Svartidauði ‎– The Synthesis Of Whore And Beast (EP 2014)

MAINOS:[three_fourth]Islantilainen Svartidaudi kuuluu ehdottomasti black metallin underground – osaston mielenkiintoisimpiin yhtyeisiin. Lähinnä pienjulkaisuillaan mustan metallin mystisempää osiota rikastuttanut yhtye on julkaissut vain yhden täyspitkän nimeltä ”Flesh Cathedral” vuonna 2012.

Musiikillisia vertauskuvia voi hakea esimerkiksi ranskalaisesta Deathspell Omegasta , mutta yhtymäkohtia löytyy myös puolalaisiin black metal – yhtyeisiin kuten Mgla:an tai Kriegsmachineen. Svartidaudin oma soundi on kumminkin omaperäinen ja tunnistettava. Arviovuorossa oleva vuonna 2014 julkaistu EP ”The Synthesis Of Whore and Beast” ei sisällä kuin kaksi kappaletta, mutta sitäkin intensiivisempää pimeyden tutkiskelua.

Avausbiisi ”Venus Illegitima” on ehdottomasti yhtyeen parhaimpia kappaleita. Biisin ahdistava tunnelma ja paikoitellen hyökkäävätkin osiot kirkkaana hehkuvine melodioineen todistaa miten black metal voi musiikkina olla elämää suurempaa taidetta. Sovitustyö on taidokasta eikä seitsemän minuutin synninpäästö tunnu yhtään liian pitkältä. Hälytyssireenin lailla vinkuvat kitarat pureutuvat alitajuntaan jääden soimaan sinne pitkäksi aikaa.  Vokalisti Sturla Vidarin äänenkäyttö ei ole mitenkään erityisen poikkeuksellista ja sulautuukin musiikkiin aika lailla huomaamatta. EP:n toinen kappale ”Impotent Solar Phallus” sukeltaa entistä enemmän avantgardemaisempiin sekä progressiivisempiin maisemiin. Puhtaita sointuja isketään nopeamman tulituksen tueksi. Eri tempon vaihtelut ja selvästi kokeellisempi ote tekee yli yhdeksän minuuttisesta kappaleesta vaikeasti lähestyttävän.

Tuotannollisesti islantilaisryhmän jälki on hyvää keskitasoa ja musiikkia riittävän hyvin tukevaa. Olisin kaivannut soundeihin lisää voimaa ja dynamiikkaa, mutta jollain tapaa tämäkin tukahduttava äänimaailma tekee kuunteluhetkistä vangitsevan ja musiikin painostavat elementit tulevat riittävän hyvin esille. Kahden kappaleen EP:n arvioiminen on lopulta hyvin vaikeaa. Siinä missä Svartidaudin jälki on paikoin hyvinkin vakuuttavaa, niin se lopullinen näyttö antaa vielä odottaa itseään.

4+/5

Juha Karvonen
https://www.youtube.com/watch?v=n4GAzJOallA
[/three_fourth]
[one_fourth_last]
svartidaudi
1. Venus Illegitima
2. Impotent Solar Phallus[/one_fourth_last]

Profiili | + artikkelit

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-