkaan lähtölaukauksen kuulijoiden sydämiin vuoden 2020 musiikkivideona julkaistulla ”Losing Sight” -debyyttisinglellä. Kyseessä on siis yksi yhtyeen vanhimpia kappaleita.
”Hain Shereigniin laulajaksi vuonna 2018 juuri tällä kappaleella. Lähetettyäni Joonakselle demolaulut hän päätti nopeasti, että laulajan pesti on minun. Niinpä ”Losing Sight” -kappaleella on elämässäni monia merkityksiä. Lyriikat kertovat siitä, miten jokin vanha asia saatetaan päätökseen, mikä antaa taas tilaa uudelle. Tosin aina silloin tällöin saatamme myös unohtaa ne asiat, joilla on oikeasti eniten merkitystä”, Strömmer kertoo.
Lopputahdit niitannut ”Remedy” sai katkeran suloisen innoituksensa maailmanlaajuisesti vaikeasta tilanteesta. Kitaristi Pulkkinen kuvailee sävellysprosessia seuraavanlaisesti:
“Istuimme iltaa Studio 33:lla ystäväni ja musiikin moniosaajan Samuli Rimmin kanssa ja ihmettelimme miten maailma voi olla näin sairas paikka vielä vuonna 2022. Keskustelujen aikana päässäni alkoi soida melodia. Vislasin idean Samulille, ja muutamassa tunnissa meillä oli lauluja ja lyriikoita vaille valmis kappale”.
Lyriikat ja melodiat seurasivat perästä nopealla tahdilla ja kappaleen vivahteikas tarina syntyi Pönnin kynästä. Lyriikoiden vahvat kielikuvat jättävät paljon tilaa kuulijalle löytää kappaleesta omakohtainen tulkinta.
“Jos ei muuta, niin toivomme yhtyeenä, että tämä kappale tavoittaa ne kuulijat, jotka tarvitsevat rohkaisua ja voimaa tämänhetkiseen tilanteeseensa”, laulaja Strömmer toteaa koko yhtyeen puolesta.
Pitkän linjan ammattilaisista koostuva Shereign on pitkään hiottu timantti, jonka takana on vuosien työ. Mainion debyyttialbumin ”Ghost Diaries” kaikki kymmenen biisiä esitettiin keikalla kokonaisuudessaan, lähes alkuperäisessä järjestyksessä.
Keikalla koettiin suurella skaalalla tunteiden vuoristorataa, sillä tunnelmat vaihtelivat hyvin surumielisestä ja vakavasta riehakkaan iloiseen revittelyyn, jossa bändi veti muun muassa leikkimielisesti lyhyen pätkän Mötley Crüen ”Kickstart My Heartia”. Shereign tekee tätä hommaa täydellä sydämellä ja omistautuminen omaan juttuun välittyy hienosti, vaikkei bändi esiintynyt koko aikaa tosissaan.
Yhtye luottaa vahvoihin melodioihin ja tiukkaan tuplakitarointiin, Strömmerin tehdessä samaan aikaan erittäin vakuuttavaa jälkeä mikrofonin takana. Voimakas ja monipuolinen ääni tuo kappaleisiin ainutlaatuista syvyyttä, mikä korostuu livetilanteessa. Tästä ryhmästä kuullaan vielä!
Shereign on:
Sara Strömmer – laulu
Joonas Pulkkinen – kitara
Timo Pönni – kitara
Jani Rissanen – basso
Miikki Kunttu – rummut
Dark Sarahin musiikki on kunnianhimoista ja moniulotteista, ja käsite elokuvallinen metalli kuvaa sitä erityisen hyvin. Yhtye sai alkunsa vuonna 2012, kun laulaja Heidi Parviaisen ja kotimaisen Amberian Dawn -ryhmän tiet erosivat.
Toiminta alkoi eräänlaisena projektina, kunnes siitä kehkeytyi bändi. Kokoonpano on elänyt vuosien varrella. Kosketinsoittaja Henrik Airaksinen liittyi riveihin kesällä 2022, kun pitkäaikainen kitaristi Erkka Korhonen lähti omille teilleen.
Dark Sarah on genressään Suomen kärkikastia, loihtien kerta toisensa jälkeen kauniimpia melodioita, tarinallisia lyriikoita sekä hienoja kokonaisuuksia. Yhtye yhdistelee tuoreessa tuotannossaan rohkeasti elementtejä sinfonisesta metallista ja jopa konemaisesta dark electro popista luoden elokuvallisia maisemia ja taianomaista tarinankerrontaa mukaansatempaavalla tavalla.
Tammikuussa 2023 julkaistu yhtyeen viides albumi ”Attack Of Orym” on erilainen, mutta jopa helpommin lähestyttävä kuin aikaisemmat pitkäsoitot. Tietynlainen raskaus ja synkkyys on läsnä, mutta levy sisältää myös iloisempia hetkiä.
”Jo edellinen levy ”Grim” aloitti uuden jatkokertomuksen, joka sijoittuu Grimin kaupunkiin. Tarinassa kerrotaan siitä, miten Luna-niminen hahmo yrittää vapauttaa Grimin asukkaat Mörk-nimisen hirviön hirmuhallinnosta, mutta joutuukin itse pahan Malevolent-orbin pauloihin. Malevolent käyttää muinaista Svefnthorn-uniriimua nukuttaakseen Lunan ikiuneen. Samalla Grimin rajoilla majailevat pahikset haluavat saada kaupungin valtaansa. Metsän kuningas Orym näkee silloin mahdollisuutensa ja lähtee joukkoineen hyökkäämään Grimiin”, Parviainen kertoo uusimmasta albumista.
Kauhuelokuvamaisissa teemoissa jatkava ”Attack Of Orym” on siis konseptilevy kuten edeltäjänsä ja jatkaa ”Grimillä” alkanutta fantasiatarinaa. Bändi tarjoaa jälleen kerran nimekkäitä vierailijoita, kuten Mark Jansen (Epica), Kasperi Heikkinen (Beast In Black) sekä JP Leppäluoto (ex-Charon, Poisonblack).
Dark Sarah saapui Tampereelle ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Uuden albumin nimibiisi ”Attack Of Orym” pisti keikalle sellaiset alkurytmit, että oksat pois! Kappale on äärimmäisen väkevä runttaus ja heittämällä koko vuoden 2023 parhaita esityksiä.
Liveveto toimi odotetun hienosti ja nousi kliimaksiinsa Mark Jansenin Orym-nimiroolin raivoisien osuuksien myötä. Vaikka Jansen ei ollut lavalla läsnä, ei se kokemusta häirinnyt.
Musiikkivideona julkaistu ”Warning Sign” oli ensimmäinen maistiainen uutukaiselta ennen täyspitkän soiton julkaisua:
”It is a powerful song with a message to fight back the ones who wish to harm you. In the album storyline the protagonist Luna chooses a powerful weapon of bewitched flowers to fight against Orym, the villain of the story.”
”All Ears!” -kappale sai yleisöön kunnolla vauhtia. Biisi soitettiin läpi vaikuttavalla intensiteetillä jääden korvamatona soimaan päähän.
”All Ears!” is a call to unite all the people who think there is a certain power behind tales, monsters and magic! Join the coven!”
”The narrative of “All Ears!” follows the storyline of the ”Grim”-album. A powerful spell on the citizens of Grim empowers the protagonist Luna to fight against the evil monster Mörk who is terrorizing the city.”
”B.U.R.N.” jytisi Yo-talon salissa mahtipontisen mystisenä taideteoksena.
”The song tells about Luna’s battle against Svefnthorn, the sleep inducing thorn cast by Malevolent the evil orb. Luna knows that she can only fight the devil with its own weapon, fire, by burning in the flames.”
Kakkossinkku ”Invincible” edustaa uudenlaista Dark Sarah -äänimailmaa kera koskettimien. Studioversiolla kitarasoolon soittaa Kasperi Heikkinen ja erityisesti biisin alkupuolen soundi tuo Beast In Blackin elävästi mieleen. Hauska livebiisi!
”It’s a very energetic and powerful song and a total spirit lifter! In the album storyline ”Malevolent”, the evil magic orb, tries to convince the protagonist Luna to stay on the dark path.”
Dark Sarahin kolme ensimmäistä albumia muodostivat ”The Chronicles” -konseptialbumitrilogian. Tältä trilogialta saimme kuulla nyt vain yhden kappaleen, ”The Puzzle”-albumin menestyksekkään ”Little Menin”. Trilogia kertoo Sarahista ja hänen pahasta alter egosta Dark Sarahista.
