Nile – Black Seeds Of Vengeance (2000)

MAINOS:



[three_fourth]Karl Sandersin perustama Nile julkaisi ensimmäisen levynsä vuonna 1998. Loistava debyytti Amongs The Catacombs Of Nephrenka raivasi hiekkamyrskyn lailla tilaa Nilelle death metallin kovimpien nimien joukosta. Nile on perustettu vuonna 1993 ja Karl Sanders kehitteli taitojaan sekä musiikkiaan rauhassa, kunnes katsoi olevansa valmis. Nilen ensimmäiset albumit ovat kaikki erittäin hyviä ja taidokkaita, joista oma suosikkini on tummansävyinen Black Seeds Of Vengeance.

Nilen musiikkia voi kuvata tekniseksi brutaaliksi death metalliksi. Vauhtia voi olla joillekin liikaakin, mutta kun musiikin koukerot avautuvat niin se on varmaa, että Nile albumeillaan täyttää levyhyllyäsi. Musiikissa on erittäin hienoja viitteitä Egyptin mytologiasta sekä itämaisesta musiikista.

Black Seed Of Vengeance alkaa itämaisella introlla, jonka jälkeen hiekkamyrsky puhaltaa kaikki allensa. Levyn nimibiisi pistää semmoisen vauhdin päälle teknisille tarkkuudella, että ei voi kuin ihmetellä miten nämä kaverit kaikesta selviytyy. Vielä kun kolme bändin jäsentä osallistuu lauluihin ja kaikilla erilainen laulutyyli, niin ulottuvuutta löytyy. Karl Sanderisin laulu on todella matalaa, joka luo omanlaisensa tunnelman kappaleisiin. Tällä levyllä pääkorisija Dallas Toler-Wade esiintyy ensikertaa ja hienosti sen tekeekin. Hän on erittäin taitava muusikko ja yhdenkin live-pätkän katsominen riittää todistamaan väitteeni aidoksi.

Levyllä on hienoja tunnelmallisia kappaleita, joissa Egyptiläisteemat siivittävät kuulijaa uppoutumaan entistä syvemmälle Nilen musiikkiin. Tästä hieno esimerkki kappaleessa ”The Black Flame” jonka alun hypnoottinen tunnelmointi saa kuuntelijan lähes unenomaiseen tilaan, kunnes biisi räjähtää ja iskee semmoisen riffimyrskyn ja brutaalin nopeuden, josta Nile parhaiten tunnetaan. Biisin lauluosuudet ovat erittäin hienoja, kun toinen lopettaa niin toinen jatkaa saaden hienoille matalille äänille eri kerroksia. Tunnelmointi pääsee ehkä parhaiten esille akustisessa ”Libation Unto The Shades Who Lurk In The Shadows Of The Temple Of Anhurissa”, joka on nauhoitettu suljetussa huoneessa, jossa äänenvaimennukset ovat minimoitu, seinät terästä ja mikit joka kulmassa. Tulos on ainutlaatuinen. ”Multitude Of Foes” on levyn parhaimpia biisejä vain kahden minuutin mitallaan. Biisin teknisyys ja nopeus yhdistettynä Dallas Toler-Waden unohtumattomilla karjahduksilla räjäyttää kivikasat säpäleiksi. Ei voi sanoa, että ”Mastubating The War of God” jäisi yhtään huonommaksi. Biisin murskaavat riffit, taitavat soolot sekä melodiat vetävät kyllä sanattomaksi. Levyllä rumpuja soittava Derek Roddy pitää kappaleet täydellisesti järjestyksessä tarkalla soittamisellaan.

Levy on täynnä loistavia kappaleita, joissa yhdistyy Nilen musiikillinen hienous. Levyllä on mittaa 43 minuuttia ja voin taata, ettei aika käy pitkäksi. Mitään taustamusiikkia tämä ei ole, vaan vaatii kuuntelijalta paljon. Levyä saa kuunnella lukuisia kertoja jos vielä silloinkaan biisit aukeavat. Tämä on kuitenkin Nilen levyistä ehkä helpoiten lähestyttävä. Levyn soundimaailma on aavistuksen tunkkainen kun vertaa Nilen myöhempiin albumeihin. Myöhemmillä levyillä teknisyys vietiin vieläkin pidemmälle. Bändin taito ja nopeus on todella ihailtavaa ja harmikseen, se ei ole ehkä saanut metallipiireissä täysin sitä kunniaa minkä ansaitsisi. Nile voi ajaa osan potentiaalisista faneista pois nopeudellaan ja kaaosmaisella musiikillaan, mutta kun antaa Nilen tehdä työnsä niin tuloksena on yksi hiotuimmista yhtyeistä mitä tiedät. Vertauskuvallisesti Nile on kuin Egyptin hienoimmat pyramidit, joiden rakentaminen ja viimeistely veivät kauan aikaa, mutta lopputulos on ainutlaatuinen.

9- / 10

Juha Karvonen
[/three_fourth]
[one_fourth_last]
nile
1. Invocation of the Gate of Aat-Ankh-es-en-Amenti 0:43
2. Black Seeds of Vengeance 3:35
3. Defiling the Gates of Ishtar 3:38
4. The Black Flame 3:21
5. Libation Unto the Shades Who Lurk in the Shadows of the Temple of Anhur 1:32
6. Masturbating the War God 5:41
7. Multitude of Foes 2:09
8. Chapter for Transforming Into a Snake 2:25
9. Nas Akhu Khan She En Asbiu 4:15
10. To Dream of Ur 9:07
11. The Nameless City of the Accursed 2:51
12. Khetti Satha Shemsu 3:32
[/one_fourth_last]

Profiili | + artikkelit

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-