Metallikansa on odottanut Battle Beastin uutukaista vaihtelevin tuntein. Sosiaalisessa mediassa on kuulunut myös kitkeriä ääniä entisen keulahahmon ja biisinikkarin Anton Kabasen poistuttua riveistä. Toisaalta yhtyeen jatkuva suosio on tullut median ja livekeikkojen puolella hyvin selväksi. Levoton jännitys uuden levyn ja sen saaman vastaanoton suhteen on epäilemättä ollut vahvasti läsnä yhtyeen ja fanien tunteissa. Vaikka minulla onkin ollut livekunnon perusteella vakaa usko bändin yhteistyöhön ja musiikilliseen taitoon, niin myönnän, että itseänikin jännitti.
”Bringer Of Pain” on nauhoitettu kosketinsoittaja Janne Björkrothin pääosin omistamalla JKB Studiolla. Kahdella aikaisemmalla Battle Beast -albumilla Kabasen kanssa apulaistuottajan roolissa toiminut Björkroth on äänittänyt ja tuottanut levyn, sekä osallistunut miksaukseen. Sävellystyöhön on tällä kertaa antanut panoksensa lähes koko bändi. Valtaosa biiseistä on kuitenkin Janne Björkrothin käsialaa. Uuden levyn myötä virallisena jäsenenä esitelty, mutta jo pitkään yhtyeen kanssa soittanut kitaristi Joona Björkroth on sanoittanut ja säveltänyt kokonaan varsinaiselle levylle päätyneistä vedoista kaksi sekä Euroopan jakeluun tulevista CD-digipaketille ja vinyylijulkaisulle tulevista bonuskappaleista yhden. Lisäksi hän on tehnyt levyn nimikappaleen yhdessä laulaja Noora Louhimon kanssa. Myös basisti Eero Sipilä ja kitaristi Juuso Soinio ovat kantaneet oman kortensa kekoon.
Lainaan omia sanojani Metalliluolan toimittajakollegoille ”Bringer Of Painin” ensipuraisun herättämistä ajatuksista: “On muuten ihQua aloittaa vuosi uudella Battle Beastilla. Kyllä on ‘Sata Salamaa Iskee Tulta’, kasaridiscoa, kasarirokkia, hilpeällä metallin maulla! Jestas tuota Nooran ääntä! Tätä voisi hyvinkin nähdä itsensä jammaamassa yökerhon pöydillä!”
“Tämä vielä päättyykin illan viimeiseen hitaaseen!”
Ensitärskyn jälkeen hieman rauhallisemmallakaan makustelulla ”Bringer Of Pain” ei ole suoraviivainen tai helposti määriteltävä. Musiikillinen linja on siirtynyt enemmän perinteisen heavy metallin ja 1980-luvun henkisen hard rockin suuntaan. Esimerkiksi videona julkaistu ”Familiar Hell” on oiva hard rock -ralli. Power metallin elementtejä on yhä kuultavissa, hyvänä esimerkkinä ”Bastard Son Of Odin”. Myös popahtavaa soundia ja metallidiscomeininkiä on materiaalissa aiempaa enemmän, kuten ensimmäisestä sinkusta ”King For A Day” saatiin huomata.
Tarttuvat melodiat ja kosketinten voimakkaampi astuminen estradille ei kuitenkaan syö biisien energisyyttä. Esimerkiksi aloitusraita ”Straight To The Heart”, nimikappale ”Bringer Of Pain”, aiemmin mainittu ”Bastard Son Of Odin” ja bonuksista löytyvä ”God Of War” tarjoilevat tuttua persuksia potkivaa virtaa, jota bändiltä on totuttu odottamaan. Lisäksi balladirintamalla ”Bringer Of Pain” lahjoittaa meille yhden yhtyeen eeppisimmistä tuotoksista, levyn päättävän ”Far From Heavenin”.
Levyltä löytyy myös tuttua, nopeaa kitarointia, eikä tiluttelusooloista ole jouduttu luopumaan Kabasen lähdön myötä, vaikka kitara-asiantuntijat löytäisivätkin erot Kabasen ja yhtyeen nykyisten kuusikielisten sapelien heiluttajien välillä. Tuttuna elementtinä asemissa on myös Louhimon upea ja uniikki laulu. Nooran skaalaa kuullaan laajasti voimakkaasta herkkään, ilmaisuvoimaista kiljuntaa unohtamatta (kuten “Familiar Hellin” paasausosa). Melodinen laulu on päässyt hieman aiempaa suurempaan osaan.
Kepeän ensivaikutelman jälkeen levyn kappaleet alkavat herättää myös syvällisempiä ajatuksia. ”King For A Day” on lyriikoiltaan kuin nykyisestä valtatilanteesta tai politiikasta niin Suomessa kuin maailmallakin. Eeppistä nostetta omaava ”Beyond The Burning Skies” ja ”Familiar Hell” herättävät ajatuksia omien unelmien toteuttamisesta sekä omien valintojen tekemisestä elämässä. Amorphis-vokalisti Tomi Joutsenen vierailijana esittelevä ”Lost In Wars” ja bonuksista löytyvä ”The Eclipse” ovat tunnelmaltaan hyytäviä verrattuna levyn muihin kappaleisiin ja kääntävät ajatukset tulevaisuuden synkeisiin mahdollisuuksiin. Laadukkaista bonuskappaleista levy-yhtiölle vinkkinä: nämä olisivat sekä mahtuneet, että kelvanneet perusjulkaisullekin.
Ryppyotsaisemmalla metallipuritanistilla saattaa makean määrä muuttua hampaiden vihlonnaksi, ja raskaamman sarjan väännön kaipuussa käännyn itsekin jonkin toisen artistiryhmän puoleen. Metallipuolella riittää loistavia ankaran jyräämisen taitajia siihen nälkään. Joka tapauksessa Battle Beast on parhaimmillaan livenä ja levy tarjoaa jälleen täyslaidallisen loistavia biisejä keikoilla kuultavaksi. Erityisesti toiveissa on bonuskappaleista hyväntuulisen, Motörhead-henkisen rytinärock-sekoilun ”Rock Trashin” pääsevän heti mukaan settilistaan.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥
9/10
Raisa Krogerus
1. Straight To The Heart
2. Bringer Of Pain
3. King For A Day
4. Beyond The Burning Skies
5. Familiar Hell
6. Lost In Wars
7. Bastard Son Of Odin
8. We Will Fight
9. Dancing With The Beast
10. Far From Heaven
Bonus:
11. God Of War
12. The Eclipse
13. Rock Trash
Möröistä blues rockiin ja punkkiin seikkaileva nörtähtävä kameranainen. Jos en ole keikalla, niin olen todennäköisesti puuhaamassa hevosen kanssa, pelaamassa tai lukemassa Terry Pratchettia tai Jane Austenia muutama kissa sylissä.