Hengästyttävän kaunis ”Breaking Free” ja polveilevan melankolinen, elektronisia äänimaailmoja sisältävä ”Hero And A Villain” päättivät varsinaisen setin aikaisin.
Keikka ei sentään loppunut tähän, vaan mukava yleisö palkittiin kolmella encorella. Rauhallinen ja tunnelmallinen ”Iceheart” sai osakseen pitkän intron, jossa uusi kosketinsoittaja ”Henkka” Airaksinen pääsi loistamaan.
Dark Sarah on jo paljon kokenut ryhmä, jonka pitkäaikaiset jäsenet Sami Salonen, Rude Rothstén sekä Thomas Tunkkari loihtivat miksaaja Kimmo Aholan avustuksella hämmästyttävän siistiä ja synkronoitua soundia.
Edellisen albumin ”Grimin” singlepoiminnat ”Melancholia” sekä ”Illuminate” saivat kunnian pistää homman pakettiin. Vokalisti Parviainen kommentoi kappaleita:
”Melancholia” is a dark (and maybe the saddest) song on Grim, yet it is also very powerful. In my opinion, it also contains the most beautiful guitar solo of the album. ”Melancholia” is the name of a blue orb which provides magical powers to the protagonist Luna. In the song, Luna sees into her past through the orb and learns what has happened to her. She lives through her longings and loneliness once again.”
”Illuminate” is the name of the second ’orb’ that the protagonist Luna finds. It is a magical purple orb to summon the powers of wind and the moon. Luna asks the moon to illuminate her and to revive her magic powers to fight against the darkness upon the city of Grim.”
Vaikka parin tuoreimman albumin kappaleet toimivat myös livenä hyvin, esimerkiksi ”Aquariumia” ja ”Dance With The Dragonia” jäi ikävä. Dark Sarah on muuttunut uusimpien albumien myötä musiikillisesti ja tarinallisesti, sekä myös kokoonpanoltaan. Teoriassa kaikki palaset ovat oikein hyvin kohdallaan, mutta silti jotain tuntui puuttuvan.
Jo Helsingissä muutama viikko takaperin koetun keikan jälkeen jäi fiilis, että esitys loppui kesken, kuten myös nyt Tampereella. Omaan makuuni toimii parhaiten vanhempi Dark Sarahin tuotanto. Mutta on vain ja ainoastaan positiivinen asia, että tuoretta materiaalia esitetään laajassa mittakaavassa, koska ei muuten uutta musiikkia kannattaisi edes tehdä.
Kuuntelukertoja on alla vielä liian vähän ja uusi albumi tulee takuuvarmasti nostamaan jalansijaa. Kaikki yhtyeen julkaisut ovat erityisiä ja Lunan tarina jatkuu ”Attack Of Orym” -levyn erityisesti bändin vannoutuneimpien fanien riemuksi.
Dark Sarah pyörii vielä valitettavan pienissä piireissä ja voi sanoa, ettei sitä kovin moni tunne hyvin. Tästä huolimatta yhteistyösopimus ulkomaisen promoottorin kanssa on solmittu, mikä toivottavasti helpottaa tälle hienolle ja uniikille yhtyeelle ovien avautumista Euroopan keikkaklubeille ja -areenoille.
Kappaleet liittyvät toisiinsa loogisella tavalla ja kokonaisvaltaisen kokemuksen saa musiikin kuuntelun lisäksi lukemalla albumien tarinat Parviaisen kirjoittamista kirjoista sekä katsomalla näyttävät musiikkivideot, joissa näkee koko bändin tositoimissa. Toki paras kokemus on tulla paikan päälle keikalle!
Yhtyeellä oli tarjolla musiikin lisäksi poikkeuksellinen määrä kaunista myytävää esimerkiksi erilaisten kirjojen, korujen sekä tuoksukynttilöiden muodossa. Kirja ja levy tarttui omaan ostoskassiin mukaan. Suosittelen tutustumaan!
Dark Sarah on:
Heidi Parviainen – laulu
Sami Salonen – kitara
Henrik Airaksinen – koskettimet, kitara
Rude Rothstén – basso
Thomas Tunkkari – rummut
Raportti: Riku Juutilainen
Kuvat: Hannu Juutilainen ©Metalliluola