Kotimainen hämmästyttävän tuottelias ja ahkerasti keikkaileva raskaan rockin ikoni Lordi käynnisti kevätkiertueensa maaliskuussa kahdella esiintymisellä Suomessa.
Laskutavasta riippuen 20 studioalbumia työstänyt yhtye on julkaissut niistä peräti kymmenen 2020-luvulla vain viiden vuoden aikana. Uusin maaliskuussa ilmestynyt pitkäsoitto kantaa nimeä ”Limited Deadition” ja albumin kiertue oli menestys. Helsingin keikka järjestettiin vain päivä levyn julkaisun jälkeen.
KISSin ”God Of Thunder” -introlla käynnistynyt show ei jättänyt epäselväksi mikä on Mr. Lordin suosikkiyhtye. Pian uuden pitkäsoiton avausbiisi ”Legends Are Made Of Clichés” oli käynnissä ja vaikka Lordi viljelee sanoituksissaan kliseitä toisensa perään, homma pysyy kasassa olematta tökerö.
”Deadachelta” poimittu ”Girls Go Chopping” edusti osastoa, jonka tulkitsemiseen vaadittiin analoginen teleprompteri, eli hervoton määrä A4-tulosteita lyriikoista. Kun oli seuraavan hankalamman kappaleen vuoro, crew’n jäsen kävi tuomassa lavalle uudet paperit. Näin ollen järjestelmä päivittyi ja Lordi piikitteli kommentillaan nykyteknologiaa.
Mr. Lordi vitsaili useaan otteeseen siitä, ettei hän muista kuin klassikkobiisien sanoitukset. Paikka paikoin tuntui siltä, että rovaniemeläisen vitsit ja itseironia kaatuivat itseään vastaan, eivätkä jutut naurata niin paljoa enää sen jälkeen, kun tietää mitä tuleman pitää. Pisteet siitä huolimatta hyvästä yrityksestä.
”Who’s Your Daddy?” -klassikon aikana keulamies pääsi riehumaan hiilidioksiditykin kanssa ja edestä esitystä seuranneet saivat tästä kylmästä virtauksesta osansa. Harvinaisten livebiisien osalta oli hienoa kuulla ”Babez For Breakfastin” ”Call Off The Wedding” sekä seitsemän samaan aikaan julkaistun levyn ”Lordiversity”-möhkäleeltä valikoidut ”Beast Of Both Worlds” ja ”Girl In A Suitcase”. Erityisesti jälkimmäisen melodiakulku ja leikkisät kosketinkuviot saivat hymyn huulille.
Vanhan liiton tyyliin jokainen soittaja sai oman pitkän soolo-osuuden ja valokeilaan nousi vuorollaan niin rumpali Mana, kosketinsoittaja Hella, kitaristi Kone ja basisti Hiisi. Koneen hienosta kyborgimaisesta esiintymisasusta tuli mieleen Iron Maidenin ”Somewhere On Tour” -kiertueen Eddie ja asussa on todella onnistuttu.
Keikka oli visuaalisesti erittäin näyttävä ja illan aikana nähtiin kaikki tutut Lordi-show’n elementit, mitkä oli toteutettu laadukkaasti. Näihin lukeutui esimerkiksi esiintyminen massiivisen kokoisen moottorisahan kanssa sekä useampi eri näytelty murha erilaisilla välineillä. Kohtaukset olivat yllättävän aidon näköisiä ja myös Lordin visuaalinen puoli on asia, jolle täytyy nostaa hattua. Mr. Lordin visio on kuin suoraan kauhuelokuvasta ja vertaansa vailla.
Loppua kohden analogista teleprompteria ei enää tarvittu ja yli 500 kertaa livenä esitetyt ”Blood Red Sandman”, ”Devil Is A Loser” ja ”Would You Love a Monsterman?” esitettiin vankalla rutiinilla.
Lopussa ikonisen ”Hard Rock Hallelujahin” aikana nähtiin yllätys, kun biisin puolenvälin paikkeilla Suomen tämän vuoden euroviisuedustaja Erika Vikman kipusi lavalle. Vikman esiintyi ja lauloi Lordin kanssa makealla tavalla ja toi mukavaa vaihtelua perinteiseen lopetukseen.
Vikman julkaisee piakkoin ”Erikavision”-nimisen EP:n, jolta löytyy kappale ”Syntisten Hard Rock Hallelujah”. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, minkälaisen mashupin Vikman ja Lordi ovat saaneet aikaan.
Lordi on nähtävissä seuraavan kerran kotimaan festareilla Tampereen Tuhdimmilla Tahdeilla sekä Joensuun Ilosaarirockissa heinäkuussa.
Puolitoista tuntia esiintyneen Lordin lämppärinä illan avasi niin ikään kotimainen Rabbit Cult. Yhtye toimi ennen nimellä Saruru ja duo esittää elektronissävytteistä pupumetallia. Yhtyeen tarinassa ja musiikissa yhdistyvät mielenkiintoisella tavalla Kalevala, kanteleen tunnistettava sointi sekä matriarkaaliset mytologiat. Kanteleen lisäksi lavalla oli rummut sekä syntetisaattoreita, joilla duo loi mitä eriskummallisempia ja hämmentävimpiä äänimaailmoja.
Rabbit Cultin muodostaa Salla-Marja Hätinen (lead-laulu, kantele) ja Marianne Heikkinen (rummut, perkussiot, kitara, basso, koskettimet ja taustalaulut). Rabbit Cult ei ole vain bändi, vaan myös tarina. Tarina, joka sai alkunsa aikana, jolloin nykypäivän valtioita ei vielä ollut, ja tutkimusmatkailijat kirjoittivat karttoihinsa Terra Feminarum (=Naistenmaa) kohtaan, joka vuosisatoja myöhemmin itsenäistyi maaksi nimeltä Suomi. Rabbit Cult jatkaa tämän naisten johtaman, salaisen yhteiskunnan perinnettä.
Rabbit Cult on päässyt jakamaan esiintymislavoja useasti mm. Turmion Kätilöiden kanssa. Seuraavaksi Rabbit Cult nähdään uudessa suomalaisen metallimusiikin WTF Capital Of Metal -vientitapahtumassa Helsingin Tavastialla 22. toukokuuta. Kesän keikkoihin lukeutuu myös esiintyminen Hellsinki Metal Festivalissa elokuussa.
Raportti ja kuvat: Riku Juutilainen © Metalliluola
Intohimoinen livekeikoilla kävijä ja fyysisen musiikin raskaan sarjan keräilijä. Hifistä hullaantunut ja albumien teknisestä toteutuksesta kiinnostunut seikkailija, jonka sydän sykkii eniten Nightwishille, mutta tarkassa seurannassa on hard rockin ja perinteisen hevin monipuolinen maailma 70-luvun Black Sabbathista aina 2000-luvun sinfonisen metallin aaltoon asti kaikkine orkestereineen. Vapaa-ajalla ohjelmaan kuuluu frisbeegolf, jos radoille vain keikoilta ennättää